Kaunas tęsia diplomatijos tradicijas: atsidarė Kazachstano garbės konsulatas | Kas vyksta Kaune

Kaunas tęsia diplomatijos tradicijas: atsidarė Kazachstano garbės konsulatas

Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kaune Vienybės aikštėje penktadienį oficialiai atidarytas Kazachstano Respublikos garbės konsulatas Kauno mieste, garbės konsului Kauno regione Albertui Miliniui įteikti skiriamieji raštai.

Konsulato atidarymo proga surengtose iškilmėse oficialų atidarymą paskelbė Kazachstano Respublikos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Lietuvoje Viktoras Temirbayevas. Atidarymo renginyje taip pat dalyvavo LR Vyriausybės atstovas Kauno ir Marijampolės apskrityse Andrius Cechanavičius, Kauno miesto ir rajono savivaldybių vadovai, kitų valstybių garbės konsulai, pramonininkai, žurnalistai. Ta proga BLC verslo centre atidaryta Kazachijos gamtos fotografijų paroda.

„Lietuva ir Kazachstanas galėtų tapti svarbiais ekonominiais tiltais tarp Rytų ir Vakarų. Mūsų šalyje yra daug gamtinių išteklių, turime išvystytą žemės ūkį, norime stiprinti perdirbimo pramonę, todėl sudarome puikias sąlygas investuotojams“, – kalbėjo V. Temirbayevas.

V. Milinis pastebėjo, kad Kazachstanas pasižymi ne tik įspūdinga gamta, savita kultūra, žemės gelmių turtais, bet ir išskirtinio svetingumo žmonėmis. „Kauno regionas kazachams irgi įdomus, pirmiausia dėl savo geografinės padėties, gerai išvystytos logistikos, laisvosios ekonominės zonos“, – kalbėjo garbės konsulas.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas pasidžiaugė, kad Kazachstano garbės konsulu tapo autoritetingas teisininkas, kuris jau nemažai nuveikė megzdamas dvišalius ryšius. Tarpininkaujant A. Miliniui, 2017 metais Lietuvoje lankėsi Šiaurės Kazachstano srities vicegubernatorius Ratmiras Achmetovas, kuris susitiko su vietos politikais, pramonininkų atstovais. Šių metų kovo 2–5 dienomis Kazachstane vyko tarptautinis verslo forumas, skirtas Lietuvos regionų ir Kazachstano ekonominiam bendradarbiavimui.

Devintos pagal plotą pasaulio valstybės strateginę, ekonominę ir politinę svarbą suvokia tiek kaimynės Rusija ir Kinija, tiek Europa ir JAV, siekiančios su šia šalimi glaudesnės partnerystės. Pasienyje su Kinija veikia laisvoji ekonominė zona, į kurią V. Temirbayevas kviečia ir Kauno regiono verslininkus.

Kazachstano privalumas – šalia esančios milžiniškos rinkos: Rusija, Kinija, Pietų Azija. Dar viena palanki aplinkybė čia investuoti – pigi darbo jėga. Kazachstano eksportuojama produkcija – mineralai, geležis, plienas, nafta. Importuojama – mašinos, transporto įranga, prietaisai. Šalį apėmęs statybų bumas, kuris ypač juntamas sostinėje Nursultane. Turistus vilioja vieni gražiausių pasaulyje Tian Šanio kalnai, laukinių upių slėniai, egzotiškos Kaspijos jūros pakrantės.

Kazachstane gerai žinomas Rimanto Benečio vardas – šis medikas padėjo kazachams įkurti šiuolaikinę kardiochirurgijos kliniką. Buvęs Lietuvos švietimo ir mokslo ministras Dainius Pavalkis darbuojasi Kazachstano nacionalinio medicinos universiteto vienu iš vadovų.

Kazachstano stepės nusėtos lietuvių tremtinių kaulais, į šią šalį vyksta ir misijos „Sibiras“ dalyviai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA