Prie balsadėžių susirinkę kauniečiai atidavė pirmuosius balsus Seimo rinkimuose | Kas vyksta Kaune

Prie balsadėžių susirinkę kauniečiai atidavė pirmuosius balsus Seimo rinkimuose

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Spalio 11-ąją dėl Seimo rinkimuose dalyvauti negalintys kauniečiai pirmadienį žygiavo atiduoti balsus už būsimus tautos atstovus. Išankstinis balsavimas, šiemet dėl saugumo vykstantis net keturias dienas, iš savivaldybės pastato perkeltas į rotušę ir Kauno kultūros centrą, o eilėje prie balsadėžių gyventojams ilgai laukti nereikėjo.

[galerija kiek=”28″]

Pirmi duomenys – antradienio rytą

Nors prie Kauno rotušės išankstinio balsavimo punkto pirmadienį popiet nusidriekė šiokia tokia eilė, į ją stoję žmonės gana greit judėjo ir prabalsuoti ilgai netruko. Daugelis atvykusiųjų paklausė Vyriausiosios rinkimų komisijos (VRK) raginimų ir į balsavimo vietas atsinešė savo apsaugines veido kaukes bei rašiklius.

Kaip „Kas vyksta Kaune“ informavo VRK atstovė spaudai Indrė Ramanavičienė, išankstinio balsavimo rezultatai paaiškės spalio 11 d., kai bus atplėšti vokai, kuriuos rinkėjai dar tik pildo. Prabalsavus iš anksto, biuleteniai siunčiami į rinkimų apylinkes, nustatytas pagal piliečių deklaruotą gyvenamąją vietą, ir pagrindinę rinkimų dieną yra ten skaičiuojami.

Pirmuosius duomenis apie spalio 5-ąją iš anksto balsavusių rinkėjų aktyvumą VRK ketina pateikti antradienio rytą.

„Labai svarbu informuoti žmones, kaip saugiai balsuoti. Kiek matėme sostinėje, rinkėjai reikalavimų laikosi pareigingai: stengiasi išlaikyti saugų atstumą, visi turi savo rašiklius, kaukes. Tikrai labai džiugu, dėkojame tokiems rinkėjams“, – kalbėjo I. Ramanavičienė.

Jeigu atvykusieji į rinkimų apylinkes kaukių neturi, pridėjo VRK atstovė, jos balsavimo vietose gyventojams yra suteikiamos, tačiau tokių asmenų pasitaiko vienetai. Esant reikalui, duodami ir daugkartiniai rašikliai, kurie po kiekvieno panaudojimo dezinfekuojami.

Miesto ir rajono gyventojai balsuoti kviečiami trijose vietose

Kaip skelbta anksčiau, išankstiniame balsavime dalyvaujantys kauniečiai šiemet parlamentą renka ne Kauno savivaldybės pastate Laisvės alėjoje, o Kauno kultūros centro mažojoje salėje (Kęstučio g. 1, įėjimas iš Vytauto pr. pusės) arba Kauno rotušės didžiojoje salėje (Rotušės a. 15). Balsavimo vietos, anot savivaldybės, pakeistos dėl didesnės erdvės ir patogesnio rinkėjų srautų valdymo.

Tuo metu Kauno rajono gyventojai biuletenius pildyti kviečiami rajono savivaldybės pastate (Savanorių pr. 371, įėjimas iš Kalniečių poliklinikos pusės arba iš P. Lukšio g.). Tiek miesto, tiek rajono gyventojai išankstinio balsavimo vietose laukiami spalio 5, 6, 7 ir 8 dienomis, nuo 7 iki 20 val.

Primenama, kad dalyvaujant tiek išankstiniame (spalio 5–8 d.), tiek įprastame (spalio 11 d.) balsavime, būtina laikytis visų saugumo reikalavimų. Šiemet gyventojai, atvykdami balsuoti, turi turėti ne tik asmens tapatybę patvirtinantį dokumentą, bet ir nuosavą rašiklį bei dėvėti apsauginę veido kaukę. Balsavimo patalpose rinkėjai turi laikytis saugaus 2 metrų atstumo tarp žmonių.

Renkančius iš namų ragina registruotis

Negalintiems atvykti į rinkimų apylinkes bus sudarytos sąlygos balsuoti namuose. Norint pasinaudoti tokia galimybe, reikalinga speciali registracija trumpuoju VRK linijos numeriu 1855 arba užpildžius specialią formą (ją parsisiųsti galima čia) iš išsiuntus ją elektroninio pašto adresu balsuok@vrk.lt.

Neturint galimybių atsispausdinti prašymo formos namuose, gyventojams užtenka parašyti elektroninį laišką nurodytu adresu. Laiške reikia nurodyti vardą, pavardę, deklaruotą gyvenamąją vietą, priežastį, dėl kurios skirta saviizoliacija. Taip pat asmuo turi patvirtinti, kad sutinka, jog VRK ir Nacionalinis visuomenės sveikatos centras tvarkytų asmens duomenis rinkėjų sąrašų sudarymo tikslais.

VRK pirmininkė Laura Matjošaitytė naujienų agentūrai BNS pirmadienį sakė, kad iš daugiau kaip 28 tūkst. izoliuotis turinčių žmonių balsavimui namuose kol kas registravosi 230 rinkėjų.

L. Matjošaitytė ragino saviizoliacijoje esančius rinkėjus suskubti registruotis – šiuo metu esantys ne savo rinkimų apygardos teritorijoje tai gali padaryti iki pasibaigiant antradieniui, o saviizoliavęsi savo apygardos teritorijoje prašymus balsuoti gali teikti iki trečiadienio pabaigos. VRK vadovė žadėjo, kad pastarieji asmenys galės teikti prašymus ir vykstant balsavimui namuose, t. y. bus stengiamasi patenkinti iki šeštadienio imtinai gautus prašymus balsuoti.

„Labai svarbu, kad rinkėjai, kurie izoliuojasi ne savo deklaruotos gyvenamosios vietos adresu, o kitur, kitame mieste, suskubtų ir iki antradienio pateiktų prašymą, kitų rinkėjų laukiame ir iki penktadienio, šeštadienio prašymų, tikimės, kad juos visus pavyks apdoroti ir perduoti informaciją apygardų ir apylinkių komisijoms, kurios galėtų siųsti komisijų narius į balsavimą namuose“, – pažymėjo VRK vadovė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA