Ar populiarus šokėjas turi šansų Petrašiūnuose įveikti politikos „senius“? | Kas vyksta Kaune

Ar populiarus šokėjas turi šansų Petrašiūnuose įveikti politikos „senius“?

MIGLĖ KUBILIŪTĖ, BRIGITA SABALIAUSKAITĖ 2020/10/02 14:28
„Kas vyksta Kaune“ nuotr.

Spalio 11-ąją vyksiantys Seimo rinkimai prie balsadėžių suburs visus ne jaunesnius nei 18 metų Lietuvos piliečius. Portalo „Kas vyksta Kaune“ atliktas eksperimentas rodo, kad su dauguma kandidatų į Seimą, už kuriuos balsuoja, kauniečiai susipažįsta tik rinkimų dieną. Šįkart dėmesio centre – vienmandatės Petrašiūnų-Gričiupio apygardos kandidatai.

Mažiau nei už dviejų savaičių kauniečiai savo balsą skirs balsuodami už partijų sąrašus ir konkretiems vienmandatėse apygardose iškeltiems kandidatams. Tačiau, kaip rodo naujienų portalo „Kas vyksta Kaune“ apklausa, tarp norinčiųjų patekti į būsimą Seimą rinkėjai atpažįsta vos vieną kitą veidą.

Vienmandatėje Petrašiūnų-Gričiupio apygardoje rinkėjams teks rinktis iš 11 kandidatų. Tarp labiausiai kauniečių atpažįstamų veidų – buvęs žemės ūkio ministras Kazys Starkevičius. Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų partijos atstovą Gričiupio gyventojai atpažįsta dar iš ministravimo laikų 2008–2012-aisiais. Visgi kai kurie kauniečiai buvusiam ministrui negaili ir peikiančio žodžio, mat pastarasis už jį balsuojančių miestiečių nepriima pokalbiui akis į akį.

Žinomumu buvusiam ministrui nenusileidžia ir garsus šokėjas, Laisvės partijos atstovas Saulius Skambinas. Kauniečiai neslepia, kad į politiką ketinančio sukti šokėjo veidas atmenamas iš televizijos, tačiau didžioji dalis apklaustųjų šokėjo atstovaujamos politinės partijos įvardyti negalėjo.

Iš 11 kandidatų nuotraukų kauniečiai atpažino ir Kauno lengvosios atletikos federacijos prezidentą, Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos atstovą Gediminą Vasiliauską. Tikėtina, kad Kauno miesto politikas įsiminė dar iš praeitų Seimo rinkimų.

Tikisi geresnio gyvenimo

Vienmandatės Petrašiūnų-Gričiupio apygardos rinkėjai į kandidatuojančius politikus žiūri skeptiškai ir tvirtina, kad dauguma jų netesi pažadų, tačiau iš naujos valdžios tikisi geresnio gyvenimo senjorams bei mažesnio korupcijos klestėjimo.

Kai kurie kauniečiai vis dėlto norėtų didesnio politikų atvirumo, bet nekelia aukštų kriterijų kandidatams ir mano, kad geresnio gyvenimo kalviai – patys gyventojai, ne valdžia.

Įvertino šansus laimėti

VDU politologas Bernaras Ivanovas nesistebi, kad partijos siekia į savo gretas pritraukti žinomų ir populiarių veidų. Visgi, politologo vertinimu, kol prie balsadėžių Lietuvoje ateina vyresnio amžiaus rinkėjai, daugiau pranašumų laimėti turi politikos senbuviai, o K. Starkevičius – vienas tokių. „Jei balsuoti ateitų daugiau jaunų žmonių, vyktų elektroninis balsavimas, tuomet būtų ir kitokie rezultatai“, – įsitikinęs politologas.

Kitų partijų Petrašiūnų vienmandatėje apygardoje keliami kandidatai: Evaldas Gustas (Lietuvos socialdemokratų darbo partija), Dalia Kučinskienė (Krikščionių sąjunga), Mindaugas Maciulevičius (Lietuvos socialdemokratų partija), Vidas Pocius (Lietuvos žaliųjų partija), Laura Radzevičiūtė (Darbo partija), Algis Raižys (Nacionalinis susivienijimas), Sigitas Šliažas (Lietuvos Respublikos liberalų sąjūdis), Eduardas Vaitkus (Drąsos kelias).

Visą į Seimą vienmandatėse apygardose šiemet kandidatuojančių politikų sąrašą rasite čia.

Žibėjo tie patys veidai

Portalas „Kas vyksta Kaune“ primena 2016-aisiais vienmandatėje Petrašiūnų apygardoje į Seimą kandidatavus 9 politikus, o didžiausią ir panašų skaičių balsų surinko K. Starkevičius (27,54 proc.) bei G. Vasiliauskas (27,11 proc.). Antrame ture surinkęs 57,41 proc. balsų triumfavo būtent „valstietis“ G. Vasiliauskas.

2016-aisiais į Seimą iš viso išrinktas 141 narys, 71 iš jų – tiesiogiai vienmandatėse apygardose, 70 – daugiamandatėse apygardose pagal partijų pateiktus sąrašus.

Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga 2016-ųjų Seime užsitikrino 56 parlamentarų mandatus, konservatoriai gavo 31 mandatą, socialdemokratai – 17, LR Liberalų sąjūdis – 14 mandatų.

Po aštuonis atstovus parlamente turėjo Lietuvos lenkų rinkimų akcijai-Krikščioniškų šeimų sąjunga bei partija „Tvarka ir teisingumas“, du – Darbo partija, po vieną mandatą laimėjo Lietuvos žaliųjų partija, Centro partija bei partija „Lietuvos sąrašas“. Dar du mandatus gavo save išsikėlę kandidatai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA