Aplinkosaugininkų reido rezultatai: patikrinta daugiau nei pustrečio šimto automobilių | Kas vyksta Kaune

Aplinkosaugininkų reido rezultatai: patikrinta daugiau nei pustrečio šimto automobilių

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Aplinkos apsaugos departamentas tęsia tradiciją ir šiemet vėl prisijungė prie Europos judumo savaitės. Rugsėjo 16–23 d. Aplinkos apsaugos departamentas matavo teršalų kiekį automobilių išmetamosiose dujose Vilniaus, Kauno, Jonavos, Kėdainių, Klaipėdos ir Šiaulių regionuose. Per savaitę aplinkosaugininkai patikrino 261 transporto priemonę.

Departamento aplinkosaugos pareigūnai kartu su Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojais vykdė kontrolinius anglies monoksido (CO) kiekio išmetamosiose dujose matavimus automobilių su benzininiais varikliais ir išmetamųjų dujų dūmingumo matavimus automobilių su dyzeliniais varikliais, rašoma Aplinkos apsaugos departamento pranešime žiniasklaidai.

„Gyventojų apklausos rodo, kad daugumai jų labai svarbu švarus oras, todėl Judumo savaitės metu ir siekėme atkreipti visuomenės dėmesį į automobilių skleidžiamą taršą. Iš  260 patikrintų vis dėlto 12 transporto priemonių viršijo teršalų normatyvus. Kiekvienas iš mūsų gali pradėti nuo savęs, pagal galimybes pasirinkti draugiškesnes aplinkai priemones, taip prisidedami prie taršos mažinimo“– teigia AAD direktorė Olga Vėbrienė.

Pasak vadovės, šia akcija aplinkosaugininkai siekė ne bausti, o atkreipti žmonių bei vairuotojų dėmesį į oro taršą, tačiau artimiausiu metu reidai bus kartojami ir tada pažeidėjai jau sulauks nuobaudų, kurios siekia iki kelių šimtų eurų.

Per akciją automobilių vairuotojai buvo informuojami apie neigiamą transporto priemonių poveikį oro kokybei. Aplinkosaugininkai supažindino vairuotojus su Aplinkos projektų valdymo agentūros skiriama kompensacija už seno ir taršaus automobilio sunaikinimą. Taip pat atkreipė dėmesį į aplinkai nekenksmingas transporto priemones.

Rugsėjo 16 d. Šiaulių mieste Šiaulių valdybos inspektoriai patikrino 52 automobilius – 37 automobilius su dyzeliniais varikliais ir 15 automobilių su benzininiais varikliais. Įvertinę CO ir dūmingumo išmetamosiose dujose rezultatus, nustatyti 2 CO viršijimo atvejai. Vilniaus valdybos aplinkosaugos inspekcijos pareigūnai vykdė akciją Vilniuje rugsėjo 17 ir 21 d. Iš viso patikrino 38 transporto priemones, iš jų nustatyti 5 viršijimai.

Rugsėjo 19 d. Europos judumo savaitės tęsėsi ir Klaipėdoje, patikrintos 55 transporto priemonės, iš kurių 21 benzininiais ir 34 dyzeliniais varikliais. Tik 2 viršijo nustatytas normas. Rugsėjo 22–23 d. Kauno valdybos inspektoriai vykdė akciją Kauno, Jonavos ir Kėdainių regionuose.

Kaune Valstybinėje miškų tarnyboje buvo patikrinta 15 miškų kontrolės pareigūnų automobilių. Leidžiamų išmesti teršalų normatyvų neviršijo nei vienas tarnybinis automobilis.

Jonavos mieste patikrinti 25 automobiliai, iš jų leidžiamų išmesti teršalų normatyvus viršijo 2 transporto priemonės. Kėdainių rajone  patikrinti 26 automobiliai, 1 automobilis viršijo nustatytas taršos normas.

Rugsėjo 24 d. Kauno aplinkos apsaugos inspekcijos pareigūnai  prisidėjo prie Judumo savaitės edukacine pamokėle Kauno Bernardo Brazdžionio mokykloje.  Aplinkosaugininkai mokiniams pasakojo apie klimato kaitą, alternatyvias bei ekologiškesnes judumo priemones.

Inspektoriai drauge su mokiniais aplankė Kauno ąžuolyną. Jame jie buvo supažindinti su saugomais medžiai, jų nauda žmonėms, gyvūnams bei paukščiams. Akcijoje dalyvavusiems vaikams buvo įteikti suvenyrai.

Prie akcijos „Savaitė be automobilio“ taip pat prisijungė Utenos valdybos Utenos aplinkos apsaugos inspekcija kartu su Utenos rajono savivaldybės administracijos darbuotojais Utenos mieste sustabdė 50 transporto priemonių, o jų savininkus kvietė visą savaitę važiuoti be automobilio arba važinėtis dviračiu, paspirtuku ar vaikščioti pėsčiomis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA