A. Lukašenka uždaro sieną su Lietuva (papildyta) | Kas vyksta Kaune

A. Lukašenka uždaro sieną su Lietuva (papildyta)

BNS 2020/09/17 20:55
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija „uždaro“ sieną su Vakarais ir stiprina valstybinės sienos su Ukraina apsaugą.

„Mes priversti išvesti kariuomenę iš gatvių. Kaip jau sakiau – pusę kariuomenės apginkluoti ir uždaryti valstybės sieną su Vakarais, pirmiausia su Lietuva ir Lenkija. Esame priversti stiprinti valstybės sieną, labai apgailestaudami, su savo broliška Ukraina, – sakė A. Lukašenka moterų forume.

Jis sakė siunčiantis „pusę kariuomenės“ stiprinti vakarinių sienų apsaugą.

A. Lukašenka pridūrė, kad su Rusijos valdžios pagalba stiprins Sąjunginės valstybės apsaugą.

„Pastarosiomis dienomis aš buvau priverstas kartu su Rusijos prezidentu ir gynybos ministru sukurti bendrą Sąjungos valstybės apsaugą“, – ketvirtadienį kalbėjo jis.

Be kita ko, jis neigė, kad rugpjūčio 9-osios rinkimai buvo sufalsifikuoti.

„Aš jums prisiekiu, jokio melo per rinkimus nebuvo. Neįmanoma sufalsifikuoti 80 proc. rinkimų [balsų]“, – tvirtino A. Lukašenka ir pridūrė, kad jam nereikia, kad kas nors pripažintų jo šalyje vykusį balsavimą.

A. Lukašenka taip pat ragino Lietuvą, Ukrainą ir Lenkiją sustabdyti „savo beprotiškus politikus. Jų arsenale liko visai nedaug technikų, ir mes esame ant baisios nelaimės slenksčio“.

Baltarusijoje jau daugiau kaip mėnesį vyksta beprecedenčiai protestai dėl rugpjūčio 9-ąją įvykusių prezidento rinkimų, kurių laimėtoju buvo paskelbtas A. Lukašenka, vadovaujantis šaliai nuo 1994 metų. Opozicija ir Vakarų šalys šiuos rinkimus laiko suklastotais.

Remiantis oficialiais rinkimų rezultatais, A. Lukašenką palaikė 80,1 proc. rinkėjų, o opozicijos kandidatė Sviatlana Cichanouskaja gavo 10,12 proc. balsų.

Praėjus dviem dienoms po rinkimų S. Cichanouskaja spaudžiama valdžios pasitraukė į Lietuvą. Rugpjūčio 18 dieną jos šalininkai, siekdami taikaus valdžios perdavimo ir naujų rinkimų, įkūrė Koordinacinę tarybą. Minskas šią instituciją laiko antikonstitucine.

S. Cichanouskajos teigimu, dėl saugumo pajėgų pasitelkiamo smurto prieš antivyriausybinių demonstracijų dalyvius žuvo mažiausiai septyni žmonės, dar dešimtys dingo.

Europos Sąjunga anksčiau patvirtino planus įvesti sankcijas už smurtą Baltarusijoje atsakingiems asmenims. JAV Valstybės departamentas taip pat paskelbė, kad ruošiasi įvesti sankcijas Minskui ir kad šiuo klausimu konsultuojasi su ES.

Papildyta 21.20 val.

Eismas per Lietuvos – Baltarusijos pasienio punktus šiuo metu vyksta, informacijos apie galimus pasikeitimus ar apribojimus iš Baltarusijos tarnybų kol kas nėra gauta, ketvirtadienio vakarą BNS sakė Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) vadovas Rustamas Liubajevas.

Aliaksandras Lukašenka ketvirtadienį pareiškė, kad Baltarusija „uždaro“ sieną su Vakarais ir stiprina valstybinės sienos su Ukraina apsaugą.

„Tokios informacijos kol kas neturime. Ką tik kalbėjau su rinktinių vadovais, kol kas vykimas per valstybių sieną vyksta. Mums tai netikėta informacija, bandom susisiekti su Baltarusijos kolegomis, turime informacijos apsikeitimo kanalus, tačiau kol kas tos informacijos nei patvirtinti, nei paneigti negalime“, – BNS sakė R. Liubajevas.

Vidaus reikalų ministerija (VRM) neturi informacijos apie galimus apribojimus Baltarusijos-Lietuvos pasienyje, sako ministrė Rita Tamašunienė.

„Šiuo metu, šią minutę nė vienas užkardos vadas, nei generolas nėra informuoti, kad keičiasi kažkas tarp Lietuvos ir Baltarusijos pasienio punktų, bet tą žinią, paskelbtą Lukašenkos, girdėjome ir įgaliotiniui mūsų Valstybės sienos apsaugos tarnybos pavesta sužinoti visą informaciją, kas planuojama daryti“, – ketvirtadienio vakarą BNS sakė ministrė.

Pasak jos, kol kas per sieną transportas vyksta be trikdžių.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA