Dar niekur neregėta iniciatyva Kaune: miesto erdves okupuos neįprastų formų objektai | Kas vyksta Kaune

Dar niekur neregėta iniciatyva Kaune: miesto erdves okupuos neįprastų formų objektai

Organizatorių nuotr.

2020 m. rugsėjo 18 d. 12:00 Studentų skvere, Kaune, startuoja pirmą kartą organizuojamas Landšafto dizaino festivalis, vyksiantis visą mėnesį. Festivalis organizuojamas naujai susibūrusios komandos, sudarytos iš želdinimo specialistų, teoretikų ir kultūros vadybininkų, yra „Kaunas – Europos kultūros sostinė 2022” programos dalis.

Prieš metus pradėtas organizuoti Tarptautinis landšafto dizaino festivalis yra skirtas aplinkos meno ir landšafto dizaino aktualizavimui, šių sričių vaidmens stiprinimui formuojant tvaresnę miesto ateitį. Festivalis yra apie urbanistinį dizainą, post-industrinę aplinką ir tarpdisciplininę istorijos, filosofijos, architektūros, menotyros, gatvės meno, kt. kūrybą.

Pagrindinė festivalio 2020 metų tema – bendruomeniniai kiemai. Šią temą pradėjome vystyti jau 2019 metų rugsėjo ir spalio mėnesio seminaruose ir bendruomenių dirbtuvėse, į kurias įsitraukė tiek gatvės menininkai, architektūros specialistai, landšafto dizaineriai ir žemės meno kūrėjai, tiek ir vietos gyventojai bei verslininkai.

2019 metais aktyvuotas Landšafto dizaino festivalis analizuoja miesto, pastatų, viešų erdvių ir kiemų dizainą, gyventojų aplinkos kūrimą, meno, gamtos ir kultūros derinimo praktikas, siekiant sukurti vertes formuojančias ir dizaino sprendimais grįstas lauko zonas, rašoma Kaunas 2022 pranešime spaudai.

Landšafto festivalis / Organizatorių nuotr.

Privačiam, bet viešam kiemui pritaikytas „design thinking“ metodu valdomas kūrybinis procesas, skirtingų dizaino laukų specialistų įtraukimas išryškino aktualią Lietuvos miestų problemą – į viešų erdvių dizainą ir kūrybos procesą retai įtraukiami skirtingų specialybių profesionalai, paliekant šį darbą tik architektams ar valstybės tarnautojams miesto administracijose.

Naujai pasirinktas idėjų auginimo kelias jau sudomino ne vieną partnerį, tame tarpe Nac. M.K. Čiurlionio dailės muziejų, Nacionalinį Kauno dramos teatrą ir kitas žinomas Kauno kultūros institucijas, turinčias memorialinių muziejų sodus, kiemelius ar kitas viešas erdves.

Festivalis sulaukė dėmesio ir iš kitų, kūrybine prasme sudėtingai suvaldomų Kauno naujamiesčio ir senamiesčio kiemų.

Šį dėmesį sustiprina ir tai, kad Landšafto dizaino festivalio metu vykdoma veikla nėra ir negali būti trumpalaikė, ji bus kasmet tęsiama, tačiau ir papildoma naujomis dizaino temomis ir naujomis kūrybiškomis formomis.

Rugsėjo 18 d. Kauno naujamiestyje startuos gausybė renginių, bus atveriami taktinio urbanizmo objektai ir instaliacijos, grojama muzika, vedamos paskaitos, kuriamas floristikos objektas iš jurginų, o Studentų skvere lygiai 12:00 sėsime prie bendro, žalio ir gyvo stalo.

Visą festivalio programą galite rasti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA