Su „Adform kiemeliu“ jau siejama daugiau nei 50 koronaviruso atvejų: Kaune fiksuojamas naujas židinys | Kas vyksta Kaune

Su „Adform kiemeliu“ jau siejama daugiau nei 50 koronaviruso atvejų: Kaune fiksuojamas naujas židinys

D. Ruzgio, „Wash and Blow“ nuotr., „Kas vyksta Kaune“ montažas

Ketvirtadienį Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC) paskelbus, kad iš 32 per praėjusią parą nustatytų COVID-19 atvejų 17 registruota Kaune, epidemiologiniuose maršrutuose vėl švystelėjo infekcijos židiniu rugpjūčio viduryje tapęs „Adform kiemelis“. Naujausiais duomenimis, čia lankėsi vieno Kauno grožio salono darbuotojai, virusas įsimetė į Šilainiuose esančią įstaigą.

Kaip šiandien nurodė NVSC, iš 17 Kauno apskrityje rugpjūčio 19 d. patvirtintų koronaviruso atvejų šeši siejami su protrūkiu Kaune veikiančiame grožio salone „Wash and Blow“.

„Visi asmenys jautė koronavirusui būdingus simptomus. Iš viso su šiuo židiniu siejami aštuoni COVID-19 ligos atvejai. Vertinama, kad liga šiame grožio salone išplito nuo darbuotojo, kontaktavusio su užsikrėtusiuoju, kurio susirgimo aplinkybės siejamos su laisvalaikio erdve Kauno senamiestyje“, – detalizavo NVSC.

Siejama virš 50 susirgimų

Kaip Sveikatos apsaugos ministerijoje (SAM) šiandien surengtoje spaudos konferencijoje pažymėjo NVSC Vilniaus departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja Ginreta Megelinskienė, grožio salone „Wash and Blow“ susirgo du darbuotojai bei fiksuoti keturi antriniai koronaviruso atvejai.

„Pirmojo asmens užsikrėtimas susijęs su „Adform kiemelyje“ kilusiu protrūkiu, vėliau išplitusiu grožio salone. Ketvirtadienio duomenimis, patvirtinti dar du atvejai salono darbuotojams, tad jau trys susirgimai siejami su minėta laisvalaikio erdve, asmenys rugpjūčio 6 d. dalyvavo čia organizuotame renginyje, visi pacientai jaučia koronaviruso simptomus“, – kalbėjo G. Megelinskienė.

Ji nurodė, kad iš viso su „Adform kiemelio“ židiniu siejami 49 ligos atvejai, o pridėjus per praėjusią parą patvirtintus grožio salone, išeina 55 susirgimai.

„Ta informacija, kad laisvalaikio erdvėse pramogaudami turime laikytis saugos, taisyklių, galvoti, ką darome, yra labai svarbi ir labai tikiuosi, kad tai visi išgirs“, – pabrėžė Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Įstaigoms atsitvėrus, informacija pasiekia kitaip

Dėl grožio salono, kuriame užfiksuotas susirgimas koronavirusu, savininkės bendradarbiavimo su NVSC, anot G. Megelinskienės, tiksliau galėtų atsakyti Kauno specialistai. Vis dėlto, nusiskundimų kol kas negirdėti.

„Pasitaiko tokių atvejų, kai nebendradarbiaujant įstaigos administracijai, labai bendradarbiauja darbuotojai arba sužinome informaciją iš trečiųjų šalių. Reikia atkreipti dėmesį, kad ne iš grožio salonų savininkų gauname duomenis apie naujus atvejus, bet per sistemą, informaciją taip pat siunčia gydytojai. Yra dvigubas metodas, jeigu sistema sutriktų“, – aiškino G. Megelinskienė.

Tada ir prasideda atvejų tyrimas, apklausa, tikslinama, kur žmonės dirba, ir vis tiek pasisako: „Jeigu nesužinome, kreipiamės į kitas tarnybas ir pavyksta tą informaciją gauti. Galbūt administracija ir bando nuslėpti, tačiau bet kuriuo atveju, išsiaiškiname ir pranešame.“

Tai, pridėjo G. Megelinskienė, galima rasti ir prie susirgimų maršrutų – net jei užsikrėtę asmenys tam tikrose vietose nedirba, galima pamatyti, kur jie lankėsi, kreiptis dėl tų duomenų į NVSC.

Ragina kreiptis tik esant reikalui

G. Megelinskienė atsiprašė ir dėl iškilusių nesklandumų, kai interesantams sudėtinga prisiskambinti į NVSC paskelbtas koronos karštąsias linijas, gyventojai skundžiasi, bando kitais būdais pasiekti informaciją.

„Šiuo metu ieškoma techninių ir kitų sprendimų, kad visi norintys gauti informaciją, galėtų tai padaryti. Raginu ieškoti žinių ir NVSC interneto svetainėje. Kaip tik rengiama ir šiandien bus paskelbta dažniausiai užduodamų klausimų skiltis. Mūsų konsultantai stebi, kad labai dažnai žmonės domisi panašiais klausimais – skatinu iš pradžių ieškoti internete ir tik neradus skambinti“, – sakė Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus vedėja.

Tai, anot jos, yra svarbu, nes jeigu linijos apkrautos, į NVSC negali kreiptis sąlytį su sergančiu žmogumi turėję arba patys užsikrėtę asmenys. Kyla didelė rizika, kad jiems nebus skirtas pagrindinis dėmesys.

Užfiksuota 82-oji mirtis

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad dar keturi vakar Kaune registruoti atvejai yra susiję su židiniu Akademinėje kredito unijoje. Du asmenys yra darbuotojai, kiti du – turėję sąlytį, visi šie atvejai – simptominiai. Kaip užsikrėtė pirmasis žmogus, ketvirtadienio rytą dar nebuvo aišku, tačiau viena iš prielaidų nurodomas asmens apsilankymas restorane.

NVSC duomenimis, Kauno klinikinėje ligoninėje praėjusią parą taip pat mirė koronavirusu užsikrėtęs žmogus – tai 82-oji mirtis šalyje. Mirusysis priklausė asmenų, vyresnių nei 100 metų amžiaus, grupei, turėjo gretutinių susirgimų. COVID-19 liga asmeniui buvo patvirtinta rugpjūčio 13 d. Vertinama, kad žmogus užsikrėtė po kontakto su sergančiu artimuoju.

Lietuvoje per praėjusią parą nustatyti 32 nauji susirgimai koronavirusu, iš viso konkretiems žmonėms patvirtinta 2528 COVID-19 ligos atvejų, tebeserga 686 asmenų, 1747 – pasveiko.

Visuomenės sveikatos specialistai ragina žmones laikytis visų koronaviruso infekcijos plitimo prevencijos priemonių – rankų higienos, kosėjimo, čiaudėjimo etiketo, dėvėti asmens apaugos priemones, laikytis fizinės distancijos ir kita.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA