Laukinio gyvūno išlaisvinimo drama Kaune: ar jam pavyks išgyventi? | Kas vyksta Kaune

Laukinio gyvūno išlaisvinimo drama Kaune: ar jam pavyks išgyventi?

R. Tenio nuotr.

Niekas net neįtartų, kokios dramatiškos gaudynės prieš kelias dienas vyko nuošalioje Kauno Žaliakalnio Benediktinių gatvelėje. Po daugkartinių prašymų pagaliau atvykusi gyvūnų priežiūros tarnyba ryžosi išlaisvinti privačioje valdoje nežinia iš kur atklydusį laukinį stirniną. Neregėtą šoklumą pademonstravęs gyvūnas „gelbėtojams“ lengvai pasiduoti neketino. Portalo „Kas vyksta Kaune“ operatorius fiksavo miesto tvorų nelaisvėn patekusio stirnino vadavimo dramą ir liūdną jos atomazgą.

Apsigyveno gražuolis svečias

Informaciją apie privataus namo netoli Pelėdų kalno teritorijoje apsigyvenusį laukinį gyvūną portalą „Kas vyksta Kaune“ pasiekė šios savaitės pradžioje. Asmenine žinute socialiniame tinkle „Facebook“ portalo žurnalistei parašiusi moteris prašė pagalbos ir patarimo, kur kreiptis, kad į laisvę būtų išgabentas jos kieme apsigyvenęs stirninas. Ji atsiuntė ir išmaniuoju telefonu slapta užfiksuotą įrašą, kaip sklypo tankmėje pasirodo į Bembį panašaus gyvūno snukutis.

Apsilankius pas kaunietę, galima buvo nesunkiai atspėti, kodėl laukinis gyvūnas pasirinko prieglobstį būtent jos namo sklype – didžioji dalis teritorijos yra tankiai apaugusiame Pelėdų kalno šlaite, į kurį šeimininkė nusileidžia tik retkarčiais. Galimai per kaimynų sklypus priklydęs gyvūnas čia pajuto laikiną atokvėpį, o jo tolimesnę kelionę sustabdė aukštos tvoros. Bene aukščiausia jų – pačioje šlaito apačioje, kur privatus sklypas ribojasi su VDU Katalikų teologijos fakultetu.

Pasak ponios Ritos, kad į jos kiemą priklydo gražuolis stirninas, ji pastebėjo ne iš karto. „Vieną dieną nusileidau šlaitu prie serbentų krūmų ir tolėliau pastebėjau gulintį tarsi žmogų, tarsi aprūdijusią bačką. Nusistebėjau ir nusigandau, iš kur mano kieme toks objektas – gal koks valkata iš senamiesčio bus įlindęs išsimiegoti?“, – prieš porą mėnesių prasidėjusios istorijos pradžią prisimena moteris.

Pasikvietusi į pagalbą savo sutuoktinį, moteris vėl leidosi į kiemo tankmę o sukeltas triukšmas atskleidė tikrąją priežastį – jų kieme gyvena laukinis, labai baikštus stirninas. Švelniai pabaidytas, jis lakstė iš vieno šlaito krašto į kitą, negalėdamas ištrūkti pro sklypo atitvarus – aukštas tvoras.

Gražuolis stirninas / R. Tenio nuotr.

Tarnybos neskubėjo padėti

Per kelias dienas moteris suprato, kad stirninas niekur iš jos teritorijos iškeliauti negali, nes tvoros yra pakankamai aukštos ir jose nėra landų, todėl ėmė skambinti įvairioms tarnyboms ir teirautis, ką daryti tokiu atveju. Pasak jos, pirmiausiai ji susisiekė su aplinkos apsaugos tarnyba, vėliau skambino ir į gyvūnų globos įstaigas – „Nuaras“, „Laukinė Lesė“, tačiau visur išgirdo tą patį klausimą, ar gyvūnas nesužeistas ir atsakymą, kad reiktų bandyti jį išleisti į laisvę.

„Į kokią laisvę ir kokiu būdu? Kai aplink tvoros ir gatvės, kur gi tam gyvūnui eiti? Buvo akivaizdu, kad niekas tiesiog nesupranta situacijos sudėtingumo“, – sakė ponia Rita.

Kol ji ieškojo profesionalios pagalbos, stirninas toliau gyveno jos kieme. Benediktinių gatvelės gyventoja aprodė miško svečio apgraužtus sodo augalus. Pasak jos, neliko prieskoninių žolelių, anūkių pamėgtų žemuogių, o galiausiai stipriai nukentėjo ir šalimais namo terasoje augantis rožių krūmas.

Moteris neslėpė, kad kol ieškojo sprendimo, ką daryti su laukiniu gyvūnų, pastatė šlaito gilumoje jam talpą su vandeniu. „O tai reikėjo palikti jį vargšelį dvėsti iš troškulio ir bado? Mano supratimu, tai tikrai būtų buvęs žiaurus elgesys su gyvūnu“, – sako ji.

Ponia Rita, į kurios kiemą atklydo gražuolis stirninas / R. Tenio nuotr.

Atvyko vaduoti nelaimėlio

Galiausiai tarnybos visgi atvyko apžiūrėti teritorijos, kurioje įstrigo stirninas ir dar po dienos – jo vaduoti. Deja, sugauti iš pirmo karto drąsų ir šoklų gyvūną nepavyko ir jis  iš didelio išgąsčio peršokęs tvorą atsidūrė trinkelėmis grįstame VDU Katalikų teologijos fakulteto kieme, kuriame įrengta darbuotojų automobilių stovėjimo aikštelė. Nauja teritorija tik dar labiau išgąsdino baikštų gyvūną.

„Aš jiems dieną prieš tai sakiau, kad stirninas labai baikštus ir jį reikia migdyti, o ne gaudyti“, – sakė nesėkmingas gaudynes savo kieme stebėjusi moteris.

Išsigandęs žvėris iš paskutinių jėgų ieškojo patekimo į anksčiau jam nors kiek saugią vietą – medžių ir krūmų prieglobstį privataus sklypo šlaite. Galiausiai, iš kiemo išvažiuojančių automobilių ir žvėrių gaudytojų pabaidytas, bloškėsi prie fakulteto kieme esančių laiptų, ties kuriais suklupo ir galiausiai buvo pagautas.

Gaudynės baigėsi trauma

Susisiekus su gyvūną gaudžiusios bendrovės atstovais ir paklausus, ką reiktų daryti, jei privačioje teritorijoje apsigyvena laukinis gyvūnas, buvo pasakyta, kad pirma taisyklė – stengtis leisti jiems judėti laisvai – išardyti tvoras, atverti vartus. Atstovų teigimu, šiuo metu Žaliakalnio šlaituose, skaičiuojama, kad gyvena kelios dešimtys gyvūnų, kurie bėga iš miškų, pabaidyti medžiotojų ar dėl rujos. „Jie perplaukia upę ir anksti rytą, kai miestas nurimęs, traukia į žaliuosius plotus“, – sakė telefonu atsiliepusi moteris.

Stirnino gaudynės / R. Tenio nuotr.

Jos teigimu, užklydusių gyvūnų nereiktų šerti, jaukinti.

Moteris patvirtino, kad gaudynių metu gyvūnas susižeidė, todėl buvo užmigdytas ir išvežtas į veterinarijos įstaigą.

Stirnos sunkiai išgyvena stresą

Pasak portalo kalbintų gamtos mylėtojų, kurie patys yra išgelbėję ne vieną elninių šeimos atstovą, stirnos labai sunkiai išgyvena stresą, o momentas, kai jas pagauna, jiems tolygus mirčiai. „Geriausia gyvūną užmigdyti ir vežti kuo trumpesnį atstumą iki artimiausio miško, kad jis patirtų kuo mažesnį stresą“, – sakė anonime norėjusi likti pašnekovė. Jos teigimu, kuo gyvūnas ilgiau transportuojamas nelaisvėje, tuo didesnė tikimybė, kad iš baimės sustos jo širdis.

Jos manymu, gaudynių metu patirta trauma reiškia, kad gyvūnas kurį laiką negalės judėti, o stirnoms tokia būsena sunkiai išgyvenama, sutrinka jų plaučių veikla, virškinimas.

Jei turite svarbios informacijos apie jūsų teritorijoje Kauno mieste apsigyvenusius gyvūnus, prašome susisiekti su portalo „Kas vyksta Kaune“ redakcija.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA