Sumner Welles deklaracijos 80-etis: JAV okupacijos nepripažinimo politika įtvirtino Baltijos šalių valstybingumą | Kas vyksta Kaune

Sumner Welles deklaracijos 80-etis: JAV okupacijos nepripažinimo politika įtvirtino Baltijos šalių valstybingumą

Asociatyvi / DELFI nuotr.

Šiandien sukanka 80 metų, kai Jungtinės Amerikos Valstijos atsisakė pripažinti Baltijos šalių okupaciją ir aneksiją. Pareiškimą dėl padėties Baltijos šalyse ir okupacijos nepripažinimo 1940-ųjų liepos 23 d. paskelbė laikinai Valstybės Sekretoriaus pareigas einantis Sumneris Wellesas. Šiuo pareiškimu Vašingtonas padėjo pamatą Amerikos politikai Lietuvos, Latvijos ir Estijos atžvilgiu viso šaltojo karo laikotarpiu.

„Sveikinu visus Lietuvos žmones šalyje ir užsienyje, Jungtinių Amerikos Valstijų lietuvių bendruomenę ir visus strateginės partnerystės tarp Lietuvos ir JAV rėmėjus su Lietuvai ir Baltijos šalims itin svarbia sukaktimi – 80-osiomis Sumnerio Welleso deklaracijos metinėmis.

Ši deklaracija vienareikšmiškai pasmerkė Baltijos šalių okupaciją, kurią 1940 metais įvykdė Sovietų Sąjunga, pasiuntė tvirtą signalą tarptautinei bendruomenei, kad JAV niekada nepripažins neteisėtos okupacijos. Ji kartu paklojo pamatus Lietuvos valstybingumo išlaikymui iki pat nepriklausomybės atkūrimo 1990 metais“, – pranešime spaudai pabrėžė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Anot premjero, ši deklaracija buvo nepaprastai svarbi 1940 metais, tačiau ne mažiau svarbi yra ir šiandien, ypač matant, kaip kai kurios šalys ne tik bando perrašyti istoriją, neginčijamus faktus pakeisti išgalvotais, bet ir imasi ginkluotos agresijos prieš kitas suverenias ir nepriklausomas valstybes, taip laužydamos tarptautinės teisės normas ir taikių santykių tarp valstybių pamatinius principus.

Sumner Welles deklaracijos 80-ečio minėjimas

Šiandien, liepos 23-ąją, Vilniuje prie nacionalinės Martyno Mažvydo bibliotekos ketvirtadienį bus paminėtos Sovietų Sąjungos įvykdytą Baltijos šalių okupaciją pasmerkusios Jungtinių Amerikos Valstijų (JAV) deklaracijos 80-osios metinės, rašoma Užsienio reikalų ministerijos pranešime žiniasklaidai.

„Sumner Welles deklaracija yra svarbiausias Lietuvos, Estijos, Latvijos ir Jungtinių Amerikos Valstijų draugystės ir savitarpio paramos simbolis. JAV pastangos palaikė lietuvių dvasią sunkiais okupacijos metais, neleido pamiršti mūsų laisvės ir valstybingumo atstatymo siekio pasaulio sostinėse. JAV ir toliau išlieka esminiu Baltijos šalių saugumo garantu“, – teigia ministras Linas Linkevičius.

1940 metų liepos 23 dieną laikinai ėjusio JAV valstybės sekretoriaus pareigas Benjamino Sumnerio Welleso paskelbta deklaracija JAV Šaltojo karo metu oficialiai nepripažino Baltijos šalių prievartinio inkorporavimo į Sovietų Sąjungą.

Anot ministerijos pranešimo, ketvirtadienį vyksiančia S. Welleso deklaracijos švente norima padėkoti NATO sąjungininkei JAV už Baltijos šalių okupacijos nepripažinimo politiką.

Renginys prasidės 16 val. Lietuvos, Estijos, Latvijos ir JAV vėliavų pagerbimo ir himnų ceremonija. Svečius sveikins prezidentas Gitanas Nausėda, Seimo pirmininkas Viktoras Pranckietis, pirmasis Lietuvos vadovas atkūrus nepriklausomybę Vytautas Landsbergis, kadenciją baigęs prezidentas Valdas Adamkus, užsienio reikalų ministras L. Linkevičius, JAV ambasadorius Robertas S. Gilchristas (Robertas Gilkristas), Seimo Tarpparlamentinių ryšių su JAV grupės pirmininkas Emanuelis Zingeris.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA