Atnaujintas sąrašas šalių, iš kurių draudžiama atvykti ir atvykus privaloma izoliuotis | Kas vyksta Kaune

Atnaujintas sąrašas šalių, iš kurių draudžiama atvykti ir atvykus privaloma izoliuotis

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) atnaujino sąrašą valstybių, iš kurių nuo liepos 6 dienos užsieniečiai į Lietuvą galės atvykti be jokių apribojimų. Taip pat atnaujintas labiausiai koronaviruso infekcijos (COVID-19) paveiktų šalių sąrašas – atvykstantiems iš jame nurodytų valstybių bus privaloma izoliacija.

Kaip nurodoma SAM pranešime, pablogėjus epidemiologinei situacijai Liuksemburge, šios šalies piliečiai ir teisėtai joje gyvenantys asmenys vėl nebus įleidžiami į Lietuvą. Kiek suprastėjo ir padėtis Čekijoje, tačiau iš jos atvykti vis dar leidžiama, tik rekomenduojama izoliuotis.

Į mūsų šalį dėl didelio sergamumo koronaviruso infekcija (COVID-19) vis dar negali atvykti Švedijos ir Portugalijos piliečiai ir šiose valstybėse teisėtai gyvenantys asmenys.

SAM primena, kad ši tvarka galioja užsieniečiams iš Europos ekonominės erdvės (EEE) valstybių, Šveicarijos, Jungtinės Didžiosios Britanijos ir Šiaurės Airijos Karalystės. Iš trečiųjų šalių užsieniečiai į Lietuvą gali atvykti tik gavę leidimą iš atsakingų Lietuvos institucijų, priklausomai nuo klausimo pobūdžio – Užsienio reikalų ministerijos, Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ar kt.

Šalių, iš kurių leidžiama atvykti, sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Lietuvos piliečiams, kaip ir anksčiau, leidžiama atvykti iš bet kurios šalies. Tačiau grįžusiems iš valstybių, įrašytų į paveiktųjų sąrašą, t. y. tų, kuriose sergamumo koronavirusine infekcija rodiklis per paskutiniąsias 14 dienų yra didesnis nei 25 atvejai 100 tūkst. gyventojų, yra privaloma 14 dienų izoliacija.

Pagal praplėstą labiausiai koronaviruso paveiktų valstybių sąrašą, informuoja SAM, izoliuotis bus privaloma ir atvykstantiems iš Ukrainos, Liuksemburgo, Serbijos bei Juodkalnijos.

Iš labiausiai paveiktų šalių sąrašo išbraukta San Tomė ir Prinsipės Demokratinė Respublika, bet įtrauktos devynios naujos valstybės ir teritorijos, neturinčios valstybės statuso: Centrinės Afrikos Respublika, Juodkalnija, Kosta Rika, Liuksemburgas, Palestina, Sacharos Arabų Demokratinė Respublika, Serbija, Terksas ir Kaikosas bei Ukraina. Šis sąrašas įsigalioja nuo pirmadienio, liepos 6 d.

Numatyta, kad iš paveiktų šalių sąraše esančių valstybių sugrįžusieji ar atvykusieji per 24 valandas turi užsiregistruoti, pateikdami savo duomenis Nacionaliniam visuomenės sveikatos centrui (NVSC). Tokiems asmenims bus privaloma 14 dienų izoliacija, net jeigu per paveiktą šalį jie vyko tranzitu. Tokia tvarka galioja ir iš šių šalių grįžtantiems Lietuvos piliečiams, ir leidimą atvykti turintiems užsieniečiams.

Labiausiai paveiktų valstybių sąrašas yra atnaujinamas kiekvieną savaitę, atsižvelgiant į epidemiologinius rodiklius užsienio šalyse.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA