Tamsoje skendintis parkas baugina kauniečius – kada sulauksime pokyčių? | Kas vyksta Kaune

Tamsoje skendintis parkas baugina kauniečius – kada sulauksime pokyčių?

E. Šostakaitės nuotr.

Kauno miesto savivaldybė džiaugiasi grąžinanti parkus kauniečiams, tačiau kai kurios žaliosios zonos toli gražu priklauso ne visiems gyventojams. Į „Kas vyksta Kaune“ redakciją kreipėsi skaitytojai baimindamiesi, jog Kovo 11-osios parke dėl kritinės jo būklės gali nutikti ne itin malonių incidentų – blogiausia, kad čia neveikia dauguma sumontuotų apšvietimo stulpų. Anot skaitytojų, parkas skendi tamsoje, o jame vaikščioti nemalonu ir dėl ten susirenkančių neaiškių naktinėtojų, girtautojų bei meilės po atviru dangumi ištroškusių žmonių.

„Sovietinis parkelis be apšvietimo ir sovietiniais takeliais. Suoliukas visada užimtas tamsoje“, – apie Kovo 11-osios parko būklę komentavo skaitytojas Tautvydas.

Kovo 11-osios parkas, dar kitaip vadinamas Girstupio slėniu, įkurtas priešais „Girstučio“ kultūros rūmus. Parkas apima kanalizuoto Girstupio upelio slėnio dalį, esančią tarp judrios Kovo 11-osios g., Dujotiekio g. ir Salų g. daugiaaukščių gyvenamųjų namų.

Parkas suprojektuotas dar 1974 m., jo plotas – 2,65 ha, o ribos patvirtintos 1999 m. vasario 17 d. Tuometinė Kauno miesto valdyba priėmė sprendimą čia įrengti takus, apšvietimą, vaikų žaidimų aikštelę ir kitą minimalią rekreacinę įrangą gyventojų poilsiui bei aktyviam laiko praleidimui, vietos bendruomenės renginiams.

Per pastaruosius 20 metų šis parkas dėmesio sulaukė tik 2010 metais, kai jame buvo įrengti nauji treniruokliai, o vėliau paklota ir nauja danga po treniruokliais, kad apsilankantys miestiečiai galėtų sveikai praleisti laiką judėdami atvirame ore.

Treniruokliai Kovo 11-osios parke / E. Šostakaitės nuotr.

Dabar parkui verkiant reikalinga rekonstrukcija: takeliai sutrūkinėję, suoliukai vos laiko prisėdusius gyventojus, o apšvietimo stulpai primena tamsiausius Kauno laikus ir vakarais savo funkcijos nebeatlieka. Neapšviestas parkas po saulės laidos traukia įtartinus lankytojus, o miestiečius baugina ir nuo apsilankymų atgraso.

„Vakare, kai sutemsta, tai ir šunį baisu vedžioti vienai, nors čia artimiausias parkelis prie namų. Apšvietimas neveikia, tai tamsoje susirenka įvairiausio plauko žmonių. Girtauja, girdėjau, kad ten ir neaiškios porelės mylisi toj tamsoj. Nemalonu vaikščioti tikrai, bent apšviestų, tai būtų saugiau“, – teigė netoli parko gyvenanti kaunietė Gabija.

Naktį parkas pasislepia šešėliuose / Skaitytojo Tautvydo nuotr.

„Kas vyksta Kaune“ susisiekus su Kauno miesto savivaldybės Aplinkos apsaugos skyriaus vedėja Radeta Savickiene, paaiškėjo, kad prie jau sutvarkytų parkų mieste jungsis ir Kovo 11-osios, tačiau tikslios datos nėra. Dėl šiuo metu kauniečiams nesaugaus parko bus ieškoma sprendimų. Artimiausiu metu jame turi apsilankyti „Kauno gatvių apšvietimo“ specialistai, kurie kuo skubiau prikels tamsoje skendinčią erdvę.

„Laikinas sprendimas bus padarytas artimiausiu metu“

„Duosime užduotį „Kauno gatvių apšvietimui“, jog būtų surasti laikini sprendimai, kaip galima būtų apšviesti tą erdvę, kad ten būtų saugiau, kad žmonės jaustųsi saugiau. Tai būtų laikinas sprendimas, nes kitais metais planuojame parengti techninį parko sutvarkymo projektą. Tada jau iš pagrindų, kardinaliai atnaujinti parką su normaliais takeliais ir normaliu apšvietimu“, – situaciją komentavo R. Savickienė.

Laikinus sprendimus parko apšvietimui kauniečiai galės pamatyti artimiausiu metu, tačiau miesto savivaldybė daug lėšų tam skirti neketina.

Kai kuriuos šviestuvus baigia pasiglemžti vešinti augmenija / E. Šostakaitės nuotr.

„Laikinas sprendimas bus padarytas artimiausiu metu, nuvažiuos specialistai iš „Kauno gatvių apšvietimo“ ir įvertinę situaciją pažiūrės, ką gali padaryti, kad kuo greičiau įrengtų naują apšvietimą. Tai neturėtų būti kažkokia didžiulė investicija, nes parkas bus tvarkomas iš esmės, tai tiesiog neverta du kartus to paties daryti“, – apie artimiausius planus šnekėjo R. Savickienė.

Šiuo metu Kauno miesto savivaldybė aktyviai imasi žaliųjų miesto erdvių tvarkymo: neseniai atnaujintas Draugystės parkas, taip pat Dainavos, Kalniečių, Panemunės šilas ir daugelis kitų, kuriuose dabar lankosi ir jauni, ir seni. Tačiau kapitalinių remontų laukiančios erdvės vakarais net tinkamai neapšviestos, todėl jose renkasi tamsioji miesto publika, kuri gąsdina ten užsukančius kauniečius.

 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA