G. Nausėda pritarė 200 eurų išmokai pensininkams, siūlo mažinti ir gyventojų pajamų mokestį (papildyta) | Kas vyksta Kaune

G. Nausėda pritarė 200 eurų išmokai pensininkams, siūlo mažinti ir gyventojų pajamų mokestį (papildyta)

BNS 2020/05/15 10:35
DELFI nuotr.

Prezidentas Gitanas Nausėda penktadienį pasiūlė laikinai sumažinti darbo mokesčius ir skirti vienkartines išmokas šeimoms su vaikais, siekiant skatinti ekonomiką krizės metu.

Papildomą 500 mln. eurų paketą prezidentas pateikė, kai pasirašė Seimo priimtą įstatymą dėl vienkartinių 200 eurų išmokų pensininkams ir kai kurioms kitoms socialinėms grupėms.

G. Nausėda siūlo sumažinti gyventojų pajamų mokesčio tarifą nuo 20 iki 15 proc. darbuotojų pajamoms iki trijų vidutinių darbo užmokesčių lygio – 4 tūkst. eurų prieš mokesčius. Sumažintas tarifas galiotų nuo liepos iki metų pabaigos.

Prezidentas teikia siūlymą, kad vaikams iš nepasiturinčių ir gausių šeimų, taip pat vaikams su negalia ne vėliau kaip liepos mėnesį būtų išmokėta vienkartinė 200 eurų išmoka, o visiems kitiems vaikams – vienkartinė 120 eurų išmoka.

G. Nausėda taip pat pasiūlė ankstinti numatytą neapmokestinamojo pajamų dydžio padidinimą ir pradėti taikyti 50 eurų didesnį NPD jau šiais metais.

Prezidentūra teigia, kad bendra šių priemonių vertė siektų apie 500 mln. eurų.

G. Nausėda spaudos konferencijoje Kaune sakė, kad šias priemones reikia traktuoti dvejopai – kaip socialinio solidarumo ir vidaus paklausos skatinimo priemones.

Prezidento teigimu, toks išlaidavimas yra pateisinamas, įvertinus tai, kad kai kurios ankstesnės Vyriausybės patvirtintos ekonomikos skatinimo priemonės sunkiai įsibėgėja.

„Kuomet yra sakoma, kad mes vėl naujus šimtus milijonų eurų išleidžiame, tai, pirmiausia, mes ne šiaip išmetame per tvorą, bet šie pinigai yra skirti ekonomikos gaivinimui ir vidaus paklausai“, – sakė G. Nausėda.

„Antras dalykas, įvertinkime šiuos naujus papildomus pasiūlymus anksčiau esančių pasiūlymų kontekste. Jei matome, kad tam tikros programos neįsibėgėja (…) tai natūralu, kad verta imtis tokių priemonių, kurios tikrai nebus sužlugdytos ar sulėtintos dėl biurokratinių kliūčių ar negebėjimo jas panaudoti“, – kalbėjo prezidentas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA