Vyriausybei leidus nuo pirmadienio visiškai atnaujinti darbą kavinėms, restoranams bei barams, verslininkai sako, kad Sveikatos apsaugos ministerijos (SAM) reikalavimai sunkiai įgyvendinami, be to, viena didžiausių problemų išlieka pasikeitę žmonių įpročiai ir sumažėję srautai.
Daugiau nei pusšimtį restoranų ir kavinių visoje Lietuvoje valdanti bendrovės „Amber Food“ planus vėl atidaryti visas kavines sujaukė reikalavimas vienam žmogui skirti 10 kv. metrų patalpos ploto.
Pasak įmonės vadovo Gedimino Balnio, kavinių atidarymui buvo ruoštasi mėnesį, tačiau įmonė kol kas neapsisprendžia, kiek ir kurias atidaryti.
„Gavome lengvą šoką, nes su mumis derino sąlygas, ir buvome pasiruošę, kad bus atstumai du metrai tarp klientų arba vienas metras, jei yra pertvaros, bet iš kažkur patvirtiname tekste atsirado vienas sakinys, kuris nebuvo suderintas ir keičia situaciją iš esmės – 10 kv. metrų vienam lankytojui“, – BNS sakė G. Balnis.
Jis sako prašysiantis Sveikatos apsaugos ministerijos ištaisyti šią klaidą.
„Manau, kad čia klaida kažkur įsivėlusi. Tie kvadratiniai metrai restorane niekaip nesusiję su saugumu, nes ne jie saugumą nusprendžia, čia priklausomai nuo konfigūracijos restorano, kaip gaunasi atstumas. Galėjo būti konkrečiai pasakoma, kad vienas stalas kažkokioje kvadratūroje, nes jei prie stalo sėdi penki žmonės, tai jie visus 50 kv. metrų užima“, – sakė G. Balnis.
Restoranų tinklą „Jurgis ir Drakonas“ valdančios bendrovės „Burokėlis ir krapas“ vadovė Odeta Bložienė BNS sakė, kad nuo kitos savaitės veiks visos tinklo kavinės, išskyrus Vilniaus Pilies gatvėje – čia, pasak O. Bložienės, nėra žmonių srautų.
Restoranų vadovės teigimu, juose bus užtikrinti atstumai tarp stalų, darbuotojai bus aprūpinti saugos priemonėmis, tačiau visus SAM reikalavimus įgyvendinti labai sudėtinga.
„Reikalavimai keisti, visgi šeimos narių reikalavimas, arba lyg ir gali sėdėti 5 žmonės prie vieno stalo ir net ne šeimos nariai, bet 10 kv. metrų vienam žmogui užtikrinti – tai, sakyčiau,reikalavimai ant popieriaus. Realus jų įgyvendinimas yra labai komplikuotas, gal galima palikti vieną ar du metrus tarp stalų, bet ką reiškia 10 kv. metrų užtikrinimas? Kartu su bendrosiomis patalpomis, koridoriais, virtuvės patalpomis?“, – svarstė O. Bložienė.
Vis dėl to O. Bložienė pabrėžia, kad didžiausia problema išlieka pasikeitę žmonių įpročiai. Anot jos, žmonės linkę daugiau taupyti, neleidžia pinigų, o dirbdami iš namų nebepietauja mieste, kavinėse.
Dėl šios priežasties iš 129 darbuotojų dirbs apie 50, kiti liks prastovose.
„Dirbsime minimaliais pajėgumais, nes grąžintiems darbuotojams reikia grįžti prie buvusio darbo užmokesčio, o jei apyvartos nebus, žmonių ,nebus, o tai yra labai didelė tikimybė, tai mes tiesiog negalime visų susigrąžinti iš prastovų“, – sakė ji.
SAM patvirtintose taisyklėse taip pat neleidžiama veikti bufetams, kai maistą įsideda patys lankytojai, cukrus, druska, padažai turės būti skirti kiekvienam lankytojui atskirai, meniu, staltiesės ar padėkliukai turės būti dezinfekuojami arba vienkartiniai, nebus galima lankytojams siūlyti apklotų.
Visos viešojo maitinimo įstaigos galės veikti tik nuo 8 iki 22 valandos. Prie įėjimo jos turės informuoti, kad jose nerekomenduojama lankytis rizikos grupės žmonėms, taip pat apie būtinybę laikytis asmens higienos.