Dėl sprendimo stabdyti įstaigų veiklą kritikuojamas Kaunas sako saugantis darbo vietas | Kas vyksta Kaune

Dėl sprendimo stabdyti įstaigų veiklą kritikuojamas Kaunas sako saugantis darbo vietas

BNS 2020/04/07 11:50
Asociatyvi / A. Osteikaitės nuotr.

Kauno savivaldybei dėl karantino nusprendus stabdyti kultūros ir sporto bei neformalaus švietimo įstaigų veiklą mieste, tokį sprendimą kritikuoja kultūros bendruomenė ir Vyriausybės atstovas. Savivaldybė teigia taip besistengianti norėdama išsaugoti darbo vietas.

Kovo pabaigoje Kauno savivaldybės administracijos direktorius pasirašė du įsakymus, kuriais nuspręsta balandį stabdyti neformaliojo švietimo įstaigų bei kultūros ir sporto įstaigų veiklą, o darbuotojams skelbti prastovas arba siūlyti rinktis atostogas.

Savivaldybė pripažįsta, jog sprendimas buvo nepopuliarus, tačiau tvirtina, jog jis – būtinas norint išsaugoti darbo vietas.

„Toks nepopuliarus, bet būtinas sprendimas priimtas dėl kelių priežasčių. Visų pirma, mūsų tikslas užtikrinti, kad pasibaigus šitam sudėtingam karantino laikotarpiui visi darbuotojai turėtų savo darbus. Siekiame ne tik išsaugoti darbo vietas, bet ir išlaikyti tuos pačius krūvius“, – BNS atsiųstame atsakyme sako Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Tadas Metelionis.

„Dabar tenka priimti nemalonius sprendimus tam, kad po karantino dėl susidariusių nepakeliamų ekonominių sąlygų netektų priimti dar nemalonesnių. Šiame etape negalima žiūrėti tik į šiandieną, privalome visi kartu susiimti bei planuoti, kaip gyvensime po viso to“, – akcentuoja jis.

T. Metelionis taip pat teigia, jog sprendimas priimtas atsižvelgus ir į tai, kad ugdymo procesas organizuojamas nuotoliniu būdu ir vaikai visą dieną praleidžia prie kompiuterio.

„Ypač tokio mokymo pradžioje svarbu išmokti susikoncentruoti ir prisitaikyti prie naujo mokymo metodo, todėl būtent tam ir reikėtų skirti visą dėmesį. O po dienos pamokų prie kompiuterio siūlyti vaikams dar kelias valandas užsiėmimų prie to paties kompiuterio ir už tai prašyti vaikų tėvus sumokėti – bent jau proceso pradžioje nebūtų tikslinga“, – mano savivaldybės atstovas.

Vyriausybės atstovas: turėjo būti išnaudojami kiti būdai

Tuo tarpu Vyriausybės atstovas Kauno apskrityje Andrius Cechanavičius teigia, jog prieš skelbiant prastovas ar siunčiant darbuotojus atostogų, savivaldybė privalėjo išnaudoti kitas priemones.

„Prastova savivaldybės biudžetinių įstaigų darbuotojams gali būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus. Todėl manytina, kad Kauno miesto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymas neatitinka Vyriausybės nutarimo nuostatų“, – rašoma Vyriausybės atstovo teikime Kauno savivaldybei.

A. Cechanavičius rekomenduoja savivaldybei svarstyti galimybę pakeisti administracijos direktoriaus įsakymą.

Priimti sprendimą ir pranešti apie jį Vyriausybės atstovui savivaldybė turi 10 dienų. Jeigu į teikimą nebus atsižvelgta, A. Cechanavičius planuoja kreiptis į teismą.

Savivaldybės atstovai teigia dar sprendžiantys, kaip dėl šio teikimo pasielgti.

Kritikuoja kultūros bendruomenė

Pasipiktinę šiuo sprendimu, daugiau nei 20 miesto ir šalies kultūros įstaigų ir asociacijų kreipėsi į Vyriausybę bei Seimą, akcentuojant, jog savivaldybė turėjo galimybę užtikrinti veiklos tęstinumą: „galimybės užtikrinti nuotolinį darbą ir alternatyvių sprendimų generavimą yra realios, tačiau suvaržytos dėl įstaigoms įteikto savivaldybės administracijos direktoriaus įsakymo“, – rašoma pirmadienį išplatintame organizacijų pranešime spaudai.

„Įstaigos, kurias tiesiogiai palietė šis sprendimas, nedalyvavo tokio sprendimo rengimo etapuose, taip pat nebuvo vykdytos konsultacijos su įstaigų atstovais, ieškant optimaliausių ir mažiausią žalą sukelsiančių sprendimų ar alternatyvių kultūros įstaigų darbuotojų darbo formų ar užduočių. Bendra Kauno miesto savivaldybės komunikacija su pavaldžių įstaigų atstovais vertinama kritiškai“, – rašoma kreipimesi į Vyriausybę, Seimo Kultūros komitetą ir Kultūros ministeriją.

Jos teigė, kad savivaldybė elgiasi ciniškai kviesdama visuomenę naudotis skaitmeniniais savo kultūros institucijų ištekliais, kuriuos šios kūrė lanksčiai ir greitai reaguodamos į karantino iššūkius.

Į savivaldybių vadovus šią savaitę kreipęsis kultūros ministras Mindaugas Kvietkauskas paragino kultūros įstaigų darbą organizuoti taip, kad kuo mažiau nukentėtų tiek kultūros įstaigų veikla, tiek šią veiklą užtikrinantys kultūros įstaigų darbuotojai, tiek ir Lietuvos gyventojai.

Ten taip pat primenama, jog prastova darbuotojams gali būti skelbiama tik išnaudojus visas įmanomas darbo organizavimo formas bei būdus, įskaitant ir kvalifikacijos tobulinimą nuotoliniu būdu.

Gali rinktis atostogas

Kauno savivaldybės atstovai pabrėžia, jog esamas sprendimas laikinas bei tai, kad darbuotojų prašoma persikelti vasaros atostogas į dabar.

„Vasarą jų darbas dėl keliais mėnesiais į priekį pasislinkusio gyvenimo bus ypatingai svarbus ir reikalingas. Ši vasara nebebus tradicinis atostogų metas, daugelis žmonių turės grįžti į darbus, todėl jau dabar rengiamės užtikrinti jų vaikų užimtumą neformaliojo ugdymo paslaugomis“, – teigia T. Metelionis.

Atostogas pasirinkę darbuotojai, kaip ir įprasta, gaus pilną atlyginimą. Nenorintiems to daryti skelbiamos prastovos, už kurias nedirbantiems darbuotojams pirmą mėnesį bus mokama 50 proc., o nuo antrojo – 60 proc. atlyginimo, bet ne mažiau kaip minimali alga.

T. Metelionio teigimu, taip pat yra elgiamasi ir savivaldybėje su tais darbuotojais, kurie negali kokybiškai vykdyti savo funkcijų nuotoliniu būdu.

Šalyje karantinas įvestas iki balandžio 13-osios. Jo metu uždarytos švietimo, ugdymo, kultūros, sporto, laisvalaikio įstaigos, barai ir kavinės, išskyrus maistą išsinešimui, draudžiami renginiai, neteikiamos nebūtinos paslaugos, neveikia parduotuvės, išskyrus maisto prekių, vaistines, degalines. Gyventojai raginami neiti iš namų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA