Kauno Infekcinių ligų klinikos vadovė paaiškino, kodėl vienkartiniai kostiumai buvo saugojami maišuose | Kas vyksta Kaune

Kauno Infekcinių ligų klinikos vadovė paaiškino, kodėl vienkartiniai kostiumai buvo saugojami maišuose

Kas vyksta Kaune, BNS 2020/03/28 17:36
Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Vienkartiniai medikų kostiumai buvo saugojami žiūrint tris–keturis žingsnius į priekį, sako Kauno klinikinės ligoninės infektologė Auksė Mickienė.

„Mes buvome paprašyti kaupti į atskiras talpas tiek akinius, tiek respiratorius, nes esamoje situacijoje ieškoma būdų, kaip vienkartines priemones dezinfekuoti, taip kad tas sandėliavimas tų visiškai švarių kostiumų buvo žiūrint tris ar keturis, kelis žingsnius į priekį, kad juos būtų galima apdoroti ir dar kartą panaudoti“, – šeštadienį žurnalistams sakė A. Mickienė.

Sveikatos apsaugos ministras Aurelijus Veryga penktadienio vakarą nušalino Kauno klinikinės ligoninės vadovą Albiną Naudžiūną, socialiniame tinkle paskelbus nuotraukas su maišeliais, kuriuose supakuoti panaudoti vienkartiniai ligoninės medikų kostiumai.

Premjeras Saulius Skvernelis buvo paraginęs A. Verygą atleisti ligoninės vadovą, „skandalinga ir pasibaisėtina“ bei „nusikalstama“ pavadinęs pasirodžiusią informaciją su nuotraukomis iš ligoninės.

A. Mickienė aiškindama situaciją teigė, kad ligoninė iš pradžių kaupė medikų naudojamą aprangą, kai dar nebuvo mobiliųjų patikros stotelių ir tyrimus dėl įtariamo koronaviruso imdavo tik ligoninėse.

„Nei vienas maišelyje esantis kostiumas nėra nuimtas nuo gydytojo, kuris darė kažkokias intensyvias intervencijas, mes turėjome pacientų, kurie nuvažiavo tiesiai į reanimaciją, kurie buvo tikrai sunkūs, ir gydytojai prie jų turėjo kaip reikiant darbuotis, tai jokiu būdu tie kostiumai nėra nuimti nuo tų gydytojų, kurie turėjo intensyvų, glaudų kontaktą“, – kalbėjo medikė.

„Mes kiekvieną dieną, kai atlikinėdavom tas paslaugas, kurias dabar atlieka mobilieji punktai, turėdavom po 20–25 pacientus su įtariama koronavirusine infekcija, ir tik vienam iš jų per dieną ta infekcija pasitvirtindavo. Iki šios dienos mūsų ligoninėje buvo surinkta 360 mėginių ir virusas patvirtintas tik 22 žmonėms, dabar jūs pagalvokite, prie tų kiekvieno 360 su visiškai pilna apranga eidavo du žmonės“, – kalbėjo A. Mickienė.

Ji taip pat teigė, jog saugojamas buvo ne viršutinis aprangos sluoksnis: „Labai svarbu pabrėžti, kad maišeliuose esantys kostiumai – trečiasis sluoksnis, kuriuo vilkdavo gydytojas, ant jo užsidėjęs dar vienkartinį chalatą, išėjęs po ligonio apžiūros, gydytojas nusiimdavo du sluoksnius, antrankovius, ir jis tik sulankstydavo trečią vidinį sluoksnį“.

Infektologė taip pat pažymėjo, kad sandėliuojamoje aprangoje virusas negalėjo daugintis. „Daugintis virusas gali tik patekęs į gyvą žmogaus organizmo ląstelę ir daugintis maišelyje neturi jokios galimybės, jis tik gali išlikti gyvybingas dvi, maksimum tris dienas“, – kalbėjo medikė.

Medikai turėjo aiškias instrukcijas utilizuoti visus vieno paciento vizitų kostiumus, jei paaiškėtų, kad jis serga COVID-19. Lankantis pas diagnozuotus pacientus visas komplektas yra utilizuojamas po kiekvieno vizito į izoliuotą palatą. Pradėjus gausėti susirgusių COVID-19 skaičiui atsargų kaupimo praktikos atsisakyta.

Kauno klinikinės ligoninės infektologai / Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Palaiko nušalintą vadovą

Ligoninės medikai paskelbė pranešimą palaikantį šiuo metu laikinai nušalintą vadovą.

„Šiuo metu esame apsirūpinę būtinomis priemonėmis ir tam atvejui, jei šalį ištiktų itin plataus masto epidemija, taip pat rengėmės ir katastrofiškam scenarijui, kurį matome Italijoje, kitose Europos ir pasaulio šalyse. Tačiau kategoriškai neigiame, kad kaip nors rizikavome darbuotojų sveikata. Sprendimus priėmėme kolegialiai, išklausę infektologų rekomendacijas ir atsižvelgdami į Pasaulinės sveikatos organizacijos, Europos ligų prevencijos ir kontrolės centro rekomendacijas.

Dėl to dar kartą atsakingai pareiškiame visišką pasitikėjimą prof. A. Naudžiūnu ir kviečiame šiuo nelengvu šaliai ir visam pasauliui laikotarpiui dirbti susitelkus, negaištant laiko skaldymuisi ir nepagrįstiems kaltinimams. Esame labai nelengvame kelyje, todėl sveikas protas ir profesionalumas dabar kaip niekada svarbus“, – rašoma viešame Kauno klinikinės ligoninės kreipimesi.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA