Oficialu: dėl koronaviruso Lietuvoje įvedamas karantinas ir griežti draudimai (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Oficialu: dėl koronaviruso Lietuvoje įvedamas karantinas ir griežti draudimai (papildyta)

BNS 2020/03/14 20:51
Asociatyvi / DELFI nuotr.

Vyriausybė nusprendė Lietuvoje nuo pirmadienio įvesti karantiną, siekiant pristabdyti koronaviruso plitimą.

„Lietuvos Vyriausybė (…) nusprendžia paskelbti visoje Lietuvos Respublikoje karantiną“, – šeštadienio vakarą Vyriausybės posėdyje paskelbė premjeras Saulius Skvernelis.

Įvedus karantiną, nuo pirmadienio nakties Lietuvos piliečiams, su nedidelėmis išimtimis dirbantiems užsienyje, bus draudžiama išvykti iš šalies, į Lietuvą bus draudžiama atvykti daugeliui užsieniečių.

Užsienio šalių gyventojams bus suteikta trijų parų „humanitarinio koridoriaus“ galimybė kirsti šalį tranzitu, kad galėtų grįžti į savo valstybes. Paskutiniai užsieniečiai į Lietuvą bus įleidžiami iki kovo 19-osios vidurnakčio.

Taip pat bus uždarytos dauguma parduotuvių, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines.

Pasak S. Skvernelio, draudimai kirsti sieną neapims prekių vežimo.

Draudimas išvykti iš šalies turės kelias retas išimtis užsienyje dirbantiems žmonėms.

„Draudimas yra absoliutus, išskyrus tam tikrus atvejus, kai tai yra darbo vieta užsienyje. Esame numatę išimtis, gyvenimo atvejų būna visokiausiu, tai reikės kreiptis į Valstybės sienos apsaugos tarnybą ir gauti vado arba įgalioto pareigūno leidimą individualiu atveju“, – pabrėžė premjeras.

Vyriausybė taip pat kreipėsi į visas šalies religines bendruomenes, rekomenduodama joms laikinai atsisakyti religinių apeigų maldos namuose. Draudimai neapima laidotuvių, vestuvių.

Nuo pirmadienio ribojami ir keleivių srautai tarpmiestiniame viešajame transporte, tokios pat rekomendacijos teikiamos dėl miestų transporto.

Vyriausybė taip pat nusprendė drausti kalinių, ligonių ligoninėse lankymą, išskyrus mažamečius su gydytojo leidimu, nurodyti atidėti nebūtinas operacijas ir konsultacijas ligoninėse,

Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą, o kruiziniai laivai negalės įplaukti į Klaipėdos uostą.

Taip pat nuo pirmadienio mažiausiai dvi savaites bus draudžiami visi vieši renginiai.

Be draudimų, gyventojams rekomenduojama nenaudoti grynųjų pinigų.

Pagrindiniai draudimai

1. Draudžiama į šalį atvykti užsieniečiams, išskyrus asmenis, užtikrinančius būtinų prekių pristatymą į Lietuvą, įgulų narius, Lietuvos piliečių šeimos narius, asmenis, turinčius teisę gyventi ir dirbti Lietuvoje, diplomatus, NATO karinių misijų atstovus. Laikinai būtų paliekamas humanitarinis koridorius Latvijos, Estijos piliečiams pasiekti savo šalis.

2. Sumažinama pasienio kontrolės punktų, per kuriuos galima atvykti į Lietuvą,

3. Draudžiama Lietuvos piliečiams visų rūšių transportu išvykti į koronaviruso paveiktas valstybes. Taip pat svarstoma galimybė uždrausti išvykimą bet kur į užsienį ne darbo tikslais.

4. Uždrausta prekyba parduotuvėse, išskyrus maisto prekių parduotuves, vaistines, specializuotas veterinarijos vaistines, maisto produktais prekiaujančius turgus.

5. Draudžiama kavinių, barų veikla, išskyrus maisto išsinešimui paslaugą.

6. Draudžiami visi vieši renginiai, tiek uždarose, tiek atvirose erdvėse.

7. Draudžiama patekti kruiziniams laivams į Klaipėdos jūrų uostą.

8. Draudžiama viešojo administravimo įstaigoms teikti nebūtinas paslaugas.

9. Draudžiamas pacientų lankymas gydymo įstaigose, kalinių – įkalinimo įstaigose.

10. Draudžiama teikti SPA, reabilitacijos paslaugas, jei jos nėra susijusios su gydymu, draudžiama kirpyklų, grožio salonų veikla.

11. Ribojamas keleivių skaičius tarpmiestiniuose autobusuose ir traukiniuose, kad būtų išlaikomas reikiamas atstumas tarp keleivių. Rekomenduojama tai taikyti ir miestų transportui.

12. Viešbučiai, esant reikalui, turės įsileisti žmones į karantiną, valstybei už tai apmokant.

13. Švietimo įstaigos toliau lieka uždarytos.

14. Gydymo įstaigose atidedamos planinės operacijos, išskyrus būtiną medicininę pagalbą, atšaukiamos reabilitacijos, odontologijos paslaugos, planiniai skiepai.

15. Tiek viešajame, tiek privačiame sektoriuje darbuotojams rekomenduojama dirbti iš namų.

Už visų šių įpareigojimų nevykdomą būtų galima taikyti administracinę ir baudžiamąją atsakomybę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA