Moksleiviai iš visos Lietuvos rinkosi „CYBERteens“ renginyje Kaune: generavo saugesnio interneto idėjas | Kas vyksta Kaune

Moksleiviai iš visos Lietuvos rinkosi „CYBERteens“ renginyje Kaune: generavo saugesnio interneto idėjas

R. Tenio nuotr.

Saugesnio interneto savaitės renginio „CYBERteens“ tiesioginėje transliacijoje iš Kauno „Žalgirio“ arenos: net 19 komandų iš visos Lietuvos kūrė idėjas, kaip virtualią erdvę padaryti saugesne.  

Kauno „Žalgirio“ arenoje įsikūrusio restorano „Sala“ renginių erdvėje nuo ankstyvo vasario 11-osios ryto iki vakaro dalyvavo ir idėjas generavo daugiau kaip 100 dalyvių iš visos Lietuvos – Kauno, Vilniaus, Alytaus, Jurbarko, Rokiškio, Šilutės ir kitų regionų. Neregistruoti dalyviai į renginį buvo kviečiami atvykti nuo 15 val., kuomet čia vyko idėjų pristatymas ir uždarymo ceremonija. Šiemet Saugesnio interneto diena Lietuvoje buvo minima jau 17-ąjį kartą. 

Laukė rimti iššūkiai!

Iš moksleivių, jų mokytojų ir tėvų suburtos komandos pasirinko po vieną temą iš 6-ių pasiūlytų iššūkių ir bandė iki renginio pabaigos sugeneruoti idėjas, kaip spręsti vieną iš šių aktualių problemų. Lietuvos Respublikos ryšių reguliavimo tarnyba (RRT) dalyviams metė iššūkį pagauti ir priduoti užterštą turinį. Nacionalinė švietimo agentūra – iššūkį ugdyti atsakingą elgesį internetinėje erdvėje. Asociacija „Langas į ateitį“ – iššūkį edukuoti žmones apie privačių duomenų saugumą internete. „Vaikų“ linija“ – iššūkį sumažinti žeminančių komentarų skaičių internete. ACBC – Address Cyberbullying By Creating Concious Online Community – iššūkį mažinti internetines patyčias. Renginio informacinis partneris naujienų portalas „Kas vyksta Kaune“ – iššūkį atpažinti ir pranešti apie netikras naujienas.

Renginio pabaigoje buvo paskelbtos komisijos atrinktos tvariausios idėjos, kurios tęs savo gyvavimą toliau ir turės galimybę parengti pilotinį variantą startui virtualioje interneto erdvėje.

[galerija kiek=”12″]

Žalingas elgesys – ne paslaptis

Daugelis komandų narių prisipažino turėję karčios patirties internete, ypač dažnas atvejis – patyčios. „Skaudžiausia buvo patirti pažeminimą ir patyčias. Sprendimo būdas buvo paprastas – atsijungėme ir nebendravome su mus žeminančiais asmenimis, nereagavome į jų bandymus susisiekti“, – pasakojo patyčių temą pasirinkusios vienos komandos merginos.

Kiti pasiūlyti iššūkiai taip pat atkreipė moksleivių dėmesį bei skatino „pasukti“ galvą, kaip sukurti įrankius, kurie leistų kovoti su negerovėmis virtualioje erdvėje. “Taip, teko susidurti. Internetiniuose puslapiuose dažnai būna pateiktos klaidingos nuorodos, nukreipiančios į rusiškus puslapius arba puslapius su meluojančiomis reklamomis, kurios skelbia netikrus laimėjimus, žinias. Iš karto išjungiam tokį internetinį puslapį. Naudojam antivirusines programas, interneto užkardas“, – dalijosi vienos iš komandų nariai.

Kita komanda sprendė temą, kaip apsaugoti savo asmenines paskyras. „Kai kompiuteryje atsirado virusų, tai teko atsinaujinti antivirusinę programą, o kai kažkas nulaužė mano facebook paskyrą ir pradėjo iš jos rašinėti, tai teko ne tik sustiprinti apsaugos nustatymus, bet ir pasikeisti visus slaptažodžius“, – pasakojo jie.

Moksleiviai kalbėjo ir apie atvejus, kuomet pasinaudojus kito asmens tapatybe sukuriami „feikiniai“ profiliai. “Vienas iš mūsų komandos narių susidūrė su situacija, kuomet prieš 4 metus buvo sukurta antra jo facebook paskyra, jis nežinojo nei kas taip padarė, nei kaip elgtis, bet po kiek laiko tas netikras profilis buvo ištrintas“, – pasakojo dar vienos komandos nariai.

Iškėlė daug gerų idėjų

Diskusijų metų komandų nariai draąsiai siūlė idėjas, kuriomis galėtų sekti ir Lietuvos institucijos, pavyzdžiui, Jungtinėje Karalystėje, Vokietijoje yra draudžiamos nelegalios arba piratavimo svetainės. „Pirataujantys bei tie, kurie nelegaliai siunčiasi, platina įvairius duomenis, turėtų mokėti baudas“, buvo įsitikinę moksleiviai. Jie taip pat siūlė kurti kuo daugiau programų – filtrų, kurios atrinktų ir blokuotų netinkamą informaciją.

“Idėja – programa, kuri peržiūri skaitomo straipsnio temą ir ieško pranešimų panašia tema kituose puslapiuose. Jei naujiena yra tikra, tai apie ją bus rašęs tikrai ne vienas Lietuvos žinių portalas, todėl programa ras daugiau straipsnių šia tema. Bet jei apie žinią kalba tik vienintelis puslapis, programa informuos, kad galimai tokia informacija kelia abejonių“, – kaip sukurti programą, kuri padėtų atpažinti netikras naujienas siūlė viena iš komandų.
Visgi iš 19-kos renginyje dalyvavusių komandų daugiausiai pasirinko „Langas į ateitį“ iššūkį edukuoti žmones apie privačių duomenų apsaugą internete bei ACBC iššūkį mažinti internetines patyčias.

Nauda mokykloms – patirtis

Renginyje susitikę mokytojai ir moksleiviai noriai dalinosi gerąja patirtimi, kaip jiems sekasi spręsti nemalonias sistuacijas internete. „Praeitais metais mokykloje teko spręsti elektroninių patyčių incidentą. Dirbo visa mokyklos komanda. Informacinių technologijų mokytojai 5-7 klasių mokiniams pagal epilietis.eu rekomendacijas parengė mokymus apie elektronines patyčias. Vaikai komandomis žiūrėjo ir analizavo filmukus, sprendė įvairias situacijas, kūrė minčių plakatus su patarimais, kaip elgtis, jei tapai incidento dalimi, nes čia, deja, nugalėtojų nėra ir nukenčia visi“, – pasakojo vienos iš komandų dalyvė pedagogė.

„Įmonėse yra įprasta praktika organizuoti profesines išvykas už biuro ribų – tokiu būdu geriau pažįstame vieni kitus, bendraudami neformalioje aplinkoje pasisemiame įkvėpimo, susidraugaujame. Manau, kad toks renginys yra labai naudingas ne tik moksleiviams, bet ir mokytojams, kurie neformaliai bendraudami su moksleiviais galėjo geriau suprasti jiems rūpimas temas, sužinoti jų požiūrį į negeroves vykstančias internete“, – sakė kitą komandą į renginį Kaune atlydėjusi mokytoja – metodininkė.

Abi pedagogės pabrėžė, kad renginyje vaikai ne tik sprendė aktualias problemas, bet ir įgijo kitos svarbios patirties – mokėsi dirbti komandose, bendravo su savo srities ekspertais, turėjo praktinių pamokų – padaryti prezentaciją bei ją pristatyti komisijai. Taip pat moksleiviai daug sužinojo apie inovacijas, startuolių ekosistemą, renginio pradžioje klausėsi naudingos diskusijos saugumo internete tema, kurioje pasisakė kviestiniai renginio svečiai.

Teigiamai įvertino renginio formatą

“Saugesnio interneto dienos minėjimui šiemet pirmąkart pritaikytas „hakatono“ renginio formatas puikiai pasiteisino. Moksleivių komandos iš visos Lietuvos įrodė, kad jaunimas yra pasirengęs aktyviai dalyvauti, sprendžiant aktualias interneto saugumo problemas. Džiaugiamės, kad paskatinome moksleivius išlaisvinti savo kūrybiškumą, pasitelkti asmenines patirtis, išgryninti, kas jiems rūpi, kas neramina ir ką jie nori keisti savo skaitmeniniame pasaulyje“, – teigiamų žodžių po renginio negailėjo pagrindinės renginio iniciatorės Ryšių reguliavimo tarnybos (RRT) direktoriaus pavaduotoja Ieva Žilionienė.

Ji pasidžiaugė, kad komandų pasiūlytos idėjos apėmė labai platų spektrą – nuo paprastai pritaikomų praktinių sprendimų iki futuristinių scenarijų.

Renginio komisijos narys, verslininkas, inovatorius Vladas Lašas taip pat sveikino tokio formato renginį, kuriame moksleviai ne klausėsi paskaitų, o patys aktyviai dalyvavo. „Kaip nuo mažens įprantame plauti rankas, lygiai taip turėtume mokytis ir elgesio internete įgūdžių. Reikia nuo mažų dienų gauti ne tik svarbių bazinių interneto higienos žinių, bet ir išmokti žvelgti šiek tiek plačiau į ateitį. Turime išmokti ne tik nuolat atnaujinti legalias antivirusines programas, bet ir skatinti pozityvų elegsį ir aplinką socialiniuose tinkluose“, – sakė jis.

19-kos renginio komandų idėjas išklausė, analizavo ir vertino gausi ekspertų komisija: verslininkas Vladas Lašas, Ieva Žilionienė (Ryšių reguliavimo tarnyba), Aurelija Dirvonskienė (Nacionalinė švietimo agentūra), Andrius Janušauskas (ChangeMakers’ON), Rita Šukytė („Langas į ateitį“), Justina Stefanovič („Vaikų linija“), Ugnė Morkūnienė („Bitdefander Lietuva“), Tadas Stankevičius („Kaunas IN“), Brigita Sabaliauskaitė („Kas vyksta Kaune“).

Nugalėtojams – tęstinumo galimybė

Viena iš pagrindinių renginio užduočių, kad dalis idėjų taptų tvarios ir galėtų būti įgyvendintos. „Manysime, kad mums pavyko, jei kitąmet susitiksime šiame renginyje ir galėsime pristatyti, kaip per metus mums pavyko įgyvendinti vieną iš idėjų”, – sakė viena iš pagrindinių renginio partnerių ir organizatorių „CahngeMakers’ON“ įkūrėja ir vadovė Simona Šimulytė.

Atsižvelgdama į galimybę iš tiesų įgyvendinti idėjas realybėje, kam reiktų skirti pagrindinius prizus sprendė ir komisija. Buvo siekiama, kad prizai atitektų toms komandoms, kurios galėtų tvariai tęsti darbą ties sumanymais. Paskatinamieji prizai „Bitdefender“ – 15 antivirusinės programos licencijomis vienerių metų laikotarpiui buvo apdovanotos trys komandos: VŽG (Nr.5), MEGA (Nr. 13) ir GRINTEAM (Nr.15). Tikimąsi, kad šis komisijos skirtas apdovanojimas bus paskatinimas tęsti sugalvotas inovacijas. VŽG idėja – „melagienų gaudyklė“ sulaukė ir papildomo „Kas vyksta Kaune“ redakcijos paskatinimo. MEGA siūlė diegti naujagimių pirštų antspaudų bazę, kuri vėliau prisidėtų prie asmenų identifikacijos internete. GRINTEAM siūlė sukurti forumą skirtą patyrusiems patyčias bei tiems, kurie tai daro. Pagrindinė mintis, kad tokį forumą administruotų ir pagalbą vieni kitiems teiktų patys bendraamžiai, kurie būtų praėję specialius mokymus.

„CodeAcademyKids“ 2500 EUR vertės mokymai atiteko komandai „Tetos ir dėdės“ (Nr. 19), kurie pasiūlė spręsti duomenų apsaugos, jungiantis prie viešojo interneto problemą, kai žmonės pamiršta atsijungti savo paskyras. Planuojama, kad mokymų metu komanda sugebės sukurti šio sprendimo prototipą.

Bene svarbiausias renginio prizas – galimybė dalyvauti tris dienas truksiančiame „ChangeMakers’ON“ hakatone ir vėliau kelialapis į tarptautinę „ChangeMakers’ON“ stovyklą, kurioje idėja bus atvesta iki galutinės jos įgyvendinimo stadijos, komisijos sprendimu, skirta komandai „Web“ (Nr. 3), kurie kėlė patyčių internete problemą ir siūlė prieš talpinant informaciją vartotojo paklausti „ar tikrai nori tai viešinti?“ bei skatinti platformas riboti anoniminio komentavimo galimybės.

Papildomas paskatinimas – intelektinė pagalba

Trečiają vietą renginyje laimėjusi VŽG (Vilniaus Žirmūnų gimnazijos ir saugaus interneto jaunimo forumo komanda) pasirinkusi “Kas vyksta Kaune” iššūkį kovoti su netikromis naujienomis sulaukė ir papildomo įvertinimo. Portalas „Kas vyksta Kaune“ šiai komandai teiks visą reikalingą informacinę ir intelektinę pagalbą, kuriant tokio pobūdžio sistemą.

„Ši komandą tikrai padarė teigiamą įspūdį, jie įžvalgiai pastebėjo, kad vartodami netikrą informaciją žmonės gali priimti neteisingus sprendimus, kenkiančius jiems patiems. Manau, labai svarbu, kad jauni žmonės suprastų, jog netikros, melagingos, faktų neatitinkančios informacijos platinimas visų pirma yra žalingas jiems patiems, o taip pat – atskirais atvejais – visuomenei ir valstybei. Ypač kai specialiai skleidžiama negatyvi, faktų neatitinkanti propogandinė informacija, kuria siekiama menkinti mūsų valstybę“, – sakė komisijos narė, portalo „Kas vyksta Kaune“ redaktorė ir žurnalistė Brigita Sabaliauskaitė.

Ji taip pat atkreipė dėmesį, kad ši komanda pasidomėjo, kokios programėlės jau yra naudojamos Lietuvoje: pasak jų, yra dezinformacijos gaudyklė demaskuok.lt, švaraus interneto programa, kuri šalina netinkamą turinį ir dar yra pavienės mažesnės žurnalistų arba visuomenės iniciatyvos. “Mes siektume sukurti tinklalapį, kuris tikrintų melagienas žiniasklaidoje. Kaip veiktų šis tinklalapis? Pastebėję melagingą turinį žmonės atsiųstų į tinklalapį nuorodą, čia dirbantys ekspertai tikrintų gautą informaciją ir pagal aptiktą nepatikimos informacijos kiekį reitinguotų tinklalapio patikimumą“, – apie idėją pasakojo ir patys komandos nariai.

Renginio „CYBERteens“ organizatoriai dėkoja visiems Saugesnio interneto renginio komandoms ekspertinę pagalbą savanoriškai teikusiems asmenims – Ievai Žilionienei, Rasai Karalienei, Janinai Klimovičienei ir Ingai Rimkevičienei (Ryšių reguliavimo tarnyba), Aurelijai Dirvonskienei, Editai Gailiūtei ir Virginijai Navickienei (Nacionalinės švietimo agentūra), Justinai Stefanovič ir Snieguolei Cironkaitei („Vaikų linija“), Ritai Šukytei ir Arvydui Ruseckiui („Langas į ateitį“), Simonai Šimulytei („ChangeMakers’ON“), Vladui Lašui, Algirdui Stoniui („TeleSoftas“), Vaidui Pilkauskui ir Brigitai Sabaliauskaitei („Kas vyksta Kaune“), Ugniui Kiguoliui („Elektroniniai sprendimai“), Tomui Čeponiui (Lietuvos kariuomenė), Ugniui Savickui (Kūrybinis dizainas), Ugnei Morkūnienei, Laurynui Endriukaičiui ir Tautvydui Šukiui („Bitdefender“ ambasadoriai), Miglei Mašanauskienei (UNESCO komisija), Gintautui Kučui („RIDER Mobility“), Dianai Jucevičienei („Kompetencijų vystymas“) Algimantui Šimaičiui (LR Švietimo ir mokslo ministerija), Daivai Koponen ir Lauri Koponen („ChangeMakers’ON“), Edvinui Barkauskui („TransUnion“), Linui Levanui („Hostinger“), Indrei Valčiukienei (Kauno Karalienės Mortos mokykla), Sigitai Vaičiutei („TOKS“), Aušvydui Gražiniui („Sorvindu“), Jurgitai Jacovskienei (JAV ambasada) Jurgitai Glatzer, Miglei Kūnaitytei ir Indrei Ubartaitei („Reach for Change“), Tadui Stankevičiui („Kaunas IN“) – idėjų sprintą užkūrusiems vedėjams Andriui Milinavičiui („Baltic Sandbox“), tiesioginės „Kas vyksta Kaune“ transliacijos vedėjui Andriui Janušauskui („ChangeMakers’ON“), patirtimi pasidalinusiam moksleiviui Simonui Savickui, antivirusinės programos licencijas visiems idėjų sprinto dalyviams įteikusiems „ESET“ atstovams.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA