Pirmą kartą kauniečiams parodyta ekspozicija VI forte: degė laužai ir riaumojo tankas | Kas vyksta Kaune

Pirmą kartą kauniečiams parodyta ekspozicija VI forte: degė laužai ir riaumojo tankas

L. Šilkaičio, D. Gimžauskaitės-Šilkaitienės nuotr.

Sekmadienio vakarą Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos ekspozicija vienai dienai atvėrė duris – lankytojai dalyvavo ekskursijoje, kurios metu paminėta Sausio 13-oji. Čia užkurtas tarybinis šarvuotis, degė laužas laisvės gynėjams, skambėjo lietuvių liaudies dainos.

Kaip praneša muziejus, susipažinę su Sausumos pajėgų technikos ir ginkluotės, Karinių oro pajėgų ir Karinių jūrų pajėgų ekspozicijomis, renginio dalyviai klausėsi pasakojimų apie Sausio 13-osios įvykius, prie laužo dainavo patriotines dainas, o užkurtas MT-LB šarvuotis ir autentiški įrašai kiekvienam leido pajusti tą naktį vykusių įvykių svarbą ir žmonių ryžtą.

Pirmą kartą oficialiai kauniečiams pristatytoje ekspozicijoje buvo galima pamatyti daugiau nei 150 karinės technikos pavyzdžių, tokių kaip ratinė ir šarvuotoji technika, pabūklai, laivai, lėktuvai.

„Tai yra pirmasis bandymas pristatyti visuomenei karo technikos ekspoziciją Kaune. Šiuo renginiu siekėme paminėti visai Lietuvai ypatingą datą ir parodyti, kokia svarbi karinė technika yra Lietuvos gynybai. Planuojama, kad jau šiais metais Karo technikos ekspozicija bus atverta lankytojams”,- teigė Karo technikos skyriaus vedėja Rita Malinauskienė.

2017 m. spalio 24 d. Krašto apsaugos ministerija ir Kauno miesto savivaldybė pasirašė susitarimą dėl Vytauto Didžiojo karo muziejaus padalinio įkūrimo Kauno tvirtovės VI forte. Šiuo susitarimu numatyta, kad iki šiol Vilniuje veikęs Vytauto Didžiojo karo muziejaus Karo technikos skyrius keliasi į Kauną.

Iki 2018 m. vasario 12 d. abi pusės pasirengė ir pradėjo vykdyti susitarimus. Krašto apsaugos ministerija ir Vytauto Didžiojo karo muziejus pasiruošė perkėlimui, o tam, atsižvelgiant į eksponatų skaičių, gabaritus ir masę, reikėjo ne tik Lietuvos kariuomenės ir privataus sektoriaus paramos, tačiau taip pat buvo būtina atlikti organizacinius muziejaus pertvarkymus.

Kartu su savanoriais savo įsipareigojimus vykdė ir savivaldybė, kuri išvalė didelę teritorijos dalį nuo augmenijos, pastatus nuo šiukšlių ir įrengė laikinąsias aikšteles bei privažiavimus, apšvietė teritoriją ir organizavo pradinę apsaugą. Per labai trumpą laiką buvo pasirengta perkėlimui ir perkelti visi eksponatai bei kitas turtas.

Pervežant karinę techniką, išskirtinį vaidmenį suvaidino Lietuvos kariuomenė. Puikiu planavimu, optimaliu darbo organizavimu ir giliu supratimu, kad saugoma ir puoselėjama istorinė atmintis apie Lietuvos kariuomenę, kariai dar kartą įrodė, kad jie yra puikūs specialistai įvairiose situacijose.

Šiuo metu jau yra įrengtos ekspozicinės aikštelės, baigiamos paruošti administracinės patalpos. Nepaisant užsitęsusių statybos darbų, kaip skelbiama muziejaus pranešime, karo technikos ekspoziciją planuojama lankytojams atverti šiais metais.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA