D. Grybauskaitė Kaune oficialiai pradėjo devintąją „Knygų Kalėdų“ akciją | Kas vyksta Kaune

D. Grybauskaitė Kaune oficialiai pradėjo devintąją „Knygų Kalėdų“ akciją

delfi.lt / Nerijus Povilaitis 2019/12/07 14:44
DELFI.lt / N. Povilaitis nuotr.

Šeštadienį Kaune viešėjusi kadenciją baigusi valstybės vadovė Dalia Grybauskaitė atidarė tradicinę labdaros akciją „Knygų Kalėdos“, kurios metu surinktos knygos bus dovanojamos šalies bibliotekoms ir vaikų dienos centrams.

„Knygų Kalėdas“ buvusi šalies vadovė D. Grybauskaitė inicijavo 2011 metais, per aštuonerius metus surinkta ir bibliotekoms padovanota virš 320 tūkst. naujų knygų.

Šįkart „Knygų Kalėdų“ akcijos pradžia paskelbta Kauno V. Kudirkos viešosios bibliotekos Z. Kuzmickio padalinyje. Jame veikia ne tik biblioteka, bet ir vienintelė šalyje „žaisloteka“, kurioje vaikai gali pasiskolinti žaislus. Į Kauną atvykusi D. Grybauskaitė dovanų atvežė ryšulį knygų bei konstruktoriaus rinkinį.

Kalbėdama į renginį susirinkusiems bibliotekininkams bei gausiam vaikų būriui D. Grybauskaitė priminė, jog 2011 metais ši akcija buvo inicijuota gavus prašymą padovanoti vienai bibliotekai knygų. Per eilę metų susiklostė graži tradicija dovanoti knygas bibliotekoms, kurios, ypač šalies regionuose, neretai liko bene vieninteliu kultūros židiniu.

„Šiemet tai ypatinga akcija, nes iniciatyva jau ateina iš pačių bibliotekų, iš vaikų dienos centrų. Jau nebe valdžia, nebe kažkas ją inicijuoja, aš ją tik palaikau, globoju ir kviečiu visus aktyviai dalyvauti“, – sakė D. Grybauskaitė.

Kadenciją baigusi šalies vadovė minėjo, kad ši akcija taip pat moko ir dalintis, ypač šiuo, Kalėdų laukimo laikotarpiu, kuomet galvojame, kuo pradžiuginti kitus.

„Reikia sustoti ir pagalvoti ne tik apie save, bet ir vaiką, apie tą, kuris galbūt yra vienišas, neturi dėmesio, šeimos“, – kalbėjo kadenciją prezidentė D. Grybauskaitė.

Ji akcentavo ir pasikeitusį bibliotekų vaidmenį, ypač mažesniuose miesteliuose, kur jos virto bendruomeniniais namais.

„Į biblioteką ateinama ne tik skaityti. Ateinama pabendrauti, ateinama pažaisti, ateinama internetą pasižiūrėti. Tas bendrumo jausmas, ypač regionuose, kuris svarbus ir atsiranda, pakeičia kartais ir kultūros namus, kurie dingsta“, – kalbėjo D. Grybauskaitė.

Devintąjį kartą rengiama akcija „Knygų Kalėdos“ vyks iki sausio 15 dienos. Ją organizuoja Lietuvos bibliotekininkų draugija, prie akcijos prisijungė organizacija „Gelbėkit vaikus“. Surinktos knygos atiteks šalies bibliotekoms ir vaikų dienos centrams.

„Dar vaikystėje susiformuoja pagrindiniai vaikų įpročiai, kuriuos vėliau pakeisti labai sunku. Išugdę skaitymo įprotį padedame vaikams lavinti fantaziją, mokome empatijos, skatiname kūrybiškumą. Draugystė su knyga vaikus gali sustiprinti ir sunkiais gyvenimo momentais, o knygose nugulusi pasaulio išmintis mažiesiems yra vartai į pasaulį. Džiaugiuosi, kad šiemet Lietuvos žmonės galės knygas dovanoti ir tiems vaikams, kurių šeimų galimybės patiems įsigyti knygų, yra labai ribotos“, – minėjo organizacijos „Gelbėkit vaikus“ vadovė Rasa Dičpetrienė.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA