Nuo meningokokinės infekcijos Kaune mirusi studentė blogai pasijuto paskaitose | Kas vyksta Kaune

Nuo meningokokinės infekcijos Kaune mirusi studentė blogai pasijuto paskaitose

BNS, „Kas vyksta Kaune“, DELFI, lrytas.lt inf. 2019/10/28 14:23
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kaip pirmadienį pranešė Nacionalinis visuomenės sveikatos centras (NVSC), įtariama, kad jaunos merginos gyvybė Kaune šeštadienį užgeso dėl meningokokinės infekcijos. 19-os metų mergina penktadienį dar buvo paskaitose Kauno kolegijoje, kur ir pasijuto blogai.

Anot NVSC, šiuo metu atliekama židinio epidemiologinė diagnostika, o artimą sąlytį turėjusiems asmenims paskirta pokontaktinė chemoprofilaktika. Kitiems sąlytį turėjusiems asmenims rekomenduojama dešimt dienų po sąlyčio stebėti savo sveikatą.

Užkrečiamų ligų ir AIDS centro duomenimis, šiemet iš viso Lietuvoje registruoti 24 susirgimai meningokokine infekcija. Kol kas šiais metais patvirtinti trys mirties atvejai nuo meningokoko – Kauno, Panevėžio ir Tauragės apskrityse.

Kauno kolegijos Rinkodaros ir komunikacijos skyriaus vadovė Smiltė Juraitė DELFI komentavo, kad studentė paskaitose buvo penktadienį. Pasijutusi blogai, dėstytojui parekomendavus, ji kreipėsi į gydytojus.

Kauno kolegijos administracija šeštadienį studentės artimųjų buvo informuoja, kad ryte mergina mirė. Kauno kolegija apie tai, kad studentė šeštadienį ryte mirė nuo meningokokinės infekcijos, bendruomenei pranešė elektroniniu paštu ir kolegijos feisbuko paskyroje.

NVSC Kauno departamento Užkrečiamųjų ligų valdymo skyriaus patarėja Kristina Rudžinskaitė portalui lrytas.lt detalizavo, kad 2019 m. Kaune tai yra trečiasis meningokokinės infekcijos atvejis ir antrasis mirties nuo šios ligos atvejis.

2018 m. Kaune buvo registruoti 2 susirgimai meningokokine infekcija, bet mirčių išvengta. Iš viso šiemet per 8 mėnesius Lietuvoje registruota 23 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 4 baigėsi mirtimi. Pernai Lietuvoje buvo 40 susirgimų ir 5 mirties atvejai.

Meningokokinės infekcijos paūmėja šaltuoju metų laiku

NVSC informuoja, kad šaltuoju metų laikotarpiu gyventojai dažniau serga ne tik gripu ir ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis, bet ir kitomis užkrečiamosiomis ligomis, tokiomis kaip meningokokinė infekcija. NVSC specialistai, gavę informaciją apie įtariamą susirgimą meningokokine infekcija, skubiai imasi visų šios užkrečiamosios ligos valdymo priemonių.

Kokie yra simptomai?

Pagal Užkrečiamųjų ligų ir AIDS (ULAC) informaciją, ankstyvieji meningokokinės ligos požymiai panašūs į peršalimo ligų: karščiavimas, galvos skausmas, šaltkrėtis, sprando raumenų sustingimas, vėmimas. Ligai progresuojant ligos eiga sunkėja – išryškėja odos bėrimas.
Skiriamos šios klinikinės formos: lokalizuotos – lengvos (meningokokų nešiojimas, ūminis nosiaryklės uždegimas); generalizuotos – sunkios (meningokokcemija, meningitas, meningoencefalitas); retos formos (perikarditas, endokarditas, artritas, poliartritas, pneumonija ir kita).

Koks gydymas?

Meningokokinės infekcijos gydymui naudojami antibiotikai. Susirgus rekomenduojama kreiptis į asmens sveikatos priežiūros įstaigą, savo šeimos gydytoją, kuris skirs atitinkamą gydymą.

Kaip apsisaugoti nuo meningokokinės infekcijos?

Kaip ir kitų infekcijų atveju, svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis. Antimikrobinė profilaktika rekomenduojama tik asmenims, glaudžiai kontaktavusiems su ligoniu.

Siekiant sumažinti užsikrėtimo riziką rekomenduojama:

– reguliariai plauti rankas;
– laikytis kosėjimo ir čiaudėjimo etiketo (kosint ar čiaudint prisidengti nosį ir burną vienkartinėmis servetėlėmis, panaudotas – išmesti į šiukšliadėžę);
– reguliariai vėdinti ir valyti patalpas;
– svarbu užtikrinti kuo mažesnį sergančio asmens kontaktavimą su sveikais asmenimis.

Pastebėjus ligos simptomus – nedelskite, o imkitės veiksmų:

– kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis;
– papasakokite apie simptomus, kuriuos pajutote Jūs pats ar Jūsų vaikas;
– gydytojui pasiūlius, atlikite visus tyrimus, siekiant išsiaiškinti Jūsų ar jūsų vaiko negalavimo priežastį;
– jei po apžiūros Jūs ar Jūsų vaikas buvo išleistas į namus, stebėkite savo ar savo vaiko būklę, esant būklės pablogėjimui, nedelsiant pakartotinai kreipkitės į gydymo įstaigą, nesvarbu ar tai būtų diena ar naktis.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA