Teismas sustabdė įtartiną Kauno rajono savivaldybės konkursą | Kas vyksta Kaune

Teismas sustabdė įtartiną Kauno rajono savivaldybės konkursą

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Iš atliekų tvarkymo konkurso geriausią kainą pasiūliusį dalyvį išmetusią ir maždaug 330 tūkst. eurų brangesnį pasiūlymą patvirtinusią Kauno rajono savivaldybę sustabdė Kauno apygardos teismas. Daug įtarimų sukėlusiam rajono savivaldybės konkursui pritaikytos laikinosios apsaugos priemonės.

Šių metų pradžioje Kauno rajono savivaldybė paskelbė atliekų surinkimo konkursą, kuriam geriausią pasiūlymą pateikė bendrovė „Kauno švara“. Kaip nurodoma įmonės pranešime žiniasklaidai, dėl neaiškių priežasčių ji iš konkurso buvo pašalinta, o nugalėtoja paskelbta ilgus metus šią paslaugą rajone teikianti bendrovė „Ekonovus“, nors jos pasiūlymo kaina buvo 10 proc. arba 330 tūkst. eurų didesnė.

„Pateikėme geriausią pasiūlymą Kauno rajono gyventojams, nes mūsų paslaugų kaina buvo 10 proc. mažesnė negu kito pasiūlymų eilėje nurodyto tiekėjo „Ekonovus“. Pinigine išraiška šis skirtumas sudaro apie 330 tūkst. eurų. Buvome šokiruoti, kai mūsų pasiūlymas buvo atmestas ir pasirinktas tiekėjas, kurio kaina žymiai didesnė, – teigė „Kauno švaros“ vadovas Saulius Lazauskas.

– Kauno rajono savivaldybė atmetė geriausią pasiūlymą dėl dirbtinai sukurtos priežasties, neva nepagrindėme vienos iš didžiagabaričių atliekų neįprastai mažos kainos.“

Tačiau svarbiausia, kad tokių atliekų pas Kauno rajono savivaldybės gyventojus nebus ir būti negali.

Bendrovė „Kauno švara“ dėl tokio sprendimo pateikė pretenziją Kauno rajono savivaldybei ir kreipėsi į teismą. Toks Kauno rajono savivaldybės pasirinkimas Kauno apygardos teismui taip pat pasirodė įtartinas – jis pritaikė laikinąsias apsaugos priemones ir sustabdė įtarimų keliantį rajono savivaldybės konkursą.

Įtarimų teismui galėjo kilti ir dėl vieno įdomaus sutapimo – už atliekų tvarkymą atsakingam Kauno rajono savivaldybės Aplinkos skyriui dar visai neseniai vadovavęs Darius Šlapikas šiuo metu eina bendrovės „Ekonovus“ Kauno regiono padalinio vadovo pareigas.

Paskutinis atliekų surinkimo paslaugų konkursas, po kurio Kauno rajono savivaldybė pasirašė sutartį su atliekų surinkėjais, įvyko 2007 m. Nuo tų metų iki dabar buvo paskelbti dar trys konkursai, kurie dėl skirtingų priežasčių nė karto nesibaigė sutarties pasirašymu.

Todėl savo paslaugas įmonė „Ekonovus“ visą šį laiką teikė ir tebeteikia anuometinėje sutartyje įtvirtintais įkainiais, kurie, anot „Kauno švaros“, yra kur kas didesni nei būtų galima rasti dabartinėje konkurencija pasižyminčioje rinkoje.

„Ar dėl Kauno rajono savivaldybės kompetencijos stokos, ar dėl nenoro, ar norint sudaryti sąlygas kažkuriam vienam tiekėjui tie konkursai nesibaigdavo sutarties pasirašymu. Galima daryti prielaidą, kad laimėdavo ne tas, kas turėdavo laimėti. Konkurso sąlygos būdavo surašomos taip miglotai, kad paskui tą konkursą jie patys arba teismo sprendimu nutraukdavo. Tai skandalinga situacija“, – pabrėžė S. Lazauskas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA