Penktadienį „Kauno vandenys“ informavo, kad vandens tiekimas atstatytas 95 procentais | Kas vyksta Kaune

Penktadienį „Kauno vandenys“ informavo, kad vandens tiekimas atstatytas 95 procentais

Antradienio vakarą mieste kilęs ažiotažas dėl vandens trūkumo iš dalies suvaldytas. Kaip penktadienį po pietų paskelbė Kauno miesto savivaldybės viešųjų ryšių skyrius, vandens slėgis visame mieste 95 procentams namų ūkių atstatytas vėlų ketvirtadienio vakarą.

„Vakar apie 22 valandą dispečerinės specialistai pranešė, jog slėgis visame mieste atsistatė 95 procentais. Gali būti, kad vandens dar neturės tam tikra dalis vartotojų, bet tai būtų tik pavieniai atvejai, – savivaldybės pranešime spaudai cituojamas bendrovės „Kauno vandenys“ l.e.p. generalinis direktorius Ramūnas Šulskus.

Vanduo atsirado ketvirtadienio vakarą

Ketvirtadienį portalo „Kas vyksta Kaune“ socialinio tinklo bendruomenės puslapyje žmonės rašė, kuriose miesto vietose buvo nutrūkęs vandens tiekimas arba pastebėti jo sutrikimai, pasirodė nuosėdomis užterštas vanduo, užnešęs gyventojų buitinius vandens valymo filtrus, gadino buitinę techniką, padarė kitos žalos kauniečių turtui ir gerai savijautai.

Dar ir dėl rekordinio karščio visiškai trūkusi vandens neturinčių gyventojų kantrybė diagnozavo ir tai, kad atskirų gatvių ar namų gyventojai vandens neturi mėnesį ar porą savaičių, jų problemos iki šiol niekaip nebuvo sprendžiamos, nebuvo organizuojamas gyventojų aprūpinimas vandeniu kitais būdais – talpose, cisternose ar pan.

Skaitytojų teigimu, vandens jau mėnesį laiko neturėjo Pagėgių g. 17-ojo namo gyventojai (aut. pastaba – portalo duomenimis, vanduo šiame name pajungtas penktadienio rytą). Vandens tiekimo nutrūkimas prieš porą savaičių ar šios savaitės pradžioje pradėtas fiksuoti Europos pr., Baltų pr., Jonavos g., Varnių g., Vinčų g., Neries krantinėje.

Bendrovė „Kauno vandenys“ iki šiol nėra paskelbusi informacijos, kuriuose namuose ir toliau nėra vandens bei prognozių, kada tikimasi tiekimą atstatyti. Taip pat gyventojai skundžiasi, kad nėra informacijos, kokios jų laukia kompensacijos už negautas paslaugas ir sutrikdytą kasdienį gyvenimą, kuris daugeliui tapo nepakeliama kančia.

Kaip portalui teigė Baltų pr. gyvenanti Audronė, tokio siaubo, kokį jai teko išgyventi, kuomet jų namuose kelioms paroms dingo vanduo, ji jau seniai nepatyrusi. „Supraskite, visas namas neturi vandens, tai reiškia, kad visuose WC kaupiasi lauko tualetams būdingas vaizdas ir kvapas. Darbingo amžiaus suaugusieji dar gali kažkaip kitaip spręsti šią temą, bet vaikui juk nepaaiškinsi, kad į tualetą dabar negalima. O ką daryti seniems žmonėms, ligoniams…“ – baisėjosi situacija ir negebėjimu jos spręsti moteris.

Tiesa, penktadienio rytą moteris skambino norėdama pasidžiaugti, kad jų name vanduo atsirado. „Nežinau, kaip kituose aplinkiniuose namuose, nes vandens nebuvo ne viename name aplink mus, bet mūsų namo gyventojai šįryt jau prausėsi po dušu“, – džiaugėsi Šilainių gyventoja.

Atskleidė daugiau sutrikimo priežasčių

Pasak „Kauno vandenų“ atstovų, išspręsti susidariusią vandens trūkumo problemą padėjo keletas svarbių techninių sprendimų. Į sistemą buvo pajungti papildomi rezervuarai Aukštaičių ir Apuolės gatvėse, Tunelio gatvėje atsukta vandens tiekimo linija. „Žinoma, suveikė ir kauniečių sąmoningumas, kuomet per karščius nebuvo laistoma veja. Tai padėjo sukaupti didesnius kiekius rezervuaruose“, – pranešime spaudai penktadienį teigė įmonės l.e.p. generalinis direktorius R. Šulskus.

Ketvirtadienį portalui „Kas vyksta Kaune“ R. Šulskus teigė, kad kol vyrauja karščiai buvo pristabdyti vamzdynų rekonstrukcijos darbai. „Tunelio gatvėje ir Karaliaus Mindaugo prospekte, minėtomis linijomis yra atnaujintas vandens tiekimas. Po užbaigtų rekonstrukcijos darbų pildomas vandens rezervuaras, esantis Aukštaičių g., iš kurio į mikrorajonus papildomai bus tiekiamas vanduo. Papildomai tiekiamas vanduo ir iš Apuolės g. esančio vandens rezervuaro“, – ketvirtadienį teigė R. Šulskus.

„Kauno vandenų“ vadovas ketvirtadienio popietę taip pat teigė, kad „vandens suvartojimas Kaune buvo nepakitęs, vietomis siekė 340 kub. m per valandą“. Buvo prašoma gyventojų nelaistyti želdinių geriamu vandeniu iš čiaupų, o „Kas vyksta Kaune“ skaitytojai siūlė ne tik kontroliuoti vejas laistančius kaimynus, bet ir uždaryti bent kelioms dienomis automobilių plovyklas, kurios per karščius tiesiog sausakimšos.

Pasak R. Šulskaus, tam, jog nepasikartotų panašūs atvejai, jau numatyti papildomi gręžiniai Vičiūnų ir Kleboniškio vandenvietėse. Šiuo metu keturiose Kauno miesto vandenvietėse veikia 123 gręžiniai. „Taip pat ieškosime sprendimų, kaip išlaikyti balansą, kad nebūtų taip, kad vienoje miesto pusėje turime vandens rezervuarą ir perteklių, o kitoje jaučiamas vandens stygius“, – penktadienį pabrėžė R. Šulskus.

Vandens stygius – ir „Volfas Engelman“ gamyklai

Vandens stygiaus efektas smogė ne tik gyventojams, bet ir verslui. Trečiadienį dingo vanduo ir tai iš dalies sustabdė vienos didžiausių Kauno gamybos bendrovių „Volfas Engelman“ gamybą. Skaitytojų atsiųstą informacija bendrovės „Volfas Engelman“ atstovai patvirtino.

Tiekimas seniausioje Kauno gamykloje dingo pirmą karto per bravoro gyvavimo istoriją nuo jo įsteigimo 1853 m. Tiesa, vandens tiekimas atstatytas per gana trumpą laiką – 2 valandas – ir gamyklai didesnio nuostolio greičiausiai pavyks išvengti.

Nemokamai vandenį dalins seniūnijose

Nuo ketvirtadienio, primena savivaldybė, miestiečiams buvo pradėtas nemokamai dalinti geriamasis vanduo. Bendrovė „Kauno vandenys“ pirmąsias 5 litrų geriamojo vandens talpas šį ketvirtadienį pristatė Vilijampolės mikrorajono daugiabučių namų gyventojams.

„Vandens slėgio situacija ir toliau bus stebima, o nemokamo vandens dalinimas bus tęsiamas tiek laiko, kiek reikės“, – pabrėžė R. Šulskus. Tiesa, vadovas dėl susidariusios situacijos gyventojų neatsiprašė bei nekomentavo situacijos, kad gyventojams beveik keturias dienas nebuvo kokybiškai teikiama informacija apie vandens tiekimo sutrikimus mieste, kurie, portalo „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, buvo gerokai didesnio masto, nei skelbiama oficialioje statistikoje, esą sutrikimus patyrė vos 1000 namų ūkių.

Kaip nurodo Kauno savivaldybė, Vilijampolėje, Aleksote ir Šilainiuose gyvenantys kauniečiai geriamąjį vandenį (5 litrų talpose) nuo pirmadienio, birželio 17 d. galės atsiimti mikrorajonų seniūnijų patalpose. Kaip vandeniu bus aprūpinami ligoniai, neįgalūs asmenys, senyvi žmonės, kol kas informacijos taip pat nėra.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA