Ant senutės „Vespos“ – 18000 kilometrų aplink Europą | Kas vyksta Kaune

Ant senutės „Vespos“ – 18000 kilometrų aplink Europą

R. Tenio nuotr.

Pirmadienio popietę į Kauną netikėtai užriedėjo italų žurnalistas Andrea Fucile. Lietuvos širdį keliautojas pavertė poilsio stotele, mat jo tikslas – 50 kilometrų per valandą greičiu apvažiuoti Europą: aplankyti 22 šalis ir nuvažiuoti virš 18000 kilometrų. Jei viskas vyks pagal planą, ši kelionė antikvariniu „Vespa 50 PK” motoroleriu taps rekordine.

Dėl svajonės metė darbą ir išsiskyrė su mergina

Iš pietų Italijos kilusio A. Fucile pašaukimas – žurnalistika. „Ilgą laiką dirbau vietinėje spaudoje ir man patiko rašyti, tačiau visada troškau šiek tiek daugiau laisvės. Vieną dieną nusprendžiau: o kodėl negaliu rašyti apie tai, kas man įdomu, pavyzdžiui, apie keliones? Taip pradėjau keliauti įvairiais būdais: dviračiu, automobiliu, netgi „tranzu“ ir dalintis savo nuotykiais socialiniuose tinkluose bei tinklaraštyje. Nors daugiausiai laisvės pojūčio suteikė dviratis, ilgainiui supratau, kad keliaujant didelius atstumus ši priemonė kelia daugybę fizinių iššūkių, todėl pradėjau ieškoti kitos alternatyvos lėtam pažintiniam keliavimui. Taip atradau motorolerį“, – šypsosi italas, kuriam motoroleris „Vespa“ tapo ir savotiškai nauju gyvenimo startu.

Italo, keliaujančio aplink Europą, akimirkos Kaune / R. Tenio nuotr.

„Leidęsis į ilgesnes, mėnesių mėnesius trunkančias keliones turėjau palikti savo kasdienes pareigas darbe. Tačiau rašyti nenustojau: apie keliones parašiau net dvi knygas, apie šią kelionę bus ir trečioji!”, – degančiomis akimis pasakoja A. Fucile ir prisipažįsta, kad kasmetinės išvykos pareikalavo ir daugiau pokyčių: teko išsiskirti su mergina. „Tai bene kiekvieno panašaus keliautojo dilema. Tačiau kelionėse nesu vienišas: kasdien sutinku nuostabių žmonių, kai kurie jų net trumpam prisijungia prie kelionės“.

Užsukti į Kauną įkalbėjo tautietis

Nors pagal planą A. Fucile iš Lenkijos turėjo važiuoti tiesiai į Vilnių, į Kauną jį užsukti įtikino apie kelionę sužinojęs tautietis Fabrizio Mazzela, gyvenantis Kaune.

„Lietuva yra kur kas daugiau nei tik Vilnius ar Trakai, todėl visada stengiuosi, kad šalies svečiai pamatytų ir kita vietas: Lietuvos širdį Kauną ar nuostabią Lietuvos gamtą“, – pasakoja F. Mazzela, kuris meilę Lietuvai pavertė verslu: jo įmonė „Lituania Viaggi – Litintour MB” rengia keliones po Lietuvą italams bei šveicarams, o lietuviams siūlo Italų kalbos kursus.

Italas keliauja aplink Europą / R. Tenio nuotr.

„Nuolatos galvoju, kaip kuo patraukliau pristatyti šią šalį, nes ji yra daug didesnė ir įvairesnė, nei patys lietuviai kartais įsivaizduoja“, – šypsosi laisvai lietuviškai kalbantis italas.

„Kuo daugiau keliauji, tuo labiau supranti, kiek dar nematei“, – tautiečiui pritaria ir A. Fucile ir prisipažįsta, kad pradžioje pats prastai pažinojo ir Italiją. „Taip gavosi, kad pažinau kitus žemynus, o tik tada savo gimtąją Italiją. Dabar atėjo metas gimtajai Europai, o, tuo pačiu, ir didžiausiai kelionei!”, – šypsosi vyras.

Sunkiausia dalis – Ukrainoje ir Norvegijos Šiaurėje

Apvažiuoti Europą ant motorolerio – nelengva užduotis. Italas jau kirto Albaniją, Šiaurės Makedoniją, Bulgariją, Rumuniją, Moldovą, Ukrainą ir Lenkiją ir tai – tik ketvirtadalis kelionės.

„Kol kas sunkiausia kelionės dalis buvo Ukrainoje, kur teko riedėti labai prastais keliais. Vieną 20-ties kilometrų atkarpą įveikiau tik per keturias valandas“, – įspūdžiais dalinasi A. Fucile. Dar vienas netikėtumas – Lenkijoje nuleista padanga, tačiau į Lietuvą atvykti laiku tai nesutrukdė: italas buvo nepietietiškai punktualus ir į Kauno rotušę atvyko sutartą valandą.

Italas keliauja aplink Europą / R. Tenio nuotr.

„Kol kas tiek Lenkijoje, tiek Lietuvoje keliai puikūs, dėl jų nesijaudinu. Lietaus irgi nebijau – esu nuo jo apsisaugojęs. Kita sunkiausia kelionės atkarpa laukia Šiaurės Norvegijoje: bandysiu pasiekti šiauriausią Europos tašką. Kiek žinau, pakeliui į ten gali laukti kalvotesnis reljefas, galbūt net sniegas ar slidesnė danga, todėl labiausiai ruošiuosi šiai daliai“, – planus dėlioja ištvermingas vairuotojas.

„Kas vyksta Kaune“ pasiteiravus, ar 100 papildomų kilometrų link Kauno yra daug ar mažai, italas šypsosi. „Viskas priklauso nuo to, kas vyksta tavo galvoje“, – teigia A. Fucile dar kelias dienas praleisiantis Vilniuje. Tačiau prieš tai – pirmieji šaltibarščiai ir cepelinai Kaune. „Maistas puikus, o ir žmonės labai šilti – skirtingai nei stereotipiniuose pasakojimuose”, – šypsosi Italas.

Italo kelionę galite sekti čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA