Kai kalbame apie vaflius dažniausiai galvojame apie saldžius, aplietus karštu šokoladu, grietinėle ir braškėmis. Tačiau retas pagalvoja, kad vaflius galima pasigaminti ir nesaldžius, kurie puikiai tiks pusryčių ar vakarienės stalui.
Įdomiais vaflių receptais dalinasi lietuviško prekybos tinklo „Maxima“ maisto gamybos ekspertas Aidas Poleninas.
Sveikuoliški avižų vafliai (be glitimo)
Reikės: ¾ stiklinės avižų miltų, 1 šaukšto cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, žiupsnelio druskos, 1 šaukštelio cinamono, 2 šaukštų aliejaus, 6 šaukštų pieno, 1 kiaušinio.
Paruošimas: Dideliame dubenyje sumaišykite avižų miltus, cukrų, kepimo miltelius, druską ir cinamoną. Į sausą mišinį supilkite aliejų ir pieną, vėliau įmaišykite išplaktą kiaušinį. Lengvai padenkite aliejumi vaflinę, pilkite tešlą ir kepkite tol, kol gražiai apskrus.
„Norint, kad vafliai būtų labiau apskrudę, įkaitinkite orkaitę iki 180°C ir pakepkite vaflius dar kelias minutes. Iškeptus vaflius galite patiekti su riešutais, įvairiomis uogomis bei sirupais“, – teigia maisto gamybos vadovas.
Vafliai su cinamonu ir sūrio kremu
Vaflių tešlai reikės: 4 kiaušinių, 200 g grūdėtos varškės, 115 g kreminio sūrio (maskarponės, rikotos ar kitokio), 1 stiklinės miltų ar miltinio mišinio vafliams, 1 šaukštelio vanilinio cukraus, 1 šaukštelio kepimo miltelių, 1/3 stiklinės klevų sirupo.
Cinamono sirupui reikės: 2 šaukštelių ištirpinto sviesto, 2 šaukštelių klevų sirupo, 2 šaukštelių cinamono.
Kremui reikės: 115 gramų minkšto sūrio, ¼ stiklinės klevų sirupo.
Paruošimas: Grūdėtą varškę susmulkinkite trintuve tol, kol masė pasidarys vientisa. Įdėkite kreminį sūrį ir maišykite tol, kol masė taps vientisa. Sudėkite visus likusius ingredientus, reikiamus pagaminti vaflių tešlai ir viską labai gerai išmaišykite. Sumaišykite visus cinamono sirupui reikalingus ingredientus kartu.
„Vaflinę padenkite purškiamu aliejumi, įdėkite vaflių tešlos, o ją apšlakstykite cinamono sirupu. Vaflius kepkite tol, kol jie gražiai paruduos. Kol iškeps vafliai, sumaišykite visus kremo ingredientus. Šiuos saldžius vaflius pagardinkite šviežiomis ar šaldytomis ir atšildytomis uogomis. Šie vafliai itin saldūs, tad juos galima valgyti ne tik pusryčiams, bet ir kaip desertą“ , – sako A. Poleninas.
Vafliai su špinatais ir pomidorais
Reikės: 2 ir ¼ stiklinės miltų, 1 ir ¾ stiklinės pasukų, ½ stiklinės išlydyto sviesto, 1 šaukšto kepimo miltelių, žiupsnelio druskos žiupsnelio juodųjų pipirų, 1 šaukšto cukraus, 1 ir ¼ stiklinės sutarkuoto čederio sūrio, ½ stiklinės špinatų lapų ir ¼ stiklinės keptų pomidorų.
Paruošimas: Vidutinio dydžio dubenyje išmaišykite miltus, druską, pipirus ir cukrų. Į masę supilkite pasukas ir tirpintą sviestą, šaukštu maišykite tol, kol tešla pasidarys vientisa. Į tešlą sudėkite sūrį, špinatus ir pomidorus, maišykite tol, kol ingredientai vientisai pasiskirstys tešloje.
„Jei tešla atrodo per daug tiršta, įpilkite šiek tiek pasukų, o jeigu tešla tapo pernelyg skysta, įdėkite šiek tiek daugiau miltų. Šiuos vaflius valgykite kartu su jogurtiniu ar grietinės padažu, gardintu šviežiomis prieskoninėmis žolelėmis. Jeigu norisi sočiau – šalia vaflių patiekite ir šaltai rūkytos lašišos gabalėlių“, – pataria specialistas. Vaflinę padenkite aliejumi, pilkite tešlą ir kepkite tol, kol gražiai paruduos, – pridūrė jis.