Korupcijos tyrime sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai: įkliuvo ir kaunietis | Kas vyksta Kaune

Korupcijos tyrime sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai: įkliuvo ir kaunietis

BNS 2019/02/20 11:47
Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Teisėsauga trečiadienį pranešė, kad dėl įtarimų kyšininkavimu sulaikyti aštuoni teisėjai ir penki advokatai. Tarp jų – ir Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas.

„Šiandien ryte sulaikyti 26 asmenys – aštuoni įvairių grandžių teisėjai (…) ir penki žinomi advokatai“, – žurnalistams sakė generalinis prokuroras Evaldas Pašilis. Jo teigimu, įtariamieji vykdė „prekybą teisingumu“ įvairiose bylose.

E. Pašilio teigimu, galimi nusikaltimai kerta pasitikėjimą teisingumu visoje visuomenėje. Anot jo, kai kurios bylos, kurias sprendė sulaikyti teisėjai, turės būti peržiūrėtos.

Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) vadovas Žydrūnas Bartkus sakė, kad jo vadovaujama tarnyba atlieka „didžiausią tarnybos istorijoje operaciją“, joje dalyvauja per 100 pareigūnų.

Kratos atliekamos Vilniuje, Kaune, Klaipėdoje, Birštone, Molėtuose, pridūrė jis. Anot jo, įtariama, kad kyšiai mokėti už sprendimus tiek administracinėse, tiek civilinėse, tiek baudžiamosiose bylose.

STT vadovo teigimu, įtariama, kad kyšiai mokėti ir vadinamojoje Vijūnėlės dvaro byloje. Tarp baudžiamųjų bylų yra ir susijusios su organizuotų gaujų nusikaltimais. Pasak Ž. Bartkaus, tarp kitų sulaikytųjų yra „asmenų, kurie buvo vienaip ar kitaip suinteresuoti bylų, sprendžiamų teismuose baigtimi“.

Įtariama, kad sutartų kyšių suma galėjo siekti 400 tūkst. eurų. Anot prokuratūros, konkretūs kyšiai svyravo nuo vieno tūkstančio iki 100 tūkst. eurų.

Korupcija įtariami Lietuvos apeliacinio teismo teisėjai Viktoras Kažys, Konstantinas Gurinas ir Valdimaras Bavėjanas, Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėjas Egidijus Laužikas, Vilniaus apygardos teismo teisėjas Henrichas Jaglinskis, Vilniaus apygardos administracinio teismo teisėjas Arūnas Kaminskas, Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmų teisėjas Gintaras Čekanauskas, Vilniaus miesto apylinkės teismo teisėjas Robertas Rainys.

Visi sulaikyti teisėjai turi didelę 24–37 metų darbo patirtį. Anot Ž. Bartkaus, jie nebandė įtraukti kitų teisėjų. „Neužfiksavome nė vieno atvejo, kad būtų naujai į korupciją įtraukiamas teisėjas. Tai buvo žmonės, istoriškai tarpusavyje susiję, turintys didžiulį darbo stažą“, – teigė jis.

Taip pat sulaikyti penki advokatai – Drąsutis Zagreckas, Romualdas Mikliušas, Giedrė Cimbolienė, Aivaras Surblys ir Marius Navickas. Ž. Bartkus sakė, kad įtariamųjų skaičius gali augti.

Ikiteisminiam tyrimui vadovauja speciali penkių prokurorų grupė. Trims Generalinės prokuratūros prokurorams suteiktas specialiojo prokuroro statusas.​

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA