Laboratoriniai tyrimai – svarbiausi dalykai, kuriuos būtina žinoti | Kas vyksta Kaune

Laboratoriniai tyrimai – svarbiausi dalykai, kuriuos būtina žinoti

Šiandien vis daugiau žmonių intensyviai rūpinasi savo savijauta, stebi savo sveikatos būklę, domisi sveika gyvensena bei skirtingais gydymo metodais, ieško papildomos informacijos, o išgirdę diagnozę, pageidauja išklausyti ir antrą nuomonę. Laboratoriniai tyrimai – greitas ir efektyvus būdas sužinoti, ko trūksta jūsų organizmui ir kaip galima jam padėti. Apie tai pasakoja Kauno miesto poliklinikos laboratorijos vedėja dr. Ramunė Šepetienė.

Bloga savijauta be aiškių priežasčių?

Nemažai žmonių, nors formaliai sveiki, negali pasigirti idealia savijauta – skundžiasi galvos skausmu, nerimu, nemiga, nuovargiu, sutrikusiu virškimu, ir kt. Dažnai žmogus tiesiog klausia savęs: „Kas man yra? Kas su manimi negerai?“ Atsakyti į šiuos klausimus padeda laboratoriniai kraujo, šlapimo, nosiaryklės gleivinės ir kitų organizmo terpių tyrimai – sakoma, kad net vienas kraujo lašas gali suteikti daug informacijos apie sveikatos būklę ir parodyti, ko trūksta organizmui.

Kam skirti ir ką gali laboratoriniai tyrimai? Kauno miesto poliklinikos laboratorijos vedėjos dr. Ramunės Šepetienės teigimu, „laboratoriniai tyrimai leidžia nustatyti vitamino D trūkumą, dėl kurio jaučiamas chroniškas nuovargis, išsiaiškinti ilgalaikio kosulio ar kitų kvėpavimo takų susirgimų priežastis, diagnozuoti virškinamojo trakto susirgimus, išsklaidyti abejones, kai įtariama Laimo ligos arba erkinio encefalito tikimybė. Laboratoriniai tyrimai tiesiog per 10 minučių parodys, ar žmogus paprasčiausiai peršalo, ar apsikrėtė gripu, ir leis parinkti specialiai jam skirtą, individualizuotą gydymą. Čia – tik keletas pavyzdžių, kaip laboratoriniai tyrimai gali užkirsti kelią problemoms bei palengvinti jūsų gyvenimą.“

Net ir puiki savijauta gali slėpti sunkius susirgimus

Laboratorinius tyrimus dažnai užsisako ir tie žmonės, kurie jaučiasi puikiai. Tokiu atveju, tyrimai atliekami profilaktiniais tikslais. Patys pavojingiausi susirgimai yra „tylūs“ – žmogus nieko nejaučia, kai jo organizme pamažu vyksta pavojingi ir neatšaukiami procesai. Pavyzdžiui, gimdos kaklelio vėžio vienas iš pagrindinių „kaltininkų“ yra žmogaus papilomos virusas – nustačius, kad asmuo yra šio viruso „nešiotojas“, jam rekomenduojama reguliariai lankytis pas specialistą, stebėti organizmo būklę, kad pirmieji pakitimai būtų pastebėti ankstyvoje stadijoje, kada liga yra sėkmingai išgydoma. Kitas pavyzdys – aukštas cholesterolio kiekis kraujyje – šiuo atveju, žmogus taip pat nejaučia jokio fizinio diskomforto, tačiau organizme besikaupiantis cholesterolis yra insulto rizikos faktorius ir viena iš pagrindinių vyrų ankstyvos mirties priežasčių.

Būtent todėl į laboratorijas užsuka ir tie žmonės, kurie jaučiasi puikiai bei nori, kad gera savijauta bei nepriekaištinga fizine būkle galėtų džiaugtis kuo ilgiau.

Laboratoriniai tyrimai – be šeimos gydytojo siuntimo

Į tyrimų laboratoriją kreipiasi žmonės su šeimos gydytojo siuntimu, tačiau vis daugiau žmonių atvyksta savo pačių iniciatyva, be siuntimo. Laboratorijose atliekami įvairiausi tyrimai, todėl būna ir taip – žmogus norėtų pasirūpinti savo sveikata, tačiau nežino, ko konkrečiai jam reikia ir nuo ko pradėti. Šiandien, laboratorijos siūlo specialius tyrimų kompleksus, pritaikytus įvairių grupių poreikiams, priklausomai nuo amžiaus, lyties, gyvenimo būdo ir kt.

Pavyzdžiui, Kauno miesto poliklinikos laboratorijoje atliekami tyrimų kompleksai, skirti vaikams, vyrams, moterims, taip pat kompleksai, pritaikyti vegetarams ir žaliavalgiams arba žmonėms, kenčiantiems nuo streso, pavasarinio nuovargio, virškinimo sutrikimų ir kt. Kiekvienas kompleksas sudarytas taip, kad padėtų išsiaiškinti potencialias konkrečiai šiam žmogui gresiančias problemas, pavyzdžiui – vegetarams tikrinamas geležies kiekis kraujyje, vyrams – prostatos specifinis antigenas. Pacientui, atėjusiam į laboratoriją, beliks išsirinkti jo gyvenimo būdą ir jo poreikius labiausiai atitinkantį kompleksą.

Grįžote į Lietuvą trumpoms atostogoms ir sveikatos patikrinimui?

Daugelis užsienio šalyse dirbančių žmonių, grįžę į Lietuvą, skuba ne tik pasimatyti su artimaisiais, bet ir pasirūpinti sveikata – apsilankyti pas odontologą, šeimos gydytoją ir kt. Vieni populiariausių emigrantų tarpe – laboratoriniai tyrimai. Tyrimai išsamiai apibūdina organizmo būklę, rezultatai pateikiami tą pačią arba kitą darbo dieną, su tyrimu pacientas gauna nemokamą gydytojo konsultaciją, o jei reikia, jam iškart rekomenduojamas gydymas. Dėl šių priežasčių, laboratoriniai tyrimai yra idealus variantas trumpam į Lietuvą grįžusiems ir savo sveikata besirūpinantiems žmonėms.

Ką reikia žinoti prieš atliekant laboratorinius tyrimus?

Laboratoriniai tyrimai, priešingai nei kai kurios kitos diagnostinės procedūros, pačiam pacientui nėra nei bauginantys, nei skausmingi. Viskas, ką reikia žinoti prieš atliekant tyrimus – tyrimo menu, reikia būti bent 2 paras nevartojus alkoholio, 12 valandų iki tyrimo būtina susilaikyti nuo valgymo, rūkymo ar intensyvaus sporto ir, jei paciento būklė leidžia, bent parą iki tyrimo nevartoti vaistų. Manoma, kad tinkamiausias metas atlikti tyrimą yra anksti ryte.

Kauno miesto poliklinikos laboratorija įsikūrusi Dainavos padalinyje. Laboratorijoje atliekami visi pagrindiniai tyrimai. Itin reti tyrimai užsakomi specializuotose laboratorijose. Tyrimų rezultatus klientas gauna tą pačią arba kitą darbo dieną, kiekvienam klientui skiriama gydytojo konsultacija, jei klientas pageidauja, jam rekomenduojamas gydymas.

Daugiau informacijos rasite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA