Per paskutinį dešimtmetį Kauno užkandžių rinka išgyveno begalę gastronominių „bangų“: nuo Azijos virtuvės iki vis didėjančių burgerių, nuo vėl sugrįžusių dešrainių iki vegetariškų kebabų su falafeliais. Vis dėlto, bene ilgiausiai kauniečių simpatijas renka picos, o ypač – storapadės. Šį kartą – apie vietas, kur šios picos jau vadinamos legendinėmis, o gal net ir tapusios ne vieno kauniečio tradicijų priežastimi.
Užaugo jau kelios kartos
Kelios iš tokios picos „mekų“ – kauniečių puikiai pažįstami barai „Republic“. Čia jau apie penkerius metus kepamos storapadės picos, apie kurias pagyros sklinda iš lūpų lūpas: jų vėl paskanauti sugrįžta buvę moksleiviai ar net studentai, vien dėl picos renkasi draugų kompanijos. „Nežinau, ragavau picų daug kur, bet man tiesiog šitos labiausiai „lipo“ ir viskas“, – pasakoja senamiesčio gyventoja Agnė.
Pastebėję toliau neblėstančias ir net vis labiau augančias kauniečių simpatijas picoms, „Republic“ nusprendė jas pasiūlyti ir didžiuosiuose tinklo baruose: „Republic No.1”,ir „Republic No.3”. „Kauniečiai priprato valgyti daug vėliau, todėl svarbu pasiūlyti maitinimą tose vietose, kurie dirba ilgiausiai. Taip pat picos ypač populiarios vakarais, kai užkandžio per mažai, o rimto patiekalo jau nesinori: ypač geras lankytojų apetitas picoms pasimato ir per protmūšius ar karaoke vakarus“, – pasakoja „Republic” atstovai.
Idealus variantas žiūrint varžybas
„Republic“ yra vadinamasis „angliškas pub‘as“, o tokių barų tradicija visame pasaulyje – sporto transliacijos, kurių metu baras prisipildo ne tik užkandžių (Lietuvos atveju, keptos duonos), bet ir picų kvapais – tai mėgstamiausi svečių užkandžiai tokiais vakarais. Ne vienam užėjusiam pakyla ne tik nuotaika, bet ir apetitas.
„Pica yra gerai ir patogu, nes valgant nereikia pusę laiko praspoksoti į lėkštę ir dėl to praleisti gero metimo“, – pastebi rungtynių į „Republic“ atėję žiūrėti vaikinai.
„Sporto bare nepasiūlyti picos būtų nuodėmė”, – sako jie it pastebi, kad žiūrint rungtynes ne bare, o namuose, pica taip pat yra „top“ pasirinkimas. „Su karbonadu kažkaip nesižiūri“, – šypsosi picų fanas.
Keičiasi tik madingi ingredientai
Nors pati pica išlieka klasika, su laiku kinta jos kepimo būdai ar ingredientai. Štai „Republic“ meniu – storapadės picos. Pasirodo, tokios dabar yra pačios paklausiausios.
„Svarbu sekti ir skonių tendencijas: pavyzdžiui, burgeriai visus „pripratino“ prie plėšytos kiaulienos skonio, todėl jo žmonės nori visur: net ir ant picos. Kitas pavyzdys – rikota sūris. Šie produktai suteikia picai naujo, išskirtinio „charakterio“.
„Žinoma, jau senokai atsirado ypač didelis dėmesys ir picų kokybei, todėl pabrėžiame, kad jas kepame iš rinktinių kvietinių miltų, kuriuos tiekia ūkiai Italijoje, Lombardijos regione“, – apie „Republic“ picas pasakoja kepimo virtuozai ir nudžiugina, kad picą čia ras neit išrankiausias skonis: pageidaujantys gali tiesiog susikurti idealią picą iš skirtingų ingredientų.
Paskanauti taip kauniečių pamiltų picų galite visuose trijuose Kauno bei Vilniaus „Republic“.