Nuo pareigų nušalinto Kauno vaiko teisių specialisto kieme – mirties dvelksmas (papildyta) | Kas vyksta Kaune

Nuo pareigų nušalinto Kauno vaiko teisių specialisto kieme – mirties dvelksmas (papildyta)

Asociatyvi / R. Tenio nuotr.

Kauno miesto vaiko teisių apsaugos skyriaus vyriausiasis specialistas Teodoras Ismalovas, kuris šiuo metu nušalintas nuo pareigų, atrodo – ne tik abejotinos kompetencijos darbuotojas, bet ir nekoks kaimynas. Laisvės alėjos gyventojai, besidalinantys kiemu su T. Ismailovu, jau seniai kovoja dėl čia nelegaliai iškilusio statinio, kurio „papuošimai“ tiesiog kelia šiurpą.

Žengus kelis žingsnius nuo Laisvės alėjos į vieną Kauno centre esančių vidinių kiemų, pasitinka dekoro elementai, laviruojantys ant įstatymo pažeidimo ribos ir, švelniai tariant, tinkantys tikrai ne kiekvieno skoniui.

Ant pailgo T. Ismailovo balkono turėklo kabo nacistinės Vokietijos herbas – erelis su vainiku, kurio centre puikuojasi svastika. Tiesa, draudžiamą simbolį, kuris 2010 m. jau buvo atnešęs buto šeimininkui nemalonumų, dengia užrašas „VIP“.

Balkone demonstruojami ir kiti objektai, menkai susiję su džiaugsminga būtimi ir gyvenimu apskritai: lėlių galvos, iš popieriaus iškirptos kaukolės, giltinė, stilizuotas Adolfo Hitlerio atvaizdas.

Bendroje kiemo teritorijoje karinė tema tęsiama. Čia, „Kas vyksta Kaune“ žiniomis, nelegaliai iškilusią stoginę saugo ginkluotas uniformuotas manekenas, kuris tamsoje įbaugintų ne vieną. Pavėsinėje sukaupta ir daugiau relikvijų. Kai kurios jų mena lietuvišką sodžių, kai kurios – „šlovingus“ Lietuvos TSR laikus. Sunkiai vėdinasi ir cigarečių tvaikas, o geru oru po stogeliu kyla bokalai.

Portalo duomenimis, Laisvės alėjos 25 ir 27 namų, kurie supa minėtą kiemą, gyventojai įvairioms institucijoms ne kartą siuntė raštus dėl, kauniečių žodžiais, aplinką bjaurojančio statinio nugriovimo.

Štai praėjusių metų gruodžio 7 d. Kauno savivaldybės administracijos direktoriui adresuotas prašymas, kuriame nurodoma, kad patikrinimą atlikusi Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija nustatė kultūros paveldo teritorijoje stovintį objektą esant nelegaliu. Apie tai pranešus savivaldybei, Centro seniūnija paragino statinį pašalinti.

Visgi kiemo gyventojai, tęsiama rašte, negali to padaryti, nes T. Ismailovas esą nepripažįsta, kad stoginė priklauso jam, o ją naikinti norintiems kaimynams grasina susidoroti, jei tik šie prisilies prie statinio ar jo puošybos elementų. Aklavietėje atsidūrę žmonės, prašantys savivaldybės pagalbos, tikina sutinkantys padengti griovimo išlaidas.

Nuo minėto kreipimosi praėjo beveik metai, tačiau kauniečius šiurpinanti pavėsinė, trukdanti sutvarkyti aplinką, vis dar stūkso kieme. Klausimus dėl valstybinių institucijų sprendimų vykdymo „Kas vyksta Kaune“ pateikė Kauno miesto savivaldybei. Daugiau sužinoję apie stoginės statusą ir numatomą likimą, informuosime.

Tuo tarpu portalo žurnalistai pasidomėjo, kokiomis aplinkybėmis už galimai šiurkštų elgesį iš kauniečių Kručinskų šeimos paimant vaikus šiuo metu nuo pareigų nušalintas T. Ismailovas buvo įdarbintas Kauno vaiko teisių apsaugos skyriuje.

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnybos (VVTAĮT) direktoriaus pavaduotoja Laima Palinskaitė informavo, kad T. Ismailovas dirba pagal darbo sutartį ir nėra valstybės tarnautojas.

„Atranka buvo vykdoma pagal pateiktą CV, išsilavinimą patvirtinančius dokumentus, specialiųjų reikalavimų darbui atitikimą. Taip pat vyko darbo pokalbis dėl atitikimo pareigoms su Kauno miesto vaiko teisių apsaugos poskyrio vedėja D. R. Barauskiene“, – aiškino VVTAĮT direktoriaus pavaduotoja.

L. Palinskaitė pridūrė, kad vienas pareigoms užimti keltų reikalavimų – aukštasis universitetinis arba jam prilygintas išsilavinimas, o T. Ismailovas esą turi psichologijos magistro laipsnį.

„Kol vyksta tyrimas, jis (T. Ismailovas – „Kas vyksta Kaune“) yra nušalintas nuo pareigų. Komisija išvadas pateiks lapkričio 22 d. Tuomet per 5 darbo dienas bus priimtas sprendimas dėl komisijos išvados ir tolimesnio T. Ismaliovo darbo tarnyboje“, – informavo L. Palinskaitė.

„Kas vyksta Kaune“ primena, kad praėjusią savaitę kilus skandalui dėl atimtų kauniečių vaikų nuo pareigų buvo nušalinta Kauno vaiko teisių apsaugos skyriaus laikinoji vadovė Daiva Porutienė. Neilgai trukus išaiškėjo tamsi atžalų paėmime dalyvavusio T. Ismailovo praeitis.

Vyras buvo nušalintas nuo vyriausiojo vaiko teisų specialisto pareigų, nors Socialinės apsaugos ir darbo ministras Linas Kukuraitis pareiškė, kad tarnyboje negali dirbti tik tam tikrą teistumą turintys asmenys. Tiesa, kadangi, kaip aiškėja, T. Ismailovas įdarbintas ne valstybės tarnybos pagrindu, teoriškai darbo apribojimai dėl teistumo jam galėtų iš viso negalioti.

Papildyta

Kauno miesto savivaldybė „Kas vyksta Kaune“ informavo, kad dėl demonstruojamos nacistinės simbolikos T. Ismailovo atžvilgiu vyko teismai, tačiau įstatymo sargai draudžiamų ženklų ant vyro balkono neįžvelgė.

Kalbant apie neteisėtai pastatytą stoginę, savivaldybės Teisės ir konsultavimo skyriaus vedėjos Rūtos Šimkaitytės-Kudarauskės teigimu, T. Ismailovas bandė paduoti savivaldybę į teismą dėl seniūno įpareigojimo nugriauti nelegalų statinį.

„Regionų apygardos administracinio teismo Kauno rūmai jo skundo nepriėmė nagrinėti. Asmuo yra pateikęs atskirąjį skundą. Rytoj (antradienį, lapkričio 6 d. – „Kas vyksta Kaune“) jį nagrinės Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas“, – sakė R. Šimkaitytė-Kudarauskė.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA