Popiežiaus vizito metu Kaune – didžiuliai eismo ribojimai | Kas vyksta Kaune

Popiežiaus vizito metu Kaune – didžiuliai eismo ribojimai

DELFI nuotr.

Antradienį Kauno miesto savivaldybėje susirinkusi Eismo saugumo komisija aptarė esminius ribojimus, kurie miesto gatvėse bus įvesti popiežiaus Pranciškaus vizito metu. Nors Katalikų Bažnyčios vadovas Kaune viešės rugsėjo 23 d., įvairios gatvės bus blokuojamos visą savaitgalį, o miestas sulauks neregėto skaičiaus tikinčiųjų ir smalsuolių.

Dviem dienom taps pėsčiųjų zona

Ribojimų planą posėdyje pristatęs Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato (VPK) Kelių policijos valdybos Kelių patrulių kuopos vadas Ramūnas Kemzūra priminė, kad į Santakos parką, kur laikys šv. Mišias, popiežius atvyks sekmadienį, 9.30 val., o išvyks 16 val.

Jau rugsėjo 22 d. policija perims Senamiesčio patikrinimą, perimetras bus blokuojamas nuo 8 val. iki pat rugsėjo 23 d., 17 val. Tuo metu čia įvažiuoti negalės nei gyventojai, nei aptarnaujantis transportas – automobiliai bus tik išleidžiami. Beje, galimi vienos-dviejų valandų nurodytų laiko rėmų nuokrypiai.

Eismas uždaromas bus penkiuose pagrindiniuose taškuose: Jonavos gatvėje prieš „Iki“ (ties Nerimi) ir už parduotuvės, Šv. Gertrūdos-Šauklių gatvių sankryžoje, M. Daukšos gatvėje ir Aleksoto gatvėje.

Aptarus su savivaldybe, policija taip pat aklinai blokuos A. Mackevičiaus ir Gimnazijos gatvių sankirtą, Puodžių gatvę iš abiejų pusių, be abejo, patekti automobiliu nebus galima ir į Rotušės aikštę. Šis perimetras bus saugomas iki pat popiežiaus vizito pabaigos.

Šeštadienio vakarą ribojimų ratas plėsis

Šeštadienį, atvėrus vartus ir pradėjus leisti žmones į Santakos parką, uždarymo apimtis bus smarkiai didinama: blokuojamas eismas Jurbarko-Brastos ir Šauklių-Jonavos gatvių, Laisvės alėjos-Savanorių prospekto, Birštono gatvės-Karaliaus Mindaugo prospekto bei Užnemunės-H. ir O. Minkovskių-Veiverių gatvių sankirtose.

Į šį perimetrą pateks tik visuomeninis transportas, taksi, saugos tarnybų automobiliai ir kurijos išduotų oficialių leidimų turėtojai. Minėtus ribojimus šeštadienį taikyti planuojama nuo 22 val.

Visgi policijai matant, kad eismas šioje zonoje itin intensyvus jau 19 val., pajėgos bus pasiruošusios į išplėstą perimetrą pereiti nuo 18 val. Prognozuojami itin dideli transporto priemonių srautai – pareigūnai sieks, kad miesto centras neužsikištų sustatytais automobiliais, kuriuos prireikus patraukti, savininkus vėliau būtų sunku surasti.

Nerekomenduojama link centro važiuoti ir Karaliaus Mindaugo prospektu – privažiavus prie Birštono g. sankryžos, automobiliai tiesiog bus apsukami. Apskritai, visose ribojimų vietose numatyti nuvažiavimai, kad „atsirėmę“ į blokus, vairuotojai neatsidurtų aklavietėje – transporto priemonės bus nukreipiamos atgal.

Atkirstas Savanorių prospektas

Šeštadienį, nuo 23 val., papildomos pajėgos bus išdėstomos Savanorių prospekte. Čia eismas policija ribos dviem etapais, kai gatve numatoma popiežiaus kortežo kelionė: 8.30-9.30 val. ir 15.30-16.30 val. Kol Santakoje vyks mišios ir popiežius bus miesto centre, prospektą bus galima kirsti bei kažkiek juo judėti.

Judėjimas Savanorių prospektu bus gerokai suvaržytas / Archyvo nuotr.

Numatoma, kad visose sankryžose dirbs pareigūnai, kurie pagal nurodymus draus eismą Savanorių prospektu – nuolatinių blokų išdėstyta nebus. Pėstiesiems judėti važiuojamąja dalimi, kirsti gatvę nurodytais laiko intervalais taip pat bus draudžiama.

Ribojimai gali būti keičiami priklausomai nuo eismo srautų, pradedami taikyti anksčiau ir tęstis ilgiau. „Svarbiausia – kad iš kitų miestų atvykstantys į renginį žmonės turėtų net neplanuoti patekti į Savanorių prospektą ar juo pravažiuoti. Kauniečiams šios eismo arterijos taip pat derėtų vengti“, – Eismo saugumo komisijos posėdyje įspėjo R. Kemzūra.

Autobusus ir automobilius kreips į kelias vietas

Kauno savivaldybės Transporto ir eismo organizavimo skyriaus vedėjas Paulius Keras pridėjo, kad į Senamiestį patekimas bus ribojamas pagal policijos sudarytą schemą, tačiau Šauklių, Šv. Gertrūdos, Birštono, Gimnazijos gatvėmis galės važiuoti viešasis transportas ir autobusai, atvežę į renginį grupes.

Atvežti žmonės bus išlaipinti Gimnazijos ir Birštono gatvėse. Tuomet keleivinės transporto priemonės važiuos arba į „Kauno autobusų“ aikštelę Raudondvario plente, arba į S. Dariaus ir S. Girėno aerodromą Aleksote, kur bus statomos.

Pagrindinė lengvųjų automobilių statymo vieta atvykusiems iš kitų miestų – taip pat S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas. Aerodrome tikimasi sutalpini 20-25 tūkst. lengvųjų automobilių ir apie 500 autobusų. Transporto priemonės bus nukreipiamos ir į A. Stulginskio universiteto prieigas (2 tūkst. automobilių) bei „Megos“ aikštelę (3 tūkst. automobilių), iš kurių autobusai veš į miesto centrą.

Pasivaikščiojimai po žavingą Vilijampolę ir Aleksotą

„Kauniečiams patariama nuosavais automobiliais nevažiuoti į miesto centrą, nes galimybės pasiūlyti stovėjimo vietų tokiam kiekiui žmonių nėra“, – sakė P. Keras, nurodęs, kad Kauną gali užplūsti net iki 300 tūkst. atvykėlių.

Visą sekmadienio naktį važiuos viešasis transportas: bus paleisti papildomi 10 naktinių maršrutų, vešiančių 20 minučių intervalais. Miestiečiams siūloma rinktis visuomeninį transportą, kuriuo, beje, bus galima naudotis nemokamai (detalius maršrutus rasite čia) arba ateiti tiesiog pėsčiomis.

Atminti galima ir dviračiu – tiesa, patekti šia transporto priemone į blokuojamą Senamiesčio perimetrą greičiausiai nebus galima, bet įveikti šeštadienio vakarą platesniu ratu iškeltas užkardas kauniečiai turėtų. Savivaldybė dar svarsto dėl papildomų įrenginių ar rekomenduotinų vietų dviračiams prirakinti.

S. Dariaus ir S. Girėno aerodromas virs milžiniška automobilių stovėjimo aikštele / Archyvo nuotr.

Atvykėliams iš kitų miestų, palikusiems automobilius S. Dariaus ir S. Girėno aerodrome, iki Senamiesčio teks kulniuoti. „Tai yra didelio masto renginys, pėsčiomis teks paeiti visiems. Kituose miestuose vykstant popiežiaus vizitui visiškai normalu paėjėti 15 km, čia – 2-3 km“, – Eismo saugumo komisijos posėdžio dalyviams dėstė P. Keras.

Galiausiai, autobusams įvažiuoti į centrą paimti žmonių nebus galimybės, kadangi sulaipinti žmones užtrunka bent keliskart ilgiau nei išlaipinti, dėl didžiulio transporto ir žmonių srauto Senamiestyje susidarytų grūstis.

Žada legalizuoti vairuotojų viražą Akademijoje

Posėdyje atkreiptas dėmesys ir į pastaruoju metu vykdomus kelio darbus ant Česlovo Radzinausko tilto. Rugpjūčio pabaigoje čia pradėjus remontuoti deformacines siūles ir uždarius vieną eismo juostą, judant nuo Akademijos nuolat formuojasi didelės spūstys.

[susije_video kurie=””]

Visgi darbus dabar tvarkomoje tilto juostoje planuojami baigti iki rugsėjo 21 d., o pratęsti jie bus po popiežiaus vizito. Pastebėta, kad šiuo metu daugelis eismo dalyvių, sukančių link Užnemunės gatvės, nuo Akademijos viaduko trečia juosta esą važiuoja neleistinai – planuojama ja laikinai nukreipti automobilius į Kauno centrą didesniam pralaidumui.

***

Rugsėjo 22-23 d. Lietuvoje viešintis popiežius aplankys Vilnių ir Kauną. Šeštadienį Vilniuje jis lankysis S. Daukanto aikštėje, prie Aušros Vartų, Katedros aikštėje, kur vyks Jaunimo susitikimas, o po jo keliaus į Apaštalinę nunciatūrą.

Sekmadienį popiežius išvyks į Kauną, kur Santakos parke laikys šv. Mišias, Kauno kurijos rūmuose pietaus su vyskupais, Kauno arkikatedroje susitiks su dvasininkais. Po to Šventasis Tėvas grįš į sostinę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA