Vyčio skulptūros atidengimo ceremonija prie Kauno pilies (tiesioginė transliacija) | Kas vyksta Kaune

Vyčio skulptūros atidengimo ceremonija prie Kauno pilies (tiesioginė transliacija)

R. Tenio nuotr.

Štai ir išmušė ta diena – iš Vilniaus pasukusi į Kauną, pasileidusi Ukrainon ir grįžusi atgal, Vyčio skulptūra „Laisvės karys“ pasirodys kauniečiams ir miesto svečiams visu gražumu. Kviečiame stebėti tiesioginę skulptūros atidengimo transliaciją iš Kauno pilies prieigų portale „Kas vyksta Kaune“.

Liepos 5 d., Valstybės dienos išvakarėse, 18.30 val., Kauno pilies kieme prasidės iškilminga paminklo „Laisvės karys“ atidengimo ceremonija. Jeigu atvykti negalėsite, stebėkite renginį portale „Kas vyksta Kaune“.

Tiesioginės transliacijos pradžia nuo 18 val.

Atidarymo iškilmėse sveikinimo žodį tars Jo Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, Lietuvos Respublikos Seimo Pirmininkas prof. Viktoras Pranckietis, Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis, savo įžvalgomis dalinsis skulptūros autoriai: Nacionalinės kultūros ir meno premijos laureatas prof. Arūnas Sakalauskas, skulptoriai iš Ukrainos Oles Sydoruk ir Boris Krylov.

O specialią staigmeną atidarymo proga renginio dalyviams padovanos „Kauno aeroklubas“, kuriam priklausantys lakūnai danguje atliks nepaprastą skrydį ir sukurs iškilmingą reginį. Taip pat vyks apdovanojimų ceremonija.

Po skulptūros atidengimo renginio kauniečiai bus pakviesti į Kauno pilies lomoje vykstantį festivalio „Operetė Kauno pilyje“ koncertą „Pilies muzika“, kuriame skambės išskirtinai lietuviška muzika.

Vyčio skulptūros „Laisvės karys“ kelias į Kauną

Portalo skaitytojams primename, kad Vilniuje, Lukiškių aikštėje, turėjusį iškilti „Laisvės karį“, kuris tik per plauką pralaimėjo partizanų bunkerio pavidalo paminklui, išskėstomis rankomis pasitiko Visvaldas Matijošaitis, o šią idėją labai palaikė Jo Ekscelencija Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus, kuris taip pat yra kaunietis.

2017-ųjų pabaigoje Vyčio paramos fondas, skulptūros autorius Arūnas Sakalauskas ir Kauno meras sukirto rankomis – oficialiai paskelbta, kad Vytis stos piestu Laikinojoje sostinėje.

Ukrainoje pradėta ruoštis paminklo liejimo darbams – Kaune tuo metu spręsta, kur skulptūra turėtų iškilti. Miestiečiai, galėję rinktis tarp Nemuno salos, Santakos parko ir Kauno pilies prieigų, nusprendė, kad geriausiai raitelis „jaustųsi“ prie pilies.

Gegužę Kaune pradėta įrenginėti paminklo vieta, o maždaug 7 metrų aukščio bronzinį „Laisvės karį“ pavyko išlieti laiku ir birželio pabaigoje kūrinys atvežtas prie seniausių miesto mūrų, kur užbaigti jo montavimo darbai. Realistinės figūratyvinės stilistikos skulptūra prie Kauno pilies įkurdinta ant tamsaus granito šešių metrų skersmens sferos.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA