Praskaidrino universiteto rutiną: tarp tūkstančių jaunuolių Strasbūre – žvilgančios akys iš Kauno | Kas vyksta Kaune

Praskaidrino universiteto rutiną: tarp tūkstančių jaunuolių Strasbūre – žvilgančios akys iš Kauno

D. Biržiečio nuotr.

Pirmomis birželio dienomis Europos Parlamento (EP) nariai savo kėdes užleido jaunimui iš viso Senojo Žemyno – Strasbūre į Europos jaunimo renginį (European Youth Event arba EYE) sugužėjo daugiau kaip 8 tūkstančiai aktyvių jaunuolių. Be abejo, patogių parlamentarų krėslų čia neužteko – buvo uzurpuotos visos EP erdvės ir prieigos, o karštų diskusijų katile skambėjo ir balsai iš Kauno.

Birželio 1-2 d. ES institucijų sostinėje trečią kartą organizuotame renginyje Lietuvai atstovavo aštuonios jaunimo grupės. Dvi jų – iš Kauno, viena šių dviejų – Europos studijas kremtančių Kauno technologijos universiteto (KTU) trečiakursių, kuriuos Strasbūre prakalbino „Kas vyksta Kaune“.

Ištrūko iš universiteto rutinos

Į masinį sambūrį, skirtą jaunimo diskusijoms apie Europos Sąjungos (ES) problemas ir ateitį, grupiokus iš Kauno vykti pastūmė įvairūs motyvai – nuo siekio pritaikyti žinias ir išmokti kai ką naujo iki svajonių aplankyti įspūdingą EP ant Reino kanalų krantų.

Šalia EP plytintis vanduo institucijos pastatui suteikia ypatingą efektą / D. Biržiečio nuotr.

Tai galėjo likti svajonėmis ir nepasiektais tikslais, jeigu ne aktyvistė Rasa, kaip sakė, visus įtraukusi į šį reikalą, paskatinusi atvažiuoti, pasižiūrėti, kokios nuotaikos Europoje, ką kalba jaunimas.

„Aišku, padirbėti ir bakalaurui, – nusijuokė mergina. – Aš Parlamente jau, berods, ketvirtą kartą – dar mokykloje pradėjau lankyti ES institucijas.“

Maksimiljanas sakė atvykęs į Strasbūrą su draugais ir kolegomis, nes norėjo ištrūkti iš universiteto darbų rutinos, o Kostas troško kada nors aplankyti EP.

„Čia pavyko atvažiuoti dėl to, kad Rasa visus subūrė, suorganizavo kelionę, o aš prisijungiau“, – kalbėjo KTU studentas, pridūręs, kad labai džiaugiasi čia esąs. Nusivylusių vizitu grupelėje nebuvo matyti.

Dėstytojų pažadus ėmėsi pildyti patys

„Kai stojome į universitetą, dėstytojai sakė „oi, mes važiavome į Parlamentą, čia mes buvome, čia mus (Antanas – „Kas vyksta Kaune“) Guoga vežė ir t. t.“ Antras kursas – dar niekas niekur neveža, neplanuoja. Pamačiau, kad yra toks renginys – European Youth Event – jis nemokamas, reikia padengti tik kelionės ir gyvenimo išlaidas. Tada tariau „tai jau patys nuvažiuosime“ – taip ir susiorganizavome“, – pasakojo Rasa.

Iš viso jos mobilizuotoje grupėje buvo devyni KTU studentai, taip pat prisijungė du vilniečiai. Renginius, kurių iš viso vyko per 200, jaunuoliai stengėsi pasiskirstyti, kad kuo daugiau visko aprėptų, išgirstų aktualias temas narpliojant įvairius žmones. „Kiekvienas ėjo, kur norėjo, tačiau interesai, žinoma, išsiskyrė“, – mestelėjo Mantas.

Tarp pasirinktų temų – pristatymai, diskusijos, dirbtuvės apie dalijimosi ekonomiką, Sąjungos bei Europos švietimo ir mokyklų ateitį, Brexit, kultūros paveldą, elektroninį portfelį ir netradicinį CV, skaitmenizacijos procesus.

Visgi dalis planų sugriuvo dėl šeštadienio naktį Strasbūre praūžusios audros, kuri nuniokojo šalia EP išdygusią „Yo!Fest“ stovyklą ir privertė organizatorius atšaukti daugelį čia numatytų renginių.

Architektūra, dviračiai ir ES kalvė

Kokius įspūdžius neabejingo jaunimo akis atsukęs suvažiavimas paliko Europos tyrėjams ir europietiškų vertybių propaguotojams iš Kauno? Pirmiausia, žinoma, įstrigo Reino vandenyse dailiai atsispindinčios Strasbūro linijos.

„Elzasas yra geriausia Prancūzijos dalis – švariausia, tvarkingiausi, mano manymu, įdomiausia architektūra. Senų medinių kelių aukštų namukų ir gotikinių statinių mišinys“, – tvirtino Maksimiljanas.

Nusisukus nuo gotikos šedevro – Strasbūro katedros – medinė architektūra / D. Biržiečio nuotr.

Anot gardžiai bendramokslius prajuokinusio Manto, svarbiausia, kad dviratininkai laikosi Kelių eismo taisyklių ir važinėja labai tvarkingai. Ne taip, kaip Lietuvoje, kur laksto per raudonus šviesoforus, kai reikia, važiuoja perėjomis, kai reikia, vėl juda gatve.

Zujantys dviratininkai, vinguriuojantys tramvajai ir tautas jungiantys tiltai – Strasbūro vizitinės kortelės dedamosios / D. Biržiečio nuotr.

„Strasbūras yra Europos širdis – kai atvažiuoji į šį miestą ir matai Roberto Šumano, Žano Monė, kitų ES tėvų gatves, pasijauti esąs pačiame Sąjungos centre. Kultūra labai europietiška – iškart akivaizdu, kad čia ta vieta, kur verda visas veiksmas. Europos studijose sužinai apie ES teisėkūros procedūras, institucijų veikimą, bet atvykęs ir pamatęs tai gyvai visai kitaip viską suvoki, – kalbėjo Rasa ir įvertino perspektyvą kada nors tiesiogiai prisidėti prie šio veiksmo.

– Pilnai įsidarbinti ES institucijoje labai sudėtinga – trunka gal dvejus metus, reikia išlaikyti įvairius egzaminus. Iš tikro, turi labai savimi pasitikėti. Galvojame apie stažuotes, praktikas.“

Yra galimybės, jeigu yra entuziazmo

Kalbant apie tai, kiek universitetas prisideda prie tokių praktinių užsiėmimų, tiesioginių pažinčių su ES, merginos teigimu, daug kas priklauso nuo pačių studentų iniciatyvos.

„Būna, atvažiuoja kviestinių svečių iš EP, Europos informacijos biuro, Vartotojų centro. Bet apriboja tai, kad negalime gauti Erasmus+ finansavimo stažuotėms kokiose nors ES institucijose. Tam yra atskiri konkursai, kuriuose didžiulės atrankos ir nelengva juos laimėti. Beje, Europos studijos KTU panaikintos – teliko antrakursiai, esame nykstanti rūšis“, – aiškino Rasa.

Norint nuvažiuoti kažkur toliau, ką nors didesnio nuveikti, žinoma, didelę reikšmę turi finansai, bet pačiam griebus jautį už ragų, kaip padarė KTU studentų grupė, pastangos duoda vaisių.

„Jeigu ateini, pasakai, kodėl tau reikia ten dalyvauti, pagrindi išlaidas, universitetas laisvai duoda finansavimą. Tik parvykęs turi palaikyti grįžtamąjį ryšį, parodyti, ką nuveikei – turbūt rašysime straipsnį, reikės atsiskaityti“, – šypsojosi pašnekovė. „Kad universitetas nemestų pinigų į balą“, – kiek tiesiau paantrino Mantas.

Apsilankymas lėmė pasirinkimą

Nuo mokyklos laikų įvairiose programose, tarp jų – verslumo ugdymo, Junior Achievement, dalyvavusi Rasa pasakojo, kad norėjo susitikti ir šio projekto žmonės. Į EYE atvyksta įvairiausių organizacijų grupės, yra proga vėl pasimatyti su jų atstovais.

„Kai pirmą kartą, būdama dešimtokė ar vienuoliktokė, su klasiokais atvažiavau į EP, pamačiau, kokie žmonės čia žingeidūs, plačių pažiūrų. Tai sužavėjo ir pagalvojau, kad visai ir aš norėčiau tos europinės prieigos“, – mintimis į praeitį sugrįžo KTU studentė.

Iš to renginio ji parsivežė plakatą, kuris visą laiką kabojo virš rašomojo stalo. Kai reikėjo rinktis, kur stoti, mergina buvo neapsisprendusi, kitus dalykus rašė aukščiau, tačiau į Europos studijas balas buvo geresnis ir pasirinkimą pakeitė. „O po to sugalvojau, kad plakatas nulėmė pasirinkimą – atsidūriau čia visai netyčia“, – juokėsi Rasa.

Anot jos, kai sėdi savo dėžutėje Kaune, atrodo, kokie Strasbūre visi kieti – ir kalbą moka, ir viską puikiai išmano. „Bet atvažiavęs čia pamatai, kad žmonės lygiai tokie patys ir nereikia nieko bijoti. Smagu būti to renginio dalimi, prisidėti prie idėjų, išgirsti, kas čia vyksta, kokios nuotaikos ir kokią Europos ateitį mato jaunimas“, – svarstė bendraminčius į Prancūziją vykti paskatinusi aktyvistė.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ žurnalisto kelionę į Strasbūre birželio 1-2 dienomis vykusį „European Youth Event“ iš dalies apmoka Europos Parlamentas, straipsnio turiniui tai įtakos neturi. 

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA