Naujovės Kauno viešajame transporte: turėtų švelnėti kontrolierių ir keleivių santykiai | Kas vyksta Kaune

Naujovės Kauno viešajame transporte: turėtų švelnėti kontrolierių ir keleivių santykiai

Kauno autobusų nuotr.

Nuo šiandien Kauno viešojo transporto kontrolieriai, prižiūrintys, ar keleiviai autobusais ir troleibusais keliauja sumokėję už važiavimą, patikrinimų metu su savimi turės įjungtą nedidelę vaizdo kamerą. Specialiais diržais prie uniformos pritaisyta įranga kontrolierių darbo metu filmuos ir įrašinės visus atliekamus veiksmus.

Kontrolieriams dirbti su vaizdo kameromis leidimus išdavė Valstybinė duomenų apsaugos inspekcija. Apie tai, kad patikros procesas filmuojamas, keleivius informuos ant kontrolierių aprangos priklijuoti specialūs lipdukai su užrašu „Asmenų ir turto apsaugos tikslu vykdomas vaizdo stebėjimas“.

„Ši darbo sritis neretai iššaukia ginčytinas situacijas ir abiejų pusių nesusikalbėjimą. Tikimės, kad vaizdo kameros kelionės bei bilietų tikrinimo metu leis saugiau pasijusti tiek keleiviams, tiek patiems kontrolieriams, o išsaugoti įrašai ne tik padės greičiau ir objektyviau išnagrinėti ginčytinas situacijas“, – teigė bendrovės „Kauno autobusai“ Administracijos ir personalo departamento vadovas Mindaugas Klimašauskas.

Be abejonės, anot jo, įranga suteiks ir galimybę pagerinti kontrolės procedūrų kokybę bei užtikrinti maksimaliai kokybišką klientų aptarnavimą.

Kaip pasakojo M. Klimašauskas, šią idėją pakišo kolegos iš Vilniaus. Jie kameras įsidiegė maždaug prieš pusmetį ir šis sprendimas pasiteisino – apie perpus sumažėjo skundų, konfliktinių situacijų. Vaizdo įrašymas drausmina ir „Kauno autobusų“ darbuotojus, ir pažeidėjus.

„Kai dvi šalys konfliktuoja, viena rašo savo, kita – savo, leidžiamasi į interpretacijas. Mums, sėdintiems kabinete, vėliau situaciją sunku įvertinti. Svarstant skundą, peržvelgus įrašą pasidarys aišku, kaip vystėsi konkreti situacija, ar buvo pavartoti kokie nors žodžiai, veiksmai. Priemonė padės priimti tinkamą sprendimą: ar bausti savo darbuotoją, ar neteisus „zuikis“, – kalbėjo Administracijos ir personalo departamento vadovas.

Kameromis bus aprūpinti absoliučiai visi kontrolę viešajame transporte vykdantys darbuotojai, taip pat ir papildomu akumuliatoriumi, užtikrinsiančiu įrangos veikimą jeigu išsikrautų pagrindinis. Grįžusi į biurą, pamaina kamerą padės ant specialaus stendo, kuris vaizdo įrašą perkels į serverį. Įrašai bus saugomi 10 dienų.

Kontrolieriams, pasak pašnekovo, didelių iššūkių ši priemonė nemes – tik paspausti mygtuką, kad įsijungtų ir pradėtų filmuoti, o po to padėti ant stendo, kur duomenys bus perduoti automatiškai.

Dėl pažeisto privatumo pagrįstų pretenzijų irgi neturėtų kilti. „Turime Valstybinės duomenų apsaugos inspekcijos išduotą licenciją, visas saugos garantijas. Duomenų tikrai neplatinsime, bet įvykus konfliktui, prie dviejų šalių ir mes žiūrėsime įrašą, o galbūt jį reikės perduoti ir policijai. Tačiau veikiama bus pagal visas taisykles“, – tikino M. Klimašauskas.

„Kauno autobusai“ primena, kad nuo lapkričio keleivinio transporto kontrolės paslaugas Kaune užtikrina bendrovė „Dorsimus“, artimiausiu metu teiksianti ir saugos paslaugas, t. y., kilus konfliktinei situacijai transporte, bendrovės saugos ekipažas operatyviai reaguos į vairuotojo SOS pranešimą ir, prisistatęs į vietą, padės išspręsti kilusį incidentą. Kontrolės paslaugas užtikrina 11 kontrolierių.

Vaizdą įrašančios kameros bus naudojamos kiekvieno patikrinimo metu. Filmuojama bus ir keleivių kontrolės autobusiukuose, surašant pažeidėjams administracinio nusižengimo (AN) protokolą, pagal kurį skiriama bauda.

„Kauno autobusai“ 2017 m. gavo 34 viešojo transporto keleivių skundus dėl kontrolierių veiksmų. Per metus keleiviams sutaršyta 4 666 vnt. administracinio nusižengimo protokolų, daugiausia – už važiavimą be bilieto arba važiavimą su nuolaida nepateikus lengvatą įrodančių dokumentų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA