Meningokokas: kokie organizmo signalai gali pranašauti apie šią infekciją? | Kas vyksta Kaune

Meningokokas: kokie organizmo signalai gali pranašauti apie šią infekciją?

delfi.lt 2017/10/16 11:16
Kauno klinikinės ligoninės nuotr.

Meningokokinė infekcija – tai staigi ir galimai gyvybei pavojinga liga. Ši liga yra pagrindinė meningito (galvos ir stuburo smegenų dangalų infekcijos) ir sepsio (kraujo užkrėtimo, kai infekcija patenka į sisteminę kraujotaką) priežastis.

Meningokokinę infekciją sukelia bakterijos Neisseria meningitidis dar vadinamos meningokokais, rašoma pranešime spaudai.

Liga progresuoja labai greitai ir gali pasibaigti mirtimi praėjus 24-48 valandoms nuo pirmųjų simptomų atsiradimo.

Visame pasaulyje meningokokinę infekciją sukelia šešios N. meningitidis bakterijų serogrupės: A, B, C, W-135, X ir Y2,3. B serogrupės N. meningitidis yra pagrindinė meningokokinės infekcijos priežastis Europoje, šios bakterijos sukelia daugiau nei 80 proc. visų meningokokinės infekcijos atvejų kūdikiams.

Pradiniai meningokokinės infekcijos simptomai dažnai yra nespecifiniai ir panašūs į peršalimo, tad net ir sveikatos priežiūros specialistui gali būti sunku diagnozuoti šią ligą ankstyvuoju etapu. Per pirmąsias 4–8 valandas kūdikiai gali būti mieguisti, neturėti apetito arba jų apetitas gali būti sumažėjęs, jiems gali pasireikšti karščiavimas, pykinimas, vėmimas, irzlumas ir kojų skausmas.

Visais šiais simptomais gali skųstis ir vyresni vaikai. Klasikiniai simptomai, pavyzdžiui, kaklo sustingimas, šaltos rankos ir kojų pėdos, jautrumas šviesai ir hemoraginis bėrimas (raudonomis arba violetinėmis dėmėmis), atsiranda vėlesniuoju ligos etapu, tad gyvybę išsaugantis gydymas gali būti uždelstas.

Kūdikiai ir paaugliai priklauso padidintos rizikos grupei. Didžiausia rizika susirgti šia liga kyla kūdikiams. Meningokokinė infekcija gali būti gydoma antibiotikais, tačiau svarbu, kad būtų greitai pradėta gydyti.

Dalis vaikų pasveiksta nuo meningokokinės infekcijos be rimtų pasekmių8. Tačiau net ir taikant tinkamą gydymą 1 iš 10 atvejų gali baigtis mirtimi, o 1 iš 5 po šios ligos išgyvenusių pacientų gali išsivystyti fizinė ar protinė negalia visam gyvenimui.

Meningokokinė infekcija yra mirties ir neįgalumo, kurių galima išvengti, priežastis tiek išsivysčiusiose, tiek besivystančiose šalyse. Kiekvienais metais visame pasaulyje pasitaiko apie 1,2 mln. meningokokinės infekcijos atvejų, iš kurių 65 700 baigiasi mirtimi.

Europoje daugiausiai meningokokinės infekcijos atvejų sukelia B serogrupės bakterija Neisseria meningitidis15. Lietuva sergamumu šia infekcija išsiskiria iš Europos šalių. Lietuva pirmauja Europos Sąjungoje pagal meningokokinės B infekcijos atvejų skaičių 100 tūkst. gyventojų.

Lietuvoje 2016 metais registruoti 75 ligos atvejai. 7 iš jų baigėsi mirtimi, 5 iš kurių buvo vaikai iki penkerių metų amžiaus. 2017 m. sausio-rugpjūčio mėnesiais Lietuvoje buvo nustatyti 58 meningokokinės infekcijos atvejai, iš jų 7 baigėsi mirtimi. Vilniaus apskrityje nuo sausio iki rugpjūčio nustatyti 37 meningokoko atvejai, iš jų 6 mirties.

Lietuvoje nuo meningokokinės B grupės infekcijos pradėta skiepyti 2014 metais. Kasmet tėvų ir globėjų lėšomis paskiepijama vis daugiau vaikų. Užkrečiamųjų ligų ir AIDS centras (ULAC) skaičiuoja, kad 2015 m. paskiepyti 1045 asmenys, 2016 m. – jau 13 604. Lyginant praėjusių ir šių metų pirmuosius pusmečius, 2017 m. paskiepyta beveik dvigubai daugiau asmenų, t.y. 2016 m. pirmą pusmetį – 3 742, o per tą patį šių metų laikotarpį – 7 121 asmuo.

Daugiau naujienų skaitykite čia.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA