Vyriausybei neskyrus lėšų stadiono rekonstrukcijai, iš kauniečių bus renkama nauja rinkliava (Balandžio 1-osios pokštas) | Kas vyksta Kaune

Vyriausybei neskyrus lėšų stadiono rekonstrukcijai, iš kauniečių bus renkama nauja rinkliava (Balandžio 1-osios pokštas)

Asociatyvi / Kaunas.lt nuotr.

Balandžio 1-osios pokštas

Savaitės viduryje, trečiadienį, Vyriausybė paskelbė verdiktą – lėšos S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijai Kaune šiemet skiriamos nebus. Nepaisant to, miesto savivaldybė teigia pradėsianti suplanuotus darbus jau šį rudenį. Tačiau perskaičiavus galimą skirti finansavimą paaiškėjo, jog Kauno savivaldybė nepajėgs finansuoti rekonstrukcijos vien iš savo turimų resursų. Miesto mero sprendimu, prie tikslo įgyvendinimo privalės prisidėti kiekvienas kaunietis, nes tai vienintelis šansas į Kauną sugrąžinti tikrąjį futbolą.

„Prie S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos Kaune prisidėti bent keliais eurais privalės kiekvienas save gerbiantis kaunietis, nes jį pastatyti – Kauno garbės reikalas“, – sumanymą, kuriam artimiausiame tarybos posėdyje turės pritarti miesto politikai, komentavo Kauno miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Papildomų lėšų suskubta ieškoti, sulaukus neigiamo atsakymo dėl stadiono rekonstrukcijos iš premjero Sauliaus Skvernelio vadovaujamos Vyriausybės, kuri anksčiau negailėjo pažadų Kaunui ne tik dėl stadiono rekonstrukcijos, bet ir dėl ministerijų perkėlimo į Kauną. Dabar aiškėja, kad tai buvo tik dar vieni pažadai prieš rinkimus, o jais patikėjęs Kauno meras priverstas spręsti susidariusią situaciją, kad antras pagal dydį Lietuvos miestas neliktų prie suskilusios geldos.

Preliminariais skaičiavimais, visi rekonstrukcijos darbai kainuos 12-14 mln. eurų. Tiksli kaina paaiškės po statybos darbų konkurso, tačiau jau dabar aišku, kad miestas savo lėšomis stadiono rekonstruoti nesugebės ir kad darbai neįstrigtų, kaip nutiko su pradėtu statyti nacionaliniu stadionu Vilniuje, jau dabar ieškoma įvairių būdų, kaip užsitikrinti finansavimą.

Numatytoje rinkliavoje turės dalyvauti kiekvienas Kauno mieste gyvenamąją vietą deklaravęs žmogus. Minimali prisidėjimo prie S. Dariaus ir S. Girėno stadiono rekonstrukcijos suma – penki eurai. Lėšų šiam tikslui rinkimo schema paaiškės artimiausiomis savaitėmis, tačiau jau dabar svarstomi keli variantai. Realiausias – lėšas rinkti pasitelkiant naujuosius mokėjimo už stovėjimą įrenginius, kuriuose bus galima įnešti stadionui trūkstamas lėšas.

Naujuose įrenginiuose, kurie pagrindinėse miesto automobilių stovėjimo vietose turėtų atsirasti iki šių metų pabaigos, lėšas stadiono statyboms kauniečiai galės įnešti naudodamiesi grynais pinigais arba bankinėmis mokėjimo kortelėmis. Atliekant mokėjimą, reikės įvesti asmens kodą, kad pinigus įnešęs asmuo būtų identifikuojamas. Įdiegti šią funkciją naujuose mokėjimo aparatuose bus nesudėtinga, mat juose yra įrengtas liečiamas ekranas ir mikro kompiuteris su interneto ryšiu. Atliekant mokėjimą už stadiono rekonstrukcijos rinkliavą, bus galima prisidėti ir didesne suma.

Šiuo metu jau pradėta kurti ir specialios mobiliosios aplikacijos techninė specifikacija. Išmaniosios programėlės pagalba bus galima sumokėti rinkliavą neišeinant iš namų.

Kauno miesto valdžia planuoja, kad asmenys, prie stadiono rekonstrukcijos darbų prisidėję 1000 eurų ir daugiau, bus įamžinti specialioje garbės sienoje šalia stadiono.

Tikimasi, kad stadiono rekonstrukcijos darbams ženklų indėlį įneš ir Kauno verslo įmonės, kurioms meras žada papildomas lengvatas, tačiau kokios jos bus, kol kas nedetalizuojama.

Nuo privalomos rinkliavos bus siūloma atleisti asmenis iki 18 metų amžiaus, neįgaliuosius, taip pat garbaus amžiaus sulaukusius kauniečius.

Nevykdant šio savivaldybės numatyto įsipareigojimo,  pinigai esą bus išieškoti deklaruojant praėjusių metų pajamas. Teigiama, kad neprisidėjus prie stadiono statybų savanoriškai, bendradarbiaujant su Valstybine mokesčių inspekcija, bus įskaičiuotas papildomas 20 eurų mokestis tiems kauniečiams, kurie nepaklus rinkliavos už stadiono Kaune rekonstrukciją taisyklėms ir jos nesumokės savarankiškai.

Primename, kad savivaldybės įmonės „Kauno planas“ projektuotojai balandį turėtų baigti stadiono rekonstrukcijos techninį projektą, dar iki mėnesio užtruks jo ekspertizė, ją atlikus, Kauno miesto savivaldybė skelbs statybos darbų konkursą.

Savivaldybė darbus esą planuoja pradėti spalį ir pabaigti iki 2018 metų pabaigos.

Po rekonstrukcijos S.Dariaus ir S.Girėno stadione esančių vietų skaičius nuo 9,5 tūkst. padidės iki 15 tūkstančių. Techniniame projekte numatyta, kad visos tribūnos bus uždengtos stogu.

Stadionas pastatytas 1936 metais, 1969–1979 metais jis rekonstruotas.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA