Kauniečiai nustėro: istorinis žymaus žmogaus atminimas pakeistas reklamine iškaba | Kas vyksta Kaune

Kauniečiai nustėro: istorinis žymaus žmogaus atminimas pakeistas reklamine iškaba

Skaitytojų nuotr.

Valentino dieną kauniečiai nustėro, pamatę, kaip niokojama istorinio atminimo vieta. Vietoj ilgus metus ant namo senamiestyje kabėjusi atminimo lenta pakeista reklamine iškaba.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ redakciją antradienio popietę pasiekė informacija, kad Aleksoto gatvėje nuo namo nukabinta Juozui Tumui-Vaižgantui įrengta atminimo lenta. Vietoj jos darbininkai pakabino reklaminę iškabą „Diva“, kuri pristato vestuvinių paslaugų saloną.

Viešoje erdvėje pasirodžius informacijai apie istorinės atminties naikinimą Kaune, Kultūros paveldo departamentas prie Kultūros ministerijos informavo, kad pastatas Kauno senamiestyje, adresu Aleksoto g.10 yra įtrauktas į Kultūros vertybių registrą, jo unikalus kodas – 10393. Šio namo antrajame aukšte gyveno Juozas Tumas-Vaižgantas.

Kultūros paveldo departamento atstovai pranešė, kad Juozo Tumo-Vaižganto memorialinės lentos demontuoti nėra leidęs ir išorinės vaizdinės reklamos įrengimo projekto nėra derinęs. Dėl savavališkai atliktų darbų Kultūros paveldo departamento Kauno skyrius pradėjo tyrimą.

Portalo „Kas vyksta Kaune“ fotografas, nuvykęs į įvykio vietą, sutiko vietos gyventoją, kuri teigė, kad tai planuoti pokyčiai. Ji teigė, kad nors leidimai iki pabaigos nesuderinti, atminimo lentos vietoje planuojama įrengti įėjimo duris, o istorinis Vaižganto atminimas vėl atsidurs ant pastato, tik kitoje vietoje. Patalpų valdytojai teigė, kad istorinė lenta išvežta poliruoti.

Dėl esamos situacijos portalas „Kas vyksta Kaune“ pateikė užklausą miesto savivaldybei, kurios pavaldus Kauno miesto savivaldybės viešosios tvarkos skyrius, atliekantis reklaminių iškabų derinimo darbus Kauno mieste.

Savivaldybės pateiktame atsakyme pažymima, jog reklaminės iškabos projektas su savivaldybe derintas nebuvo. Dėl atminimo lentos nukabinimo savivaldybė oficialios informacijos neturi.

Juozas Tumas-Vaižgantas gimė 1869 m. rugsėjo 20 d. Iki pat mirties, 1933 m. balandžio 29 d. gyveno Kaune. Jis žinomas kaip garsus Lietuvos rašytojas, spaudos darbuotojas, literatūros istorikas, kritikas, visuomenės veikėjas, pedagogas, kunigas.

Pagal savo testamente užrašytą norą Vaižgantas palaidotas šalia Vytauto bažnyčios Kaune, nors irgi buvo išreiškęs pageidavimą amžinojo poilsio atgulti Marikonių koplyčioje Svėdasuose, kur yra gimęs.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA