Kauno Rudens mugė šiemet kardinaliai keičia veidą | Kas vyksta Kaune

Kauno Rudens mugė šiemet kardinaliai keičia veidą

R. Tenio nuotr.

Penktadienį Laisvės alėjoje startavo atsinaujinusi „Kauno mugė – Ruduo 2016“. Mugės renginiai šurmuliuos ir Senamiestyje, o šeštadienį Rotušės aikštėje okupuos maisto atvirame ore festivalis.

[galerija kiek=”20″]

Pirmą kartą čia prekiaujama ne tik tradicinėmis rudens gėrybėmis, bet ir rengiamos kultūrinės diskusijos, koncertai. Pasak naujųjų Rudens mugės organizatorių atstovo Dariaus Straigio, šiemet renginys bus išskirtinis, nes sujungs tradicinę mugę su kultūros lauku.

„Siekiame, kad „Ruduo 2016“ būtų tarsi rudens sezono atidarymo šventė visiems kauniečiams, – dalijosi mintimis D. Straigis. – Rugsėjį miestas atsigauna, čia suvažiuoja studentai, prasideda teatrų sezonas, o kaimo žmonės – ūkininkai rudenį turi ką pasiūlyti ir kuo pasidalinti su miestiečiais. Tad kviečiame rudens sezoną atidaryti kartu.“

Organizatoriai viliasi, kad šis naujas mugės formatas labiau patiks miestiečiams, kurie savaitgalį liks Kaune ne tik apsipirkti, bet ir įdomiai bei kultūringai praleisti savaitgalį.

D. Sraigis

Mugė vyks visą savaitgalį, tad progą apsilankyti turės kiekvienas. Penktadienį po pietų apsilankius Laisvės alėjoje, buvo matyti daugiau vaikštinėjančių ir besidominčių pirkėjų, nei perkančiųjų. Kalbinti jie tikino, kad kol kas susipažįsta su asortimentu, dažniausiai įsigyja maisto gaminių: mėsos, riestainių, medaus, daržovių ir kt.

Prekeiviai atviravo, kad kol kas prekyba vangoka, tačiau žmonės domisi, smalsauja, didžiausio piko laukiama šeštadienį, pagrindinę šventės dieną.

Mugė

Prekeivis Kostia Ivanov iš Latvijos praeiviams siūlo paskanauti migdolų su medumi, šokoladu ar česnakais. „Tai tradicinis latviškas gardumynas, jį šalyje gamina jau 200 metų, ypač mėgsta Jūrmalos šventėje. Pasigaminti gali kiekvienas, tereikia specialaus puodo, mat paprastoje keptuvėje – nepavyks. Beje, pastebėjau, kad lietuviai nelabai perka šį skanumyną, tikriausiai taupo pinigėlį, juk pinigais iš dangaus nelyja”, – svarstė latvis Kostia Ivanov.

Iš Kupiškio rajono atvykęs bitininkas Algirdas Vogulis prekiauja pievų medumi ir pastebi, kad šįmet medaus bitės sunešė mažiau, nei pernai. „Labiausiai perka šviežią medų, neretas kaupia atsargas žiemai, kai prasidės peršalimų sezonas. Medaus paskanauti sveika kasdien, bent po šaukštelį – tada jokios ligos nepuls”, – garantavo A. Vogulis.

Mugė

Kalendoriais prekiaujanti Vaiva pažymėjo, kad populiariausia preke šiandien tapo praktiškas plėšomas kalendorius, dėl kurio kainos sustojama pasiderėti bei lietuviškų pasakų knyga. „Prekės svyruoja nuo 1 iki 8 eurų, bet žmonės vis tiek derasi, nors jau ir nelabai yra kur, bet nuleidžiame”, – sakė Vaiva.

Riešutais prekiaujantis Edvardas Šileris iš Vilniaus vardijo ant prekystalio paklojęs bent dešimties rūšių riešutus bei kelių rūšių džiovintus vaisius.

„Graikiniai, pistacijos, karijų, bertoletijos, makadamijos ir kiti – atkeliauja iš skirtingų šalių. Toliausiai į Lietuvą keliauja makadamijos – plukdoma net iš Gvatemalos. Anakardžiai irgi užtrunka, kol atvyksta, mat apie mėnesį keliauja iš Tailando, iš pradžių patenka į Klaipėdos jūrų uostą, o tada pasklinda po šalį. Brangiausi riešutai – kedro ir makadamijų, lietuviai juos mėgsta”, – sakė E. Šileris.

Jis tikino, kad visus saldainius galima pakeisti džiovintais vaisiais, tarp jų – džiovintais rabarbarais, atkeliaujančiais iš vienos Lenkijos rabarbarų plantacijos. „Vaisiai sveikiau, nei saldainiai, o saldūs – abu”, – komentavo prekeivis.

Mugė

Prie miesto savivaldybės išsirikiavę lankytojų laukia greitosios medicinos pagalbos, policijos, gaisrinės specialistai. Jie turi savo programą.

Kalbintas Kauno apskrities priešgaisrinės gelbėjimo valdybos Civilinės saugos vyresnysis specialistas Adolfas Dembinskas pasakoja apie civilinę saugą, narų darbą. bei įspėjančias sirenas. Jis aiškino, kad Kaune yra 75 sirenos, iš jų 65 centralizuoto valdymo – tokios veikia paspaudus vieną mygtuką. Sirenos sukaukia iškart visame mieste.

„Sirenos įjungiamos dukart per metus: balandžio ir spalio mėnesiais, kai vykdomas perspėjimo sistemos patikrinimas, gyventojai apie tai informuojami iš anksto. Visgi, realiu nelaimės atveju, išgirdus sirenų kauksmą, pirmiausiai reikėtų įsijungti radiją, televiziją ir ieškoti informacijos, kas nutiko bei skubėti gelbėtis”, – sakė A. Dembinskas.

Šalia miesto sodo įsikūrusi koncertų zona. Penktadienį prezidentūros kiemelyje vyks A. Zemkausko kultūrinė diskusija, šeštadienį per Senamiestį nusiklos „Kultūros gatvė”, o Rotušės aikštėje – „Open Kitchen” kavinių po atviru dangumi prekeiviai.

Visas tris dienas bus pristatoma naujojo sezono teatrų, muziejų, koncertų salių programa, į mugės šurmulį įsijuns ir kavinių bei klubų šeimininkai.

PROGRAMA

PENKTADIENIS rugsėjo 9 d.

Muzikantų, atlikėjų pasirodymai:

Prie Miesto sodo

18 val. Vaikų ir jaunimo muzikos studija „Saulutė”

18.30 val. Moterų ansamblis „Guboja“

21 val. Festivalis KAUNAS PHOTO NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.

Prie Centrinio pašto

18 val. Folkloro ansambliai, Linago, Griežlė, Kauno bandonija.

Prie Vasario 16-osios g.
Kauno miesto savivaldybės Vinco Kudirkos viešosios bibliotekos programa. Knygų mainai. Tarpukario Kauno salonų kultūros tradicijos, vartant meno albumus, klausantis retro muzikos, piešiant ant veidų, fotografuojantis ir mėgaujantis kultūringais pokalbiais.

LR Istorinės  Prezidentūros sodelis
14 – 19 val. Kauno Europos kultūros sostinė. Projektas Ruduo – 2016
Laikinąją būstinę įsikuria „KEKS 2022“ kartu su bendruomenių laboratorija, su tikslu mugėje – rinkti informaciją apie miesto aplinką ir jo bendruomenes, bendrauti su miestiečiais.
17 val. Ryčio Zemkausko vedama atvira diskusija, kurioje rašytojas užduos dalyviams klausimą „Ką turi padaryti Kaunas, kad taptų kultūros sostine?“.

18 val. Literatūros ir kultūros leidinys „Nemunas“, avangardinio ir šiuolaikinio Kauno ženklas, kažkada plukdęs savo vandenimis jaunų žmonių kūrybą Vakarų kryptimi.
Susitikimas su „Nemuno“ žmonėmis, naujų planų ir idėjų pristatymas, avangardinio Kauno žadinimas.

Senamiestis

14-19 val. M. Daukšos g.5-1. Galerija-studija „Grafikos namai“. Atviros kūrybinės dirbtuvės, skirtos visiems  norintiems save išbandyti išbandyti grafikos srityje.Dirbtuvių metu miesto grafikai susitiks su miestelėnais, bendraus diskutuos apie miesto kultūrinį gyuvenimą.

18val. Viliniaus g. 12.  Kristinos Gedminaitės Ingram personalinės parodos atidarymas.

19 val. Vilniaus g.9. Prie restorano „Avilys“ Muzikantų pasirodymai

21 val. Festivalis  KAUNAS PHOTO – NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.
Galerija „Ars et mundus“ A.Mapu 20. Alono Štelmano tapybos paroda „Vienutė – amžinasis pavasaris”
Paroda veiks nuo 09.09 iki 10.20

Rotušės aikštė
21 val. Festivalis KAUNAS PHOTO – NAKTIS. Fotografijos projekcijos lauko ekranuose.

ŠEŠTADIENIS, rugsėjo 10d.

Prie „Miesto sodo“

12 val. Baltijos Wing Tsun Kung Fu Asociacija, pasirodymas. Laisva, interaktyvi programa su mugės dalyviais.
13 val. Dainos ir šokio studija Pasaka, vaikų koncertinė programa.
12 – 17 val. Kūrybinis procesas Kauniečiams ir svečiams. Irenos Mikuličiūtės dailės studija ir Kauno dailės instituto studentės: Daiva Tankevičienė, Laura Slavinskaitė, tapytoja Kristina Jatautaitė. 

14 – 20 val. „Kaunas Jazz ruduo“

Lindy hop ir salsos pamokos ir „Zumba Fitness“ treniruotė. Vakarą su trenksmu užbaigs “Kaunas Jazz Jam“, įvairių gatvės šokių stilių kovos, kuriose varžysis Lietuvos gatvės šokių stilių šokėjai, o nugalėtojų rinkimai bus perduoti į publikos rankas.

12-14 val. Didžiausios „Mugės Bobos“ kepimas. 

Prie Vytauto paminklo, priešais Kauno m. savivaldybę, amatų demonstravimas ir edukacinės veiklos.

Prie Centrinio pašto

Koncertas. Monika ir Justas

Gatvės muzikantų pasirodymai.

Senamiestis
„Kaunas Jazz ruduo“,  Vilniaus g. 9  ir  A. Mapų sankirta.  

Šeši džiazuojantys projektai – „Subtilu Z“, „Jazz Duo“, „Bete Smate“, Where the Bacs Come From“, „Silent Blast Qartet“, „Mood Selers“

Rotušės aikštė
11 – 21 val. „OPEN KITCHEN“ gatvės maisto kultūros projektas. Gyva muzika ir gera atmosfera po atviru dangumi. Įvairių pasaulio šalių virtuvės, muzika, čia pat gimstančios pažintys ir atradimai – viskas vienoje vietoje.

SEKMADIENIS, rugsėjo 10d.

Prie  Miesto sodo

12 val. VšĮ „Pramogų karalystė“ dainavimo mokyklos Kolektyvų „Linksmoji šypsena“, „Perliukas“, „Mažylis“ pasirodymai.

13 val. Kauno karate kiokušin klubo pasirodymai.

14 val. Sargėnų ir Vytėnų bendruomenės kapela „Šilas“

Gatvės muzikantų pasirodymai.

Senamiestis

12 val. Menų inkubatorius „Ars et mundus“ A. Mapu 20. Lėlių teatras „Nykštukas“. Spektaklis ,,Pagrandukas” bilietai parduodami 1 val. prieš spektaklį. Tai nuotaikinga pasaka apie nenuoramą pagranduką, iškeptą senelio gimimo dienos proga. Visi nuotykiai prasideda tuomet, kai pagrandukas nušoka nuo palangės ir nurieda miško pusėn.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA