Neveronių gyventojai triumfuoja: milžinišką projektą planuojama kreipti į Palemoną | Kas vyksta Kaune

Neveronių gyventojai triumfuoja: milžinišką projektą planuojama kreipti į Palemoną

Kas vyksta Kaune nuotr.

Trečiadienį Neveronių gimnazijoje jautėsi įtampa. Priimti tolesnį sprendimą, dėl gigantiškų geležinkelio linijos „Rail Baltica“ planų – šioje gyvenvietėje steigti 12 vėžių kelyną ir depą, susirinko aukšti valdžios pareigūnai ir bendruomenės atstovai. 

Po paskutinio balandžio pradžioje vykusio bendruomenės, geležinkelio „Rail Baltica“ direkcijos vadovo Antano Zenono Kaminsko ir poveikio aplinkai vertinimo studiją atlikusios bendrovės „Aecom” atstovo Manto Kaušylos susitikimo, buvo laukiama lemtingų sprendimų.

Nekantraujantiems Neveronių gyventojams Susisiekimo ministras Rimantas Sinkevičius pranešė ilgai lauktą žinią dėl geležinkelio planų.

„Manau, alternatyvų nagrinėjimas leis išvengti šio objekto Neveronyse”, – patikino R. Sinkevičius.

Svarbus visai Lietuvai

Ministras teigė, kad „Rail Baltica“ yra geležinkelio tinklo jungtis su Europos Sąjunga, o jo plėtros klausimas aktualus visai Lietuvai.

„Juk Lietuvoje šis europinės vėžės geležinkelis tęsiasi daugiau kaip 300 km ir kerta tūkstančius privačių žemių ar sklypų, juos padalindamas”, – sakė R. Sinkevičius.

Susisiekimo viceministras Saulius Girdauskas papildė, kad „Rail Balticos” vėžė yra naudingas statinys šaliai.

„Atsiveria naujos galimybės verslui, turizmui, saugumui.” Kartu jis pažymėjo, kad aptarnauti visą vėžę be kelyno ir depo – neišvengiama misija.

Neveronių seniūnė Aldona Petkevičienė sakė, kad Neveronių bendruomenė suprantanti, jog šis projektas labai reikalingas valstybei, tačiau turi būti atsižvelgiama ir į gyventojų interesus, ypač poveikį sveikatai.

„Geležinkelio vėžė tegul būna, o depo ir kelyno čia neturi būti”, – tvirtą požiūrį išreiškė A. Petkevičienė.

Taikosi į Palemoną

Kaip alternatyvią vietą depui ir kelynui steigti vietoj Neveronių, Susisiekimo ministras pasiūlė Palemoną.

„Tai labai svarstytina ir priimtina vieta, ten nuo seno yra kelynas, žmonės jau priratę prie geležinkelio”, – teigė R. Sinkevičius.

Jo manymu, tai geriausias variantas, kartu būtų sutvarkyti gyvenvietės griuvėsiai.

Susisiekimo ministras kartu su kitais politikais apsvarstė ir pateikė siūlymą poveikio aplinkai vertinimo studiją atlikusiai bendrovei „Aecom” išnagrinėti ir priimti sprendimą, dėl Palemono panaudojimo kelynui ir depui statyti.

Ministras susirinkusiai Neveronių bendruomenei sakė, kad tai siūlymas su prašymu nestabdyti proceso: „Nes jis turi vykti.”

Svarsto ir kitas alternatyvas

Susirinkę valdžios atstovai atskleidė, kad kelynui ir depui steigti ieškoma ir kitų alternatyvų, ne tik Palemonas.

Pasak ministro, svarstoma galimybė projektą kelti į Laisvąją ekonominę zoną arba rengti dar toliau nuo Neveronių – apie 8 km Jonavos link.

Kita siūloma alternatyva: projektą padalinti į 2 dalis: viena projekto dalis – kelynas – nusikeltų virš Kauno į 8-tą kilometrą, o dėl kitos būtų svarstoma: tęsti diskusijas dėl nukreipimo į miško teritoriją, valstybinę žemę, ar ieškoti kitų vietovių.

Kauno rajono meras Valerijus Makūnas baigiant susitikimą dar kartą patikino:

„Neveronyse šis projektas plėtojamas nebus, svarstomas Palemonas ir 8-tas kilometras į šiaurės pusę.”

Laukia bendruomenės pastabų

Valdininkai teigė, kad geležinkelio projektui paruošti naujos vietos alternatyvas planuojama per mėnesį. Viešas svarstymas su bendruomene numatomas gegužės 17 d. Iki tol bendruomenė turi susipažinti su nauju projektu ir pateikti pastabas.

Jei kelyno ir depo projektas būtų sustabdytas, pasak viceministro, projektas sustotų, žlugtų europinių pinigų panaudojimas, būtų sulaukta kaltinimų iš Europos komisijos, dėl projekto žlugdymo.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA