Svarbiausia pavasario šventė nenumaldomai artėja, tad pats metas puošti namus bei planuoti Velykinio stalo vaišes. Visgi, įsisukus į darbus neretai pritrūksta laiko viską suspėti ar apgalvoti. Lietuviško maisto restoranas „Bernelių užeiga“, siūlantis užsisakyti šventinius patiekalus iš anksto, jau ne pirmus metus gelbėja ar palengvina šventinio pasiruošimo rūpesčius aktyvioms šeimoms.
[galerija]
Anuomet Velykų šventei kaimo moterys ruošdavosi nuo pirmųjų kalendorinio pavasario dienų. Tuo tarpu šiandien daugelio šeimų laikas planuojamas kiek kitaip. Kai tenka strimgalviais lėkti į darbą, darželį, mokyklą, sudėtingų patiekalų ruošimui nelieka laiko. „Dažniausiai Velykas švenčiame mūsų namuose, kur susirenka gausus būrys giminaičių. Geriausiu atveju spėju iškepti tradicinę Velykų bobą“, – apie pasiruošimą Velykoms pasakoja verslininkė, dviejų vaikų mama Viktorija Čeplikė. -„Visgi vadovaujuosi vertybėmis, jog svarbiausia yra kokybiškai praleisti laiką su šeima, o maistą visuomet galima užsisakyti ar nusipirkti paruoštą“. Iki Velykų sekmadienio reikia padaryti daug kitų darbų, į kuriuos mama įtraukia ir dukras: kartu dekoruoja margučius, puošia stalą karklo šakelėmis („kačiukais“), geltonais narcizais ar žaliuojančiais želmenimis.
Svarbu planuoti iš anksto
Anot lietuviško maisto restorano „Bernelių užeiga“ gamybos vadovės Rasos Vasiliauskaitės, norint rimtai pasiruošti šventei, Velykų stalą būtina susiplanuoti iš anksto. Svarbu tinkamai pamarinuoti mėsą, o kai kuriuos vyniotinius, kumpius ar pyragus išsikepti prieš šventinį sekmadienį. Technologė pataria jau savaitės pradžioje apsvarstyti, ką gaminsite patys, o ką užsisakysite jau paruoštą.
„Lietuviams nesvetimas maisto kultas. Neretai apsilankę turguje ar parduotuvėje, nusiperkame kur kas daugiau, nei suvalgome per tas dienas, ką jau kalbėti apie ilgą pasiruošimą šventei. Todėl planavimas leidžia gerokai sutaupyti“, – sako Rasa Vasiliauskaitė.
Technologė atkreipia dėmesį, jog šiandien kur kas spartesniu tempu gyvenančiai moteriai vis sudėtingiau skirti daug laiko maisto gamybai, todėl „Bernelių užeiga“ siūlo patiekalus tiesiog užsisakyti ir išsinešti Velykų išvakarėse.
Šiuolaikinis Velykų stalas primena bajorišką
Anot R. Vasiliauskaitės, tradicijos ir įpročiai nuolat keičiasi, todėl ant šiuolaikinės šeimos Velykų stalo atsiranda tiek tradicinių, tiek modernesnių patiekalų.
Be svarbiausio akcento – margučių, vieni populiariausių patiekalų, kuriuos rasite ir šventiniame „Bernelių užeigos“ meniu – tai sviestinis bei maltos mėsos avinėliai, kuriems pasigaminti prireikia ne tik žinių, bet ir patirties.
Pagal tradicijas ant Velykų stalo turi būti kuo riebesnės mėsos: kiaulienos, ėrienos, paukštienos, todėl „Bernelių užeigos“ šventiniame meniu siūloma išmėginti virtą šaltai rūkytą kaimišką kiaulės kumpį, apskrudintą su medaus ir balzamiko glazūra, antienos ir vištienos teriną su šoninės plutele, pagardintą brendžiu, džiovintomis slyvomis ir anakardžių riešutais, keptą avienos kumpį be kaulo, apskrudintą su medaus ir balzamiko glazūra bei dar daugiau šventinių patiekalų, kuriuos galima užsisakyti iki artimiausio šeštadienio.
Šiandienis lietuvių Velykų stalas išties primena bajorišką, ant kurio būdavo nemažai žvėrienos ir avienos patiekalų. Prie mėsos valgių būdavo patiekiami įvairių rūšių krienai. Prieš šimtmetį Velykų stalas buvo neįsivaizduojamas be velykinių ragaišių, bandų, pyragų su grybais ir kopūstais („Bernelių užeigos“ meniu rasite velykinį sviestinį pyragą, įdarytą svieste troškintais kopūstais, antiena ir miško grybais). Tuo tarpu kvietiniai kepiniai buvo laikomi gero gyvenimo simboliu, tad saldų stalą nudengdavo pyragai bei pagrindinis Velykų stalo akcentas – Velykų boba.
Tradicinis margučių dažymas svogūnų lukštais vis dar populiarus visoje Lietuvoje. Tačiau jei norite su šeima smagiai ir naudingai praleisti laiką kartu, išmėginkite naujus būdus, kaip nėrinių ar kristalų klijavimas, piešimas laku, dažymas šilko audiniais ir daugybę kitų būdų. Mėgaukitės pasiruošimu Velykų šventei kartu su šeima!
Daugiau informacijos apie Velykų patiekalus rasite čia.