Dėl sugriautos Kauno tvirtovės VII forto ledainės pradėtas ikiteisminis tyrimas | Kas vyksta Kaune

Dėl sugriautos Kauno tvirtovės VII forto ledainės pradėtas ikiteisminis tyrimas

BNS 2015/12/20 09:48
Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Kauno teisėsauga pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl savavališkai nugriautos Kauno tvirtovės VII forto ledainės.

„Gavus Kultūros paveldo departamento Kauno teritorinio padalinio raštą ir surinkus papildomus duomenis, Kauno apskrities policijoje buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl turto sunaikinimo ar sugadinimo“, – BNS sakė Kauno apskrities vyriausiojo policijos komisariato atstovė Odeta Tumelytė.

Šiuo metu ikiteisminiame tyrime yra laukiama ekspertų išvadų, jam vadovauja Kauno apygardos prokuratūros prokurorai.

Informaciją apie griaunamą pastatą paveldosaugininkai gavo gruodžio 5 dieną. Atvykę inspektoriai nustatė, kad nuardyta apie trečdalis Kauno tvirtovės kuopos vado sodybos ledainės. Nors pats pastatas nėra valstybės saugomas objektas, jis patenka į šalia esančio VII forto apsaugos nuo fizinio poveikio pozonį.

Kaip BNS yra sakęs VII forte įsikūrusio muziejaus vadovas Vladimiras Orlovas, nugriauta ledainė buvo vienintelis išlikęs tokio pobūdžio Kauno tvirtovės pastatas.

„Iš tokių ūkinių nedidelių pastatų Kauno tvirtovėje ne tiek daug išliko. Kalbant apie ledaines arba ūkinius fortų kiemus, ko gero ši ledainė buvo vienintelė išlikusi, nes prie kitų fortų buvę pastatai jau seniai nebeegzistuoja“, – kalbėjo muziejininkas.

Jo teigimu, apie 50 kvadratinių metrų ploto ledainė buvo puikiai išsilaikiusi – jai tetrūko durų ir vartų, todėl ją buvo galima naudoti bet kokiam naujam statiniui.

„Tai galėtų būti gražus rūsys ar pirmas aukštas. Bet šiai dienai to pastato liko labai mažai“, – kalbėjo V.Orlovas, kuris apgailestavo, kad nepasirūpinta šiam pastatui suteikti kultūros vertybės statusas.

Nepaisant to, pastatas negalėjo būti griaunamas – sklypo detaliajame plane buvo nurodyta, kad šis pastatas turi būti išsaugotas.

„Šis įvykis reikšmingas ne tik dėl to, kad Kauno tvirtovės tapo šiek tiek mažiau, bet ir dėl to, kad tokie procesai turi visus šansus pasikartoti. Šiai dienai reikia labai rimtų permainų“, – sakė V.Orlovas.

Pasak jo, tokie įvykiai gali pasikartoti ir ateityje, nes savaitgaliais vykdomų neteisėtų griovimų nėra kam sustabdyti – nedirba tai atlikti galintys inspektoriai.

Kauno tvirtovės fortai pastatyti XIX amžiaus pabaigoje ir XX amžiaus pradžioje, Rusijos imperijos caro Aleksandro II įsakymu. VII ir IX fortuose veikia muziejai. Kiti Kauno mieste ir rajone esantys fortai yra apleisti.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA