Savaitgalio statybų kriminalas: tvarkė teritoriją, o beveik sunaikino istorinio pastato likučius | Kas vyksta Kaune

Savaitgalio statybų kriminalas: tvarkė teritoriją, o beveik sunaikino istorinio pastato likučius

Kas vyksta Kaune skaitytojų nuotr.

Į portalą „Kas vyksta Kaune“ savaitgalį kreipėsi ne vienas skaitytojas, sunerimęs dėl vykstančių istorinio pastato griovimo darbų saugomoje teritorijoje.

Dar penktadienį Archyvo gatvėje lankėsi miesto aplinkos apsaugos skyriaus specialistai, kurie darbų vykdytojams surašė pažeidimų protokolą už saugomo medžio nupjovimą, tinkamą teritorijos nesužymėjimą ir išpurvintą kelio dangą aplinkinėse gatvėse.

Tačiau darbai VII forto ledainėje nesibaigė visą savaitgalį, o kaip teigia liudininkai, buvo ne tik tvarkoma teritorija, bet ir sunkiasvore technika griaunamas istorinis pastatas. Į teritoriją savaitgalį kelis kartus buvo atvykusi policija, kuri registravo šalia gyvenančių ir aktyviai situaciją stebinčių žmonių pareiškimus.

Archyvo gatvės 48-ojo namo gyventojai teigia, kad jų namus stačiusi bendrovė taip pat norėjo pastatyti tris daugiabučius vietoj dviejų, tačiau dėl saugomos teritorijos plačius užmojus teko sumažinti.

Kaip portalui „Kas vyksta Kaune“ pasakojo senųjų fortų istoriją puoselėjantis kaunietis Vladimir Orlov, nors istorinis pastatas beveik sugriuvęs, likę tik jo fragmentai, detaliajame plane šį pastatą nurodyta išsaugoti. Pastato likučius ardantys darbų vykdytojai teigė, kad jiems nereikia jokių leidimų tai daryti.

„Toks rangovų elgesys sunkiai suvokiamas, nes sunaikinus paveldinį objektą, dažnai būna nurodymas atkurti pastatą ir išrašoma didelė bauda, todėl žemės savininkui tai itin neapsimoka“, – savo mintimis, kas gresia objekto savininkui dalinosi fortų tyrinėtojas, kuris teigia, jog per savaitgalį sunaikinta didžioji dalis pastato ir atkurti jo jau tikrai bus neįmanoma.

Toliau situaciją aiškinsis Kultūros paveldo departamentas, kuriam teks gvildenti šį statybų kriminalą.

Su įmonės „RA Development“ atstovais, kuriems priklauso 4 arų sklypas ir apleistas istorinis pastatas, susisiekti nepavyko.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA