Laukiama įspūdingo reginio naktiniame danguje | Kas vyksta Kaune

Laukiama įspūdingo reginio naktiniame danguje

delfi.lt 2015/08/11 11:06
Mindaugo Arlinsko nuotr.

Vadinamieji perseidų lietūs kartojasi kiekvienais metais – ir pats intensyviausias dangaus pjaustymas vyks kaip tik artimiausiomis naktimis. O ypatinga tai, kad šiemet meteorų stebėjimui netrukdys Mėnulis, todėl, jeigu rasite ramią vietelę toliau nuo miesto šviesų, per vieną valandą galėsite sugalvoti net apie 60 norų, kurių išsipildymu pasirūpins krintanti žvaigždė.

Nors jeigu rimtai, tai tikintiems prietarais reikia priminti, kad norų išsipildymas priklauso ne nuo krentančių žvaigždžių, o nuo paties žmogaus.

Bet grįžkime prie perseidų. Pats geriausias metas naktinėti po atviru dangumi yra trečiadienio naktis po vidurnakčio. Norint stebėti šį intensyvų kasmetinį meteoritų lietų jokių specialių priemonių nereikia – nei teleskopo, nei žiūronų. Tik susiraskite vietą, kur vaizdo negadina miesto šviesos ir matomas didelis dangaus plotas, atsigulkite ir grožėkitės kosminiu šou. Stenkitės žvelgti į Kasiopėjos arba Persėjo žvaigdžynų pusę šiaurės rytinėje dangaus pusėje – ten meteoritai turėtų kristi intensyviausiai, rašo nationalpost.com.

Meteoritų lietų nutinka tada, kai, Žemei besisukant orbita aplink Saulę, praskrendama per kometos (arba, retesniais atvejais, asteroido) pamestų nuolaužų lauką. Paprastai kometas sudaro dulkės ir smėlis, kuriuos viename gumule laiko vandens ledas, o Saulei pakaitinus tokią kometą, ledas išgaruoja, o kietosios dalelės išsibarsto kosmose. Šios smulkios dalelės skrieja apie Saulę panašia orbita, kaip ir jas paskleidusios kometos, o kai Žemė kerta tą orbitą, smulkios kometos liekanos dideliu greičiu krenta į Žemės atmosferą ir sudega, atrodydamos lyg krentančios žvaigždės.

Perseidais vadinamo meteoritų lietaus, kuris prasideda liepos antroje pusėje ir trunka iki rugpjūčio antros pusės, bet intensyviausias būna rugpjūčio 12-13 d. naktimis, šaltinis yra Swift-Tuttle kometa, kuri apie Saulė aplekia kartą per 130 metų. Žemė šios kometos orbitą kasmet kerta rugpjūtį. Dėl perspektyvos (efekto, kuris pažįstamas kiekvienam vairuotojui, pastebėjusiam, kad lietaus lašai visada nukreipti į priekinį automobilio stiklą) atrodo, kad meteoritai krenta iš Persėjo žvaigždyno, esančio greta W raidės formos Kasiopėjos žvaigždyno.

Pats patogiausias laikas stebėti perseidų lietų bet kurioje pasaulio vietoje – trečiadienis po vidurnakčio, kai ta pasaulio dalis, kurioje esate, bus atsigręžusi į Persėjo žvaigždyną. Nors ne ką prastesnių vaizdų galima prisižiūrėti ir antradienio, ir ketvirtadienio naktį. Džiugu tai, kad visą šią savaitę Mėnulis yra netoli Saulės, todėl jis nenušvies nakties dangaus savo prožektoriumi. Dangus bus tamsesnis, todėl ir iš dangaus krintantys šviesuliai atrodys šviesesni.

Astronomas Jeremie Vaubaillonas, modeliuojantis kometos paliktų nuolaužų srautų intensyvumą, prognozuoja, kad per pačią tankiausią kometos trupinių lauko dalį Žemė praskries trečiadienį, rugpjūčio 12 d. 21:40 Lietuvos laiku. Tai reiškia, kad mūsų šalies gyventojams būtent tuo metu dangus bus per šviesus, kad meteoritai matytųsi, tačiau pilnai sutemus žvaigždės kris vis dar pakankamai dažnai.

Įdomus faktas: pastarosiomis naktimis į Žemę krintantys Swift-Tuttlekometos gabalėliai nuo pagrindinio kometos kūno atsiskyrė daugiausiai 1862 metais, o mes juos susitikome po maždaug 150 metų.

Jeigu naktį vos išėję į lauką per pirmą minutę nepamatysite žaižaruojančio dangaus ugnių šou – nenusiminkite: akims reikia kelių minučių „prisiderinti“ (pilna adaptacija prie apšvietimo sąlygų įvyksta per pusvalandį). Tad turėkite kantrybės.

Krentančių žvaigždžių galėsite pamatyti visame dangaus plote, ne tik Persėjo žvaigždyno pusėje, todėl stebėjimui geriausia pasirinkti vietą, kur matomo dangaus ploto neriboja pastatai ir medžiai. Labai patartina ir būti tolėliau nuo miesto šviesų: daugelis meteorų yra nelabai ryškūs ir „paskęsta“ miesto apšviestame danguje, todėl lieka nepastebėti. Tiesa, šiemet net ir miestiečiai nuskriausti nebus.

Jeigu mėgstate visada būti pasiruošė geriau už kitus ir norėtumėte meteorų lietų stebėti su pagalbinėmis, „žmogaus galias padidinančiomis“ priemonėmis – atsisakykite šios minties. Nei žiūronai, nei teleskopai, nei fotoaparatai jums nepadės pamatyti daugiau dangaus grožio. Net atvirkščiai – šios spec. priemonės tik susiaurins matomo dangaus lauką. Nors apskritai spoksojimas į dangų per galingesnius žiūronus yra labai įdomi patirtis

Meteorų fotografavimas – ganėtinai sudėtingas užsiėmimas ir šiuo atveju geriausių kadrų paprastai prisirankioja tie, kurie būna daugiausiai investavę į savo aparatūrą. Nors niekas nesako, kad ką nors nufotografuoti išmaniuoju telefonu yra neįmanoma. Išsamesnės instrukcijos meteorų lietaus fotografams – „American Meteor Society“, „Sky and Telescope“ ir „PetaPixel“ svetainėse (anglų k.).

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA