Protestas: seniausią Kauno mokyklą ruošiamasi uždaryti | Kas vyksta Kaune

Protestas: seniausią Kauno mokyklą ruošiamasi uždaryti

R.Tenio nuotr.

Jau eilę metų yra svarstoma, ką daryti su Vinco Bacevičiaus pradine mokykla. Vis garsiau kalbama apie mokyklos uždarymą. Pagrindiniai reorganizacijos argumentai – mokyklos avarinė būklė. Valdančiųjų pažadas išsaugoti mokyklą, taip pat lieka užmarštyje.

Ant Savanorių kalno įsikūrusios seniausios Kauno švietimo įstaigos – Vinco Bacevičiaus pradinės mokyklos bendruomenė susirinko į piketą. Prie savivaldybės mokiniai, mokytojai ir tėvai išskleidė plakatą, ant kurio pavaizduotas miesto meras su ausinėmis. Bendruomenės atstovai tikino, jog akcija norima, kad valdžia išgirstų ir neuždarytų unikalios mokyklos. Miesto vadovui taip pat įreikta simbolinė ausis.

„Jei tai nepadės, padovanosime ir klausos aparatą“, – tikino piketo organizatoriai.

Švietimo, kultūros ir turizmo plėtros reikalų valdybos direktorius Virginijus Mažeika tikina, jog Kauno miesto taryba yra išreiškusi valią pradėti reorganizavimo procesą. Tik įvertinus visas galimas alternatyvas, galės būti priimti galutiniai sprendimai. Siūloma nuo 2016-ųjų metų uždaryti V. Bacevičiaus pradinę mokyklą, o mokinius perkelti į Žaliakalnio progimnaziją.

„Šalia V. Bacevičiaus mokyklos, vos už 800 metrų, yra pilnai renovuota Žaliakalnio progimnazija. Tad kodėl nesudarius sąlygų V. Bacevičiaus pradinės mokyklos mokiniams mokytis renovuotose, tvarkingose patalpose?“, – klausė V. Mažeika.

Pagrindinis argumentas – pastato būklė

Kauno V. Bacevičiaus pradinė mokykla yra po savivaldybės sparnu, tačiau jokie remonto darbai eilę metų nebuvo atlikti. Mokyklos pastatas senas ir jau seniai reikėjo pradėti remonto darbus, tačiau senoji valdžia vis delsė iki tol, kol mokykla tapo avarinės būklės. Šiuo metu valdininkai tikina, jog renovuoti pastato neapsimoka.

„Kelia susirūpinimą mokyklos pastato būklė. Nėra garantijų, kad nebus panaikintas higienos paso galiojimas. Šis pastatas yra paveldo objektas, todėl jo pritaikymas mokyklos reikmėms, kad jis atitiktų visus higienos ir priešgaisrinius reikalavimus, kainuotų iki milijono eurų. Tuo tarpu renovuoti šį pastatą, kad jis atitiktų visus šiuolaikinius mokyklos reikalavimus, yra praktiškai neįmanoma“, – komentavo V. Mažeika.

Rinkiminis pažadas lieka neišlipdytas

Prieš rinkimus į šią mokyklą dėmesį buvo atkreipusi ir „Vieningo Kauno“ komanda. Savo rinkiminiame buklete V. Bacevičiaus mokykla buvo įtraukta tarp pagrindinių tikslų. Buvo skelbiama: „Po ilgų „Vieningo Kauno“ raginimų, pavyko pasiekti, kad Kauno miesto paveldosaugininkai ieškotų galimybių, kaip išsaugoti vienintelė miesto unikalią, vertingą medinę mokyklą“, tačiau panašu, jog dabar išsaugoti nebeketinama.

„Reikia saugoti tai, ką galima išsaugoti. O šiai dienai man pačiam yra liūdna, kad čia per paskutinį dešimtmetį nebuvo nei viena vinis įkalta. Šiai dienai beveik šimtametė mokykla neatitinka jokiai pradinei mokyklai keliamų reikalavimų. Galima dažyti, pakeisti stogą, bet pritaikyti vaikams, aš nematau jokių galimybių. Tiesa, mokykla turi higienos pasą, bet aš nenorėčiau, kad mano anūkas ten mokintųsi vien dėl to, kad jis negautų to, ką gali gauti kitose miesto mokyklose“, – kalbėjo miesto meras Visvaldas Matijošaitis.

Meras tikino, jog V. Bacevičiaus mokykla į rinkiminį bukletą buvo įtraukta dėl to, jog jo žmona labai puoselėjo šią vietą, tačiau tuometinė valdžia neskyrė pinigų mokyklos gerinimui. Tačiau renovuoti neapsimoka.

Mokyklos bendruomenė įsitikinusi, jog toks šurmulys kyla dėl gero žemės sklypo, tačiau
V. Matijošaitis ramino visuomenę sakydamas, jog pastatas tikrai išliks. Keisis tik jo paskirtis.

Kol kas tiksliai nenuspręsta, ar mokyklą reikės uždaryti. Taryboje pateiktas tik toks siūlymas. Mokyklai leista šiais metais formuoti pirmokų klases.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA