Taryba pritarė pritildyti politikų kalbas | Kas vyksta Kaune

Taryba pritarė pritildyti politikų kalbas

Kas vyksta Kaune nuotr.

Miesto politikai pritarė siūlymui mažinti pasisakymų ir klausimų laiką. Konservatoriai tokį projektą boikotavo, skelbdami, jog tai pažeidžia pagrindinį Lietuvos įstatymą.

Projekte buvo siūloma sumažinti politikų pasisakymo laiką iki 40 sekundžių, o klausimams palikti 20 sekundžių laiką. Valdantieji tikino, jog tai būtina, norint užtikrinti, kad politikai kalbės konkrečiai ir nesileis į nereikalingas diskusijas.

„Sostinėje toks posėdis trunka 3 valandas, o pas mus visą dieną. Ką ten klausimų mažiau? Ne. Ten nesiveliama į politikavimą“, – pabrėžė vicemeras Povilas Mačiulis.

Tuo tarpu opozicijoje likę konservatoriai protestavo tokį projektą ir visa frakcija paliko posėdžių salę. Savo vietose paliko Voltero užrašus: „Aš tūkstantį kartų nesutinku su tavo nuomone, bet esu pasirengęs atiduoti gyvybę, kad tu galėtum ją išsakyti“. Didžiojoje salėje pasiliko tik Andrius Kupčinskas, kuris savo komandos vardu, išsakė jų poziciją.

„Nesuprantu tokio sprendimo. Didesnis dėmesys skiriamas demokratijos ribojimui. Jei kam nors iš tarybos narių kitas darbas yra svarbesnis nei posėdžiai, apie tai reikėjo galvoti prieš einant į politiką. Retoriškai paklausiu, kodėl nepaliekama 2 ir 4 sekundės?“, – kalbėjo buvęs meras.

Anot konservatorių lyderio, šis projektas nusižengė Lietuvos Respublikos konstitucijos 25-ajam straipsniui, kuriame rašoma: „Žmogus turi teisę turėti savo įsitikinimus ir juos laisvai reikšti. Žmogui neturi būti kliudoma ieškoti, gauti ir skleisti informaciją bei idėjas. Laisvė reikšti įsitikinimus, gauti ir skleisti informaciją negali būti ribojama kitaip, kaip tik įstatymu, jei tai būtina apsaugoti žmogaus sveikatai, garbei ir orumui, privačiam gyvenimui, dorovei ar ginti konstitucinei santvarkai.“ Tačiau tam nepritarė socialdemokratų atstovas Vasilijus Popovas.

„Konstitucija nenustato laiko, per kiek galima pasisakyti. Jei mes uždraustumėme visai kalbėti, tada galima būtų sutikti su pozicija, kad nusižengiame įstatymams“, – tikino vicemeras V. Popovas.

Salėje likę tarybos nariai priėmė projektą su tam tikromis pastabomis. Miesto ūkio ir paslaugų skyrius siūlė baigus diskusijas žodį nuo frakcijos suteikti vienam žmogui ir ne daugiau kaip vieną kartą. Bendru sutarimu pritarta ir liberalų siūlymui padidinti klausimų laiką iki 30 sekundžių, o pasisakymus iki minutės. Seniau politikai galėjo pasisakyti 2 minutes ir klausimą uždavinėti visą minutę.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA