Valdininkai su prekybos centrais užsimojo naikinti kioskelius | Kas vyksta Kaune

Valdininkai su prekybos centrais užsimojo naikinti kioskelius

R. Tenio nuotr.

Miesto valdžiai užkliuvo smulkiojo verslo atstovai, tad gali būti, jog teks nugriauti pastatytus prekybos kioskelius. Pagal paruoštą planą kioskai negalės stovėti ties didžiaisiais prekybos centrais bei viešojo transporto stotelėmis ir turės būti nugriauti. Jei tokia tvarka bus nepakeista, apie pusę tūkstančio kioskų tiesiog išnyks.

Smulkiojo verslo atstovai trečiadienio rytą pradėjo piketu. Žmonės stengėsi apginti savo interesus tam, kad neužgestų šeimos verslas ir nereikėtų ieškoti kito pragyvenimo šaltinio. Šiuo metu Kauno mieste yra apie 500 kioskų. Viename kioske dirba mažiausiai du žmonės. Panaikinus kioskus, be darbo liktų gerokai virš tūkstančio žmonių.

„Niekas nesiginčija, kad reikia nugriauti neprižiūrimus kioskus, bet tikrai nereikia naikinti visų, taip užkertant kelią vystyti smulkųjį verslą“, – sakė tarybos narys Povilas Mačiulis.

Smulkiojo verslo atstovai pasipiktinę valdžia ir tikina, jog uždraudus kioskus statyti arčiau nei 300 metrų nuo prekybos centrų, nukentės ne tik verslas, bet taip pat ir miestiečiai, pripratę smulkius pirkinius įsigyti būtent pas juos.

„2013-aisiais metais buvo priimtas didžiųjų prekybos centrų išdėstymo planas, tačiau su smulkiaisiais verslininkais niekas nesitarė. Valdininkai sako, kad prekybos centrai 300 metrų spinduliu yra išvystę infrastruktūrą ir mes ja naudojamės, kaip ir pritrauktais žmonių srautais. Bet ar senyvo amžiaus žmogus eis į prekybos centro visai kitą kampą tik dėl kekės bananų?“, – savo nuomonę pikete išsakė Lietuvos smulkiųjų verslininkų asociacijos atstovas Algis Raižys.

„Pas mus kioske dirba penki žmonės. Tai šeimos verslas. Dabar prekiaujame maisto prekėmis. Kadangi pagal įstatymą kioskas yra netoli stotelės, jį vėl reikės kelti, o kur – nežinia“, – guodėsi ties Verkių ir Prancūzų gatvių sankryža įsikūrusi smulkioji verslininkė Eglė.

Pagal tokias nuostatas Kaune neliktų ne tik daržovėmis ar smulkiomis prekėmis prekiaujančių kioskų, tačiau tai paliestų ir spaudos kioskelius. Šie kioskai stovi ties stotelėmis ir kauniečiams yra patogu juose pirkti, ypač įsigyti viešojo transporto bilietus. Visgi, spaudos kioskų įstatymai taip pat neaplenktų, tad miestiečiams gali tekti ieškoti kitų pirkimo vietų.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA