Įspūdinga operacija baigėsi JAV ir Lietuvos karių pratybos Rukloje | Kas vyksta Kaune

Įspūdinga operacija baigėsi JAV ir Lietuvos karių pratybos Rukloje

"Kas vyksta Kaune" nuotr.

Baigėsi didžiausios šių metų Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ lauko taktinės pratybos „Juodoji strėlė 2014”, kuriose dalyvauja apie 1,5 tūkst. karių iš Lietuvos ir JAV. Ketvirtadienio popietę Gaižiūnų poligone (Jonavos r.) pratybas vainikavo jungtinė Lietuvos karių ir NATO sąjungininkų iš JAV oro desanto ir priešo objektų šturmo operacija.

Operacijos metu brigados „Geležinis Vilkas“ žvalgai kartu JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desanto brigados parašiutininkais atliko šuolius į priešiškų pajėgų kontroliuojamą rajoną.

Persigrupavę ir remiami kitų brigados padalinių, parašiutininkai šturmavo numatytus objektus ir taip neutralizavo ten įsitvirtinusį priešą.

Oro desantininkų operacijoje dalyvavo daugiau kaip 100 JAV ir Lietuvos karių.

Pratybos vyko keliais etapais

Pratybos „Juodoji strėlė 2014“ yra didžiausios šiais metais Lietuvos kariuomenės Mechanizuotosios pėstininkų brigados „Geležinis Vilkas“ mokymai. Pratybos buvo suskirstytos į kelis etapus. Pirmasis etapas (gegužės 12-15 dienomis) buvo orientuotas į skirtingų gynybinių užduočių vykdymą. Tai ir taktiniai žygiai, cheminio švarinimo operacijos, pasirengimas gynybai ir gynybinės operacijos.

Tuo pat metu Vaidoto batalionas, kuris vadovauja kovinei karių grupei, atliko mokymų planavimą.
Antrasis pratybų etapas truko porą dienų. Tai buvo integravimosi etapas, kad būtų užtikrinta atskirų padalinių tarpusavio sąveika.

Pagrindinė šių pratybų treniruojamųjų karių grupė – Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono štabas su priskirtais padaliniais iš MPB „Geležinis Vilkas“ LDK Algirdo ir LDK Kęstučio mechanizuotųjų pėstininkų batalionų bei pėstininkų kuopa iš LDK Butigeidžio dragūnų bataliono. Jų pasirengimas ir yra vertinamas.

Amerikiečių kariai pratybose nevertinami. Tačiau vos pasibaigus mokymams „Juodoji strėlė“, JAV parašiutininkai jau birželį dalyvaus bendrose JAV ir Baltijos valstybių mokymuose „Kardo kirtis“.

JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-osios oro desanto brigados 1-ojo bataliono BRAVO kuopa į Lietuvą atvyko iš savo nuolatinės dislokacijos vietos Vičenzoje (Italija). JAV Sausumos pajėgų Europoje 173-iosios oro desantininkų brigados kuopa (maždaug 150 karių) bendroms pratyboms su Lietuvos kariais atsigabeno ir visą pratyboms reikalingą ginkluotę ir techniką.

Amerikiečių kariai į Lietuvą (taip po 150 parašiutininkų į Lenkiją, Latviją ir Estiją) permesti Rusijos grėsmės akivaizdoje, vis didėjant įtampai Ukrainoje. Planuojama, kad JAV kariai, stiprindami regiono saugumą, čia pasiliks iki metų pabaigos, o gal net ir ilgiau.

Visą išlaikymą, apgyvendinimą, maitinimą ir logistinę paramą NATO partneriams užtikrina priimančioji pusė – Lietuva.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA