Po komos atsigaunančią šokėją vėl į gyvenimą veda sužadėtinis | Kas vyksta Kaune

Po komos atsigaunančią šokėją vėl į gyvenimą veda sužadėtinis

2014/02/02 17:42

Iš naujo išmokti naudotis šaukštu, ištarti paprasčiausią žodį, skaičiuoti iki dešimties, šypsotis. Tokia buvusios sportinių šokių kolektyvo „Žuvėdra“ šokėjos, Mykolo Romerio universiteto magistrantės ir vienos Kauno įmonės pardavimų vadovo asistentės Ingos Rimaitės (29 m.) kasdienybė. Prieš metus komą patyrusi mergina, padedama sužadėtinio Tomo Statkaus (30 m.) ir artimųjų, bando sugrįžti į visavertį gyvenimą, rašo „Lietuvos ryto” žurnalas „Gyvenimo būdas”.

Klaipėdoje augusi linksma ir judri juodaplaukė I.Rimaitė nuo vaikystės savo gyvenimą siejo su aktyviu gyvenimo būdu. Dešimt metų ji priklausė sportinių šokių kolektyvui „Žuvėdra“, daug keliavo, sportavo.

Pastarąjį dešimtmetį mergina gyveno Kaune, kur su mylimuoju Tomu, informacinių technologijų specialistu, kūrė bendros ateities planus, svajojo apie vestuves, vaikus, keliones.

Ingos ir jos sužadėtinio svajonės subliūško praėjusių metų vasario 1-ąją. Ankstyvą žiemos rytą atsikėlusi pora ruošėsi naujai darbo dienai.

Vos papusryčiavusi mergina staiga susmuko ant žemės, ją apėmė konvulsijos. Sužadėtinis suskubo kviesti greitosios pagalbos medikų. Bet prisiskambinti bendruoju pagalbos telefonu nepavyko.

Vyras pats mėgino gaivinti merginą, tačiau kai tai nepavyko, nusprendė negaišti – nugabeno ją į Lietuvos sveikatos mokslų universiteto ligoninę Kauno klinikas.

Tyrimai parodė, kad dėl kalio trūkumo staiga sutriko širdies ritmas – dėl to smegenims pritrūko deguonies, ir I.Rimaitę ištiko klinikinė mirtis.

Komplikacijos – viena po kitos

Priežastys, dėl kurių merginą ištiko hipokalemija, nėra visiškai aiškios. T.Statkus įsitikinęs: draugės sveikata sutrikti galėjo dėl to, kad ji daug dirbo, be to, studijavo Vilniuje.

Dėl intensyvaus gyvenimo būdo mergina ne visada turėjo laiko pailsėti, sočiai pavalgyti. Dėl to ir galėjo pristigti kalio.

Klinikose medikams pavyko atgaivinti Ingos širdį elektros šoku, tačiau po to ji paniro į du mėnesius trukusią komą.

Iš jos pabudusiai merginai iš naujo teko mokytis kvėpuoti, ryti maistą, reaguoti į aplinką, valdyti kūną.

Kova dėl gyvybės nebuvo lengva, ją apsunkino viena po kitos kilusios komplikacijos – plaučių uždegimas, širdies plote atsiradęs krešulys.

Be to, Ingos svoris buvo nukritęs iki 37 kilogramų.

T.Statkus iš mylimosios palatos pasitraukdavo tik tuomet, kai reikėdavo eiti į darbą.

Pradėjęs domėtis, ką išgyvena į komą panirę pacientai, vyras sužinojo, kad jie girdi ir jaučia.

Todėl Tomas nuolat draugę kalbindavo, su ja dalindavosi prisiminimais, per ausines leisdavo klausytis mėgstamos muzikos, ypač klasikinės.

Vis lengviau valdo kūną

Praėjusių metų gegužę iš Kauno klinikų išleista mergina buvo nuvežta į gimtosios Klaipėdos jūrininkų ligoninę – ten keturis mėnesius jai buvo taikoma reabilitacija. Procedūros ir nuolatinis sužadėtinio bei tėvų dėmesys ir pagalba padėjo merginai sustiprėti – ji ėmė pati laikyti galvą, gali pasukti kaklą, pakelti ranką.

Iš šios ligoninės Inga kuriam laikui sugrįžo į tėvų namus Klaipėdoje – ten buvo tęsiama reabilitacija.

Šiuo metu dienas ji leidžia Palangos reabilitacijos ligoninėje. Kol kas daugiausia guli arba sėdi neįgaliojo vežimėlyje. Ingai kasdien atliekamos aštuonios reabilitacijos procedūros, o jų rezultatai artimiesiems teikia vilties. Merginai vis lengviau sekasi valdyti kūną, ji priaugo šiek tiek svorio, mokosi kalbėti. Tomas ją jau išmokė skaičiuoti iki dvidešimties, atlikti aritmetinius veiksmus.

Gyvenimo draugas kiekvieną savaitgalį iš Kauno atvyksta jos aplankyti, pradžiugina gėlėmis, dovanėlėmis. Tomas sužadėtinę dažnai nuveža prie jūros, kurią ji mėgo nuo vaikystės.

„Inga mus supranta, bet kalbėti jai dar labai sunku. Ji bando tai daryti bendraudama su manimi, tėvais ar medikais.

Labai nudžiugau, kai išvydau ją judinančią lūpas pagal mėgstamos dainos žodžius. Nors ir labai sunku, Inga nepasiduoda. Negalime pasiduoti ir mes“, – tvirtino T.Statkus.

Pagalbos šauksmas

Kantrybe apsiginklavęs vyras žino, kad į ankstesnį gyvenimą mėginančios grįžti jo mylimosios dar laukia ilga ir sunki kova. Jai reikia nuolatinės priežiūros ir reabilitacijos.

„Ieškome visų įmanomų būdų, kad tik jai palengvėtų, pagerėtų būklė. Būdų padėti yra, tačiau dauguma jų labai brangūs. To, ką Ingos tėvai gauna už slaugą, pakanka tik kelioms dienoms.

Reikia pinigų sauskelnėms, kitoms higienos priemonėms, vaistams, specialiam maistui, ortopedijos reikmenims, masažui, kitoms procedūroms“, – pasakojo Ingos mylimasis.

Mėnesio išlaidos slaugai, gydymui ir reabilitacijai siekia apie 10 tūkst. litų.

Tokios reabilitacijos Ingai reikėtų dar bent metus. Artimieji svarsto ir apie kamieninių ląstelių injekcijų kurso galimybę Rusijoje.

Norėdamas padėti mylimajai Tomas įkūrė Ingos Rimaitės paramos ir labdaros fondą, apie jį paskelbė internete. Joje Ingos vardu papasakota jos istorija, parašyta, kaip galima padėti nelaimės ištiktai merginai.

Pirmieji į pagalbos šauksmą atsiliepė Ingos bičiuliai, buvę bendramoksliai, kolegos.

Atsirado ir fondą parėmusių privačių žmonių, verslo atstovų.

„Esame dėkingi visiems, kurie parėmė ir padėjo, tačiau Ingos gydymo išlaidos nemažėja. Pagalba vis dar labai reikalinga“, – į geraširdžius žmones kreipėsi T.Statkus.

Kodėl organizmui reikalingas kalis?

Sutrikęs širdies ritmas – dažna hipokalemijos (staigaus kalio kiekio sumažėjimo organizme) – pasekmė.

Kalis dalyvauja daugelyje fiziologinių procesų. Nuo kalio priklauso raumenų darbas, impulsų perdavimas nervais, jis dalyvauja medžiagų apykaitoje.

Su maistu gaunamas kalis išskiriamas per inkstus ir virškinamąjį traktą, ypač vartojant šlapimo išsiskyrimą skatinančius vaistus, jo netenkama vemiant, viduriuojant, gausiai prakaituojant.

Jei žmogus sveikas, pakankamai kalio jis gauna su maistu. Bet jei žmogus vemia, viduriuoja, smarkiai prakaituoja karštoje aplinkoje, kalį reikėtų vartoti profilaktiškai.

***

Padėk Ingai vėl džiaugtis gyvenimu. Paaukok pulspapyje www.noriugyventi.lt arba tiesiogiai bankiniu pavedimu:

Ingos Rimaitės Paramos ir Labdaros Fondas
Įmonės kodas: 303188197
Sąskaitos numeris: LT06 7044 0600 0793 3620
SWIFT kodas: CBVILT2X
Pavedimo paskirtyje būtinai nurodyti: Ingos Rimaitės slaugai ir gydymui.

Iveta Skliutaitė

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA