„ChangeMakers ON“ socialinių inovacijų stovyklos atgarsiai: išvystyta net 10 verslo modelių | Kas vyksta Kaune

„ChangeMakers ON“ socialinių inovacijų stovyklos atgarsiai: išvystyta net 10 verslo modelių

IEVA TILINDYTĖ 2018/08/23 13:03

Atslūgus emocijoms po visą savaitę trukusios „ChangeMakers’ON“ socialinių inovacijų stovyklos galime pasidžiaugti – 10 komandų stovyklos metu vystytas idėjas sėkmingai pristatė finaliniame renginyje, vykusiame Raudondvario pilyje. Tačiau tai anaiptol ne pabaiga – startuolių laukia jau rugsėjį prasidėsiantis verslo inkubatorius.

Be jokios abejonės, šįkart „ChangeMakers’ON“ bendruomenė pasiekė geriausius rezultatus. Tam pritarė Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų vadovas Benjaminas Žemaitis, sveikindamas stovyklos dalyvius ir ekspertus.

„Verslas – tai gyvenimo būdas, kurio negali išmokti per kelias dienas. Bet jei šioje stovykloje suradote bent vieną bendramintį ir verslo partnerį – jūs jau pasiekėte savo tikslą. Su tuo ir sveikinu bei linkiu sėkmės!“ – į dalyvius kreipėsi B. Žemaitis.

Visos Kauno technologijos universiteto bendruomenės vardu „ChangeMakers’ON“ bendruomenę sveikino Lina Užienė, Vadybos krypties studijų programų vadovė.

„Mūsų universitetas turi tris pagrindinius iššūkius: siekti naujų žinių, palaikyti darnų visuomenės vystymąsi bei stiprinti bendruomenes. Tai yra būtent tai, ką jūs darote būdami „ChangeMakers’ON“ dalimi – suburiate jaunus, motyvuotus žmones ir padedate jiems vystyti teigiamą poveikį kuriančius verslus. Dėl to didžiulį ačiū tariu stovyklos iniciatorei bei visos bendruomenės sielai Simonai Šimulytei ir tikiuosi, kad mūsų bendradarbiavimas tik stiprės“, – šiltomis emocijomis renginio metu dalijosi L. Užienė.

„ChangeMakers’ON“ Facebook paskyroje visos stovyklos metu gausiai dalintasi užfiksuotomis stovyklos akimirkomis gamtos ir antikvarų apsuptyje. Iš tiesų, stovykla vyko ypatingoje vietoje – Romo Liekio Tradicinių amatų centre, esančiame Kauno rajone, Biliūnų kaime, kuriame galima trumpam pasijusti tarsi nukeliavus į praeitį.

Simona Šimulytė uždaromojo renginio metu negailėjo padėkų šios vietos savininkui R. Liekiui, kuris visus dalyvius šiltai priėmė ir leido pasijusti tarsi namuose. Žinoma, patys dalyviai bei ekspertai nepraleido progos iš arčiau susipažinti su eksponatais ir išgirsti jų istorijas.

Verslo idėjos – nuo veganiškos mėsos iki edukacinio žaidimo vaikams

Stovyklos metu su ekspertų pagalba vystyti verslo modeliai šįkart nustebino savo įvairove: tarp dalyvių galima buvo sutikti Arną Vyšniauską kartu su bendražygiu Justinu Sacevičiumi, kurie, nors dar būdami septyniolikmečiai, jau mąsto apie vaikų ir tėvų santykius bei siūlo genialią išeitį.

„Gyvename pažangių technologijų pasaulyje, kuriame nuolat kyla konfliktai tarp tėvų ir vaikų. Todėl mes kuriame programėlę, kuri primintų vaikams apie jiems turimus atlikti namų ruošos darbus, kartu juos motyvuojant tam tikru prizu“, – savo idėją pristato Arnas. Ši komanda tapo viena iš dviejų, padariusių didžiausią pažangą stovyklos metu – už tai vaikinams buvo įteikta paties Vlado Lašo stovyklai padovanota knyga.

Kita komanda, parodžiusi ne ką prastesnius rezultatus – tai „Obuolių sūris“. Komandos narys Valdas Žvinakevičius teigia, jog komanda keičia tradicinį obuolių sūrio receptą į kur kas sveikesnį, su mažiau cukraus bei daugiau sveikų ingredientų. Problema, kurią komanda sprendžia – tai maisto švaistymas, kuris šiomis dienomis yra tapęs globalia problema.

„Mūsų tikslas yra surinkti obuolių perteklių iš žmonių sodų ir neleisti jiems supūti, o vietoje to pagaminti gardų, sveiką bei ekologišką gaminį“, – savo idėją pristato Valdas. Ši komanda pelnė įvertinimo prizą – AB „KG Group“ įsteigtą skrydį oro balionu.

Viena iš dalyvavusių komandų, pavadinimu „Trys Kubai“, jau yra spėjusi pristatyti savo edukacinio žaidimo idėją visai Lietuvai. Komandos tikslas – į mokymosi procesą integruoti populiariojo „Minecraft“ žaidimo edukaciją. „Šiandien pagrindinė problema mokyklose yra tai, kad jose yra taikoma pasenusi mokymo metodika, kuri yra atitrūkusi nuo dabartinio socialinio ir technologinio progreso“, – problemą įvardija Vytautas Butkus.

Jų siūlomas sprendimas – tai „Minecraft“ žaidimas, plačiai žinomas tarp jaunimo ir turintis net 75 mln. aktyvių vartotojų. Žaidimo metu vaikas lavina savo koncentraciją, mąstymo ir planavimo įgūdžius, kas puikiai gali būti pritaikyta mokyklose.

Dėmesio renginio metu susilaukė ir vaikinų trijulė, siūlanti sveiką ir veganišką alternatyvą įprastiems mėsos gaminiams. „Milijonai gyvūnų yra žudomi dėl mėsos. Mūsų komanda nori tai pakeisti, pasiūlydama alternatyvą mėsos gaminiams, turinčią tokią pat maistinę vertę, sveiką, ekologišką ir tinkančią ne tik veganams“, – savo produkto naudas įvardija Paulius Gatelis. Norinčius patiems įsitikinti produkto unikalumu, komanda kviečia prisijungti prie jau egzistuojančios „Bad Hunter Foods“ bendruomenės.

„ChangeMakers’ON“ bendruomenei puikiai pažįstama komanda „Mamos kartu“, kurios tikslas – padėti tėvams rasti patikimą ir atsakingą auklę, pasitelkiant mobiliąją programėlę. Tuo tarpu Andrius Vosylius kartu su Izolda Lebedeva pristatė savo misiją – organizuoti festivalius, skirtus tik vyrams. „Moterys turi savo bendruomenes, joms yra skiriama begalė renginių ir parodų. Norime, kad ir vyrai suburtų tikrą vyrišką bendruomenę“, – užmojus atskleidžia Andrius.

Kitos komandos sprendžia dar įvairesnes socialines problemas: „aktorius.lt“ gerins Lietuvos aktorių darbo planavimo sistemą, „Dundo“ mobiliąja programėle sujungs ūkininkus ir vartotojus, norinčius gauti ekologiškų ir šviežių gėrybių, „Solomon Chambers“ jungs žmones, kuriems reikalinga prieinama ir kartu profesionali teisinė pagalba, o vaikų dienos centras „Aš čia“ gerins vaikų užimtumo kokybę Alytuje.

„ChangeMakers’ON“ bendruomenė didžiuojasi ir džiaugiasi kiekviena komanda, siekiančia geresnio rytojaus!

Už šias galimybes, vertingą pagalbą ir konsultacijas renginio organizatoriai ir informacinis partneris taria didžiulį ačiū ekspertams, „ChangeMakers‘ON“ programos iniciatorei Simonai Šimulytei, programos palaikytojams ir partneriams „Barclays“ kompanijai, Kauno technologijos universitetui, VšĮ „Versli Lietuva“, Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmams, UAB „TeleSoftas“, projektui „Erasmus jauniesiems verslininkams“, IĮ „Gevaina Textile“.

Taip pat – Kauno rajono savivaldybei, AB „Kauno grūdams“, AB „Vilniaus paukštynui“, UAB „Baltic Pack“, UAB „Nortijos Grupei“, UAB „Spaudos departamentui“, AB „Volfas Engelman“, AB „Auga Group“, „Vip Deluxe Renginiai“, UAB „Lavazza Blue Lietuva“, UAB „Viskio baras W1640“, „Flanders Investment & Trade Baltics“, „Biotrem“, UAB „101 Kepyklėlė“, UAB „Ekofrisa“, UAB „Blooms“, UAB „Mamma Pizza“, „Rocknrolla Bar&Kitchen“, UAB „Rokiškio pienas“, UAB „Naujasis Nevėžis“, UAB „Bernelių užeiga“, UAB „Atskalūnas“, UAB „City Bee“, „Taxify“, Tradicinių amatų centro vadovui Romui Liekiui.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA