Pagaliau Kaune prasidės japonams svarbaus objekto atnaujinimas | Kas vyksta Kaune

Pagaliau Kaune prasidės japonams svarbaus objekto atnaujinimas

R. Tenio nuotr.

Kaune nuo šeštadienio minima Sugiharos savaitė, skirta tarpukario Japonijos diplomatui Čiunei Sugiharai atminti. Šiandien, pirmadienį, prasidėjo namo, kuriame jis dirbo perdažymas. Pirmieji potėpiai jau padėti, tačiau kiek dienų truks restauravimas, tiksliai nežinoma, viskas priklauso nuo to, ar darbams paklus rudeninis oras.

Ši asmenybė 1939-1940 metais gyveno Kaune ir kartu su olandų konsulu Janu Zvartendijku šiame name, kuriame dabar veikia Sugiharos namas-muziejus, išdavė „Vizas gyvenimui“, išgelbėjusias ne mažiau kaip 6 tūkstančius žydų gyvybių. Pirmajame pastato aukšte lemtingaisiais metais buvo įsikūręs konsulatas.

Prieš prasidedant simboliniam namo Kaune perdažymui žodį tarė miesto meras Visvaldas Matijošaitis. „Graži namo išorė slepia nepaprastą jo istoriją. Kaunui didelė garbė, kad šioje vietoje gyveno didvyris, pasaulio teisuolis Čiunė Sugihara. Oficialiai jis buvo Japonijos diplomatas, tačiau šimtams žydų tautybės žmonių Č. Sugihara buvo tikras gelbėtojas. Jis tapo mūsų laikų herojumi ir neabejotinu didvyrio simboliu“, – kalbėjo V. Matijošaitis.

Miesto meras sakė besidžiaugiantis, jog pastaraisiais metais Japonija ir Kaunas užmezgė tvirtą ryšį bei draugystę, kuri primena besiskleidžiantį sakuros žiedą. Namas Kaune, pasak jo, yra tarsi tiltas tarp dviejų tolimų šalių. Susirinkusieji džiaugėsi, jog šie dviejų tautų santykiai nėra tik teorija – idėjos sklinda realiai savo darbais prisidedant prie praeities atgaivinimo dabartyje.

Neeiliniame įvykyje taip pat dalyvavo Japonijos nepaprastasis ir įgaliotasis ambasadorius Toyoei Shigeeda.  „Man didelė garbė žinoti apie šią dviejų šalių ir jos žmonių sąjungą. Džiaugiuosi, kad į Lietuvą atvyksta vis daugiau japonų, per dešimt metų šalyje jų apsilankė apie 500 tūkstančių. Lietuvą ir Kauną Japonijoje pristatome kaip centrą, jungiantį dvi tautas “, – džiaugėsi jis.

Į namo, kuriame dirbo Č. Sugihara, perdažymo iškilmes atvyko ir šio Japonijos diplomato vyriausiojo sūnaus žmona. „Pirmą karta šioje vietoje apsilankiau prieš penkiasdešimt dvejus metus, aplinka buvo tyli. Tuo metu šiame name gyveno keturios šeimos. Č. Sugihara man nepasakojo apie lemtingus įvykius, tačiau daug apie tai girdėjau iš jo žmonos. Būtent ji pro antrojo aukšto langą matė visus įvykius, kai buvo išduodamos vizos žydams“, – prisiminė garsiojo diplomato šeimos narė.

Anksčiau šiame istoriniame name veikė VDU Azijos studijų centras, tačiau jam išsikėlus į naujas patalpas, tuščiame antrame aukšte planuojama plėsti muziejaus ekspoziciją.  Pasak VDU Azijos studijų centro vadovo Aurelijaus Zyko, minėtasis centras Č. Suhiharos name veikė maždaug 15-ka metų. „Mūsų centro pareiga – skleisti šio garbingo Japonijos diplomato idėjas, pasakoti apie įvykius jaunajai kartai iškeliant į paviršių tolerancijos, humanizmo bei taikos temas. Juk būtent šį asmenybė Kauną amžiams sujungė su kitomis pasaulio šalimis“, – sakė jis.

Istorinių Sugiharos namų – muziejaus perdažymo ėmėsi savanorių komanda iš Japonijos, kompanijos „Tokon International“. Restauravimo darbus atliks 70 darbininkų. Prie iniciatyvos prisidėjo ir Kauno miesto savivaldybė.

ASurengtoje konferencijoje pažymint išskirtinę datą taip pat dalyvavo vicemeras Simonas Kairys, Sugiharos fondo „Diplomatai už gyvybę“ pirmininkas Ramūnas Garbaravičius, Kyumeikan Kendo mokyklos vadovas Ričardas Žilaitis, Asta Kavaliauskaitė, Sugiharos grupės Kauno ir Japonijos ryšių plėtrai narė, viešbučio HOF direktorė Sima Giržadaitė-Bilė ir kiti svečiai bei gausybė japonų tautos žmonių.

Pernai liepos mėnesį pradėta rekonstrukcija – tvarkyti  langų rėmai, sienos, palangės, grindys. Taip pat tvarkomi trys iš penkių antro aukšto kambarių ir koridorius. Pastarosiose patalpose atliktas ne tik kosmetinis sienų remontas, bet ir pagal autentišką tarpukario laikų technologiją perdaryti langų rėmai, jų atidarymo bei uždarymo mechanizmai.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA