Motokroso lenktynininkas 13-metis kaunietis E. Mackonis: „Mano tikslas – čempiono titulas” | Kas vyksta Kaune

Motokroso lenktynininkas 13-metis kaunietis E. Mackonis: „Mano tikslas – čempiono titulas”

Asmeninio archyvo nuotr.

Šįkart domimės retesniu sportu, propaguojamu kauniečių – motokrosu. Apie jį pasakoja Erlandas Mackonis ir jo treneris – tėtis Rolandas. Jaunajam sportininkui dar tik 13-lika, tačiau jis jau spėjo iškovoti didelių pergalių. O svarbiausia turi tikslą – tapti Lietuvos ar net pasaulio čempionu.

Sportuoja nuo 7 metų

Kaip pasakoja treneris, Erlandas sportuoti pradėjo sulaukęs 7 metų, tuomet jis gavo dovanų motociklą, esą labai apsidžiaugė, nuolat važinėjo – sunku būdavo iškrapštyti.

Tais pačiais metais sėkmingai debiutavo „Oskaro taurėje” laimėjo III vietą (50 kubinių centimetrų galingumo motociklu). Dabar jis gali pasigirti nemenka taurių kolekcija. „Mano trylikmetis čempionas” – taip jį vadina mama Aliona ir tęsia: „Jis į Vokietijos čempionatą nori pakliūti, vykti į kitas šalis ir garsinti Lietuvą. Pasaulyje motokrosas yra labai populiarus, norime parodyti, jog ir Lietuvoje yra sportininkų, kurie sėkmingai propaguoja šią sporto šaką”, – kalbėjo sportininko mama.

17458098_1129774977150448_5824393749206554818_n

Pasiekimai

E. Mackonis šiuo metu varžybose dalyvauja su 85 kubinių centimetrų galingumo motociklu. 2010 m. „Oskaro taurėje” laimėjo III vietą (50 kub. cm) ir gavo pirmąją taurę, dabar jų gausi kolekcija.

Svarbiausius jo laimėjimus vardina treneris R. Mackonis: 2016 m. „Lietuvos taurėje” tapo čempionu,  tais pačiais metais „Lietuvos čempionate”- III vieta, 2015 m. „Lietuvos taurėje”- III vieta 85 kubinių centimetrų klasėje. 2014 m. „Lietuvos taurėje”- II vieta 65 kub. cm klasėje.

12359906_779790062148943_7391484089630461163_n

„Šiais metais sieksime dar aukštesnių rezultatų ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų”, – teigė treneris.

Lietuvos motokroso rinktinės treneris Linas Šiaučiūnas pastebėjo, kad Erlandas labai užsispyręs, techniškas, dirbantis tikslingai. „Manau, šiuo metu jis vienas stipriausių jaunųjų sportininkų ne tik Lietuvoje, bet ir Pabaltyje. Pozityvus, visada šypsosi, tauri asmenybė, šių savybių dėka jis greitai ugdosi. Realu, kad gali pasaulyje pasiekti didelių rezultatų. Šiuo metu jo laukia startai Europos ir Pasaulio čempionatuose”, – sakė L. Šiaučiūnas.

Ir tėtis, ir treneris

Jo tėtis ir treneris Rolandas Mackonis pasakojo pats sportavęs motociklu ir šia veikla po truputį užkrėtęs sūnų, anot jo, turintį talentą, gabumus ir norą daug dirbti.

12552854_800401980087751_1679787483874107766_n

„Iš pradžių rimtai nežiūrėjome į tai, tačiau greit pradėjome dalyvauti varžybose, ėmė sektis, pradėjome profesionaliai treniruotis. Ypač noras padidėjo, kai pačiose pirmose varžybose 2010 m. „Oskaro taurėje” laimėjo III vietą”, – pasakojo R. Mackonis.

Jaunasis sportininkas treniruojasi kas antrą dieną, maždaug po pusę dienos. Varžybose dalyvauja kone kiekvieną savaitgalį. „Apie 15 val. Erlandui baigiasi pamokos ir būna, kad iškart po jų laukiu prie mokyklos su motociklais – negaištant laiko skubame tiesiai treniruotis. Dirbame daug”, – komentuoja treneris.

13151653_862248680569747_6653979274303001589_n

Varžytis gali ne visi

Lietuvos motociklų sporto federacijos Motokroso komisijos pirmininkas Robertas Benediktavičius pažymėjo, kad motokroso sporto šaka labai skiriasi nuo kitų – ne kiekvienas gali tuo užsiimti. „Pirmiausiai, tai finansiškai brangu, antra – patirtis ateina sunkiai, reikia daug dirbti, tą geba ne kiekvienas. E. Mackonio rezultatai rodo, kad jis turi „ugnelės”, tobulumo siekį. Neseniai Latvijoje parodė gerai nuteikiantį rezultatą. Tokių vaikų Lietuvos federacijoje nėra daug, motokrosą sportuoja iki 30 vaikų, o Erlando amžiaus grupėje apie dešimt”, – sakė R. Benediktavičius.

Jis pastebėjo, kad jaunojo sportininko ateitis priklauso nuo noro, finansų, o vėliau gal ant galingesnio motociklo persės. „Reikia daug dirbti, tuomet jis eis toli. Žinoma, persėdus ant galingesnio motociklo padidės ir išlaidos, reikia didelės paramos, o rėmėjų motokrosui rasti sunku. Didžioji dalis finansų gula ant tėvų, senelių, kitų giminaičių pečių. Motokrosas taip tarsi sujungia šeimą. Kiti sportininkai baigia sportą vien dėl to, kad tampa per brangu”, – apgailestavo R. Benediktavičius.

Pašnekovas pažymėjo, kad motokrosas neeilinė sporto šaka: čia daug azarto, dinamikos, adrenalino, kovos, greičio, šuolio elementų. R. Benediktavičius pasakojo, kad motokrosas dar tarybiniais laikais Lietuvoje buvo populiarus, šalyje buvo didelės trasos, veikė ir Kaune, Neveronyse. Tuomet esą net pusę miesto sueidavo žiūrėti varžybų.

13255948_865162013611747_2394062439835423556_n

Brangus sportas

Treneris R. Mackonis užsidegęs pasakoja apie sūnaus siekius motokrose, tačiau pažymi, kad vien talento ir didelio darbo neužtenka, nemažai priklauso ir nuo finansinės pusės, mat šis sportas nepigus. R. Mackonis vardina, kad motokroso motociklas kainuoja apie 5 tūkst. eurų, vieno jo sezonui neužtenka, be to motociklą varžyboms paruošti atsieina dar apie 300 eurų (padangos, detalės, tepalai ir kt.); per sezoną aprangai išleidžiama apie 1 tūkst. eurų, kainuoja ir startinis varžybų mokestis. Beje, aukšto meistriškumo sportininkai į varžybas vežiojasi du motociklus, nes gali gesti, vienas skiriamas varžyboms, kitas – treniruotėms. Anot, R. Benediktavičiaus, aktyviai treniruojantis per metus abu „sudrožiami“.

R. Benediktavičius priduria, kad treniruočių per savaitę reikia bent 3-4, o viena atsieina 30-50 eurų. „Sezono metu sportininkui išlaidos svyruoja nuo 5 iki 15 tūkst. eurų”, – teigė R. Benediktavičius.

Anot trenerio R. Mackonio, šis sportas populiaresnis Latvijoje, o Lietuvoje viską nurungia krepšinis.

„Be rėmėjų į gilesnius vandenis sunku patekti, šiuo metu planuojame startuoti Europos varžybose, tačiau finansai gali tą ir pakoreguoti. Vaikas siekia tikslo, atiduoda save sportui, talentingas, galintis pakovoti su pasaulio sportininkais, norisi, kad nebūtų kliūčių dalyvauti visose svarbiose varžybose. Latvijos motokroso čempionato pirmajame etape, kur varžėsi pajėgiausi Baltijos šalių atstovai, Erlandas aplenkė stiprius pasaulio sportininkus. 85 kubinių centimetrų klasėje antrame važiavime tarp bendraamžių parodė geriausią trasos įveikimo laiką ir bendroje įskaitoje iškovojo III vietą”, – rezultatu patenkintas buvo R. Mackonis.

Planuose – startai užsienyje

Kalbintas jaunasis sportininkas Erlandas Mackonis atskleidė, kad jo tikslas – startuoti pasaulio varžybose, pasiekti aukštesnių rezultatų bei tapti čempionu. „Smagu važinėti, šuoliai, greitis, labai patinka. Svajonė – startuoti pasaulio varžybose, tikiuosi kada nors tapti ir čempionu. Lietuvoje nelabai turiu varžovų. Tėtis labai geras treneris, nors kartais ir griežtas”, – atviravo E. Mackonis.

Motokrosininkas atskleidė, kad šįmet pagrindinis jo planas – dalyvauti Europos čempionato varžybose Lenkijoje, Latvijoje, Ukrainoje, Rusijoje ir čempionato finaliniame etape Čekijoje. Taip pat startuos Lietuvos bei Latvijos čempionatuose. Planuose ir dalyvavimas Estijoje vyksiančiose pasaulio varžybose.

Kitais metais sieks dalyvauti Vokietijoje vyksiančiame „ADAC” čempionate.

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA