Kauno valdantieji pristatė 2016-ųjų planus | Kas vyksta Kaune

Kauno valdantieji pristatė 2016-ųjų planus

R. Tenio nuotr.

Miesto valdžia pristatė šių metų ateities planus. Paaiškinta, kam atiteks didžioji biudžeto pyrago dalis, kas bus sutvarkyta ir ko galima tikėtis. Tarp šių metų planų ir dviejų didelių miesto objektų statybos.

„Jau dirbame gerus dešimt mėnesių šitame brangiame mieste. Praėjusiais metais didelį dėmesį skyrėme gatvėms ir kitiems dalykams, bet per tiek laiko iškuopti to, kas čia buvo palikta du dešimtmečius, yra neįmanoma. Šiemet darysime taupydami, tačiau ne kokybės atžvilgiu“, – spaudos konferenciją pradėjo Kauno meras Visvaldas Matijošaitis.

Miesto vadovas patikino, jog vienas iš svarbiausių praėjusių metų darbų, kuris šiemet bus užbaigtas, yra savivaldybės administracijos reforma. Sumažinus etatų skaičių ir iškuopus neveiksnius skyrius, miestas sutaupys apie 1,5 mln. eurų.

Kam atiteks biudžeto pyrago riekės?

Kauno vadovai tikina, kad šiais metais biudžetas muša rekordus. 2016-ais metais numatyta, kad biudžetas sieks 274 mln. eurų. Į šią sumą nėra įtraukti dar 34 mln. eurų, kurie skirti refinansuoti esamas paskolas.

„Viskas, kas suplanuota, yra pagrįsta realiu pinigų srautu. Anksčiau buvo vadovaujamasi posakiu „Skolas moka tik bailiai“, tad ypatingai savoms įmonėms, nemokėdavo skolų. Tačiau mes metus užbaigėme neskolingi savo įmonėms nei euro. Atsiskaitome mėnesio bėgyje ir apmokame sąskaitas“, – kalbėjo savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Petrauskas.

Kas 2016-iais metais laukia Kauno? Svarbiausi darbai ir prioritetai

Vicemeras Vasilijus Popovas tikino, kad nemaža biudžeto dalis skirta švietimui. Šiais metais toliau bus siekiama panaikinti eiles į darželius, todėl biudžete numatyta ir vaikų darželio, esančio S. Žukausko gatvėje, rekonstrukcija. Taip pat ties mokymo įstaigomis atsiras 11 naujų aikštynų, o prie darželių sutvarkyti privažiavimai tam, kad tėvams būtų patogu atvežti vaikus.

Nemaža dalis tenka ir kultūrai. Šiemet miestas labiau rems startuolius. Taip pat didėja parama verslininkams, kurie nori restauruoti paveldo objektus. Tam miestas numatęs net 400 tūkst. eurų. pačios kultūros vystymui 2016-aisiais metais taip pat skiriama beveik milijonu daugiau nei lyginant su praėjusiais metais.

Grandioziniai statybų planai

Miesto vadovai viliasi, kad šį pusmetį pavyks atlikti visus pasiruošiamuosius darbus, paskelbti konkursą ir pradėti grandiozines statybas. Vicemeras Povilas Mačiuslis sakė, kad bus vykdomos kelios kryptys. Viena iš jų – nukreipta į didžiųjų objektų statybas. Jei viskas pasiseks, Mokslo ir inovacijų centro ir Sporto rūmų statybos prasidės dar šiais metais. Norima skelbti tarptautinį konkursą, todėl reikia labiau pasigilinti, nes miestas tokios patirties nelabai turi.

Kauniečiu skauduliu tapęs vaiduoklis „Respublika“ taip pat gal sulauks vaidenimosi pabaigos. V. Matijošaitis tikino, kad geriausiais tokius pastatus griauti šaltuoju sezonu. Šią žiemą jo sūnaus valdomai įmonei nepavyko padaryti darbų, tačiau viliamasi, kad kitą žiemą ilgus metus Kauną šiurpinęs pastatas bus sulygintas su žeme.

Ne ką mažesni užmojai yra su mieste esančiais tiltais. Kauno vadovai tikino, kad šiais metais bus rekonstruojamas Rokų tiltas per Jiesią. Remonto darbų turėtų sulaukti ir Algirdo Brazausko hidroelektrinė bei atsiras dar vienas išvažiavimas į autostradą. Jį planuojama įrengti Ašigalio gatvėje. Vairuotojai į autostradą iš minimos gatvės galės įsukti Vilniaus kryptimi, o važiuojantys nuo Klaipėdos, į miestą ties Ašigalio g. išsukti.

Tvarkoma ir miesto infrastruktūra

Kauniečiai, ko gero, pokyčius dažnai vertina pagal tai, kaip atrodo miesto gatvės. Valdžia pasiryžusi šiais metais dar pagerinti gyvenimo kokybę ir skirti nemažai dėmesio Kauno gatvėms ir šaligatviams.

„Šiemet planuojame sutvarkyti 20 km miesto gatvių ir 5 km šaligatvių. Taip pat gerės ir situacija su įvažomis. 2016-aisiais bus sutvarkyta 120 įvažų į kiemus. Taip pat plėsis ir dviračių takų tinklas. Šiemet numatyta nutiesti 8 km dviračių takų“, – dėstė vicemeras P. Mačiulis.

Kitas mero pavaduotojas – Simonas Kairys kalbėjo apie džiugias naujienas gyventojams, mat šiemet bus sutvarkytas Kalniečių parkas. Pasak S. Kairio, ši vieta taps europietiška ir žmonės galės kokybiškai leisti savo laisvalaikį arti namų.

Galvos skausmas – Laisvės alėja

Kauno valdžia neslepia, kad šiuo metu pagrindinė pėsčiųjų gatvė jiems yra didelis galvos skausmas. Visgi, pirmojo etapo Laisvės alėjos rekonstrukcija bus baigta laiku. Be to, galbūt pavyks kitus etapus padaryti gerokai pigiau.

„Gavome dovaną, kurios tikrai nenorėjome, nes neparuošta ir realių pokyčių nėra. Turime didelę sumą, kurią turime iš kažkur rasti. Geriausia, kai pats pradedi ir sutvarkai pinigus. Mes rekonstrukciją padarysime, bet turime galvos skausmą. Juk geriau, kai visam kambariui iš karto nusiperki tapetus, o ne kiekvienam kampui atskirai, tačiau vis tiek gyventojai bus patenkinti“, – patikino V. Matijošaitis.

Miesto biudžetas bus svarstomas antradienį, vasario 23 dieną.

[susije_video kurie=””]

Rekomenduojami video
TOP NAUJIENOS
SUSIJUSIOS NAUJIENOS
Naujausios žinios
EISMAS
112
LAISVALAIKIS
KULTŪRA
VERSLAS
MOKSLAS IR IT
SPORTAS
POLITIKA